FOLLOW US: facebook twitter

Χαιρετισμός Ν. Μπελογιάννη στα εγκαίνια της έκθεσης του μουσείου στην Αμαλιάδα

Ημερομηνία: 28-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

mpelogiani-etoimi-afixi-tsipra-2

Ο γιος του Νίκου Μπελογιάννη, Νικόλαος Ν. Μπελογιάννη δεν έδωσε το παρών στην εκδήλωση, ωστόσο στο μήνυμά του το οποίο ανάγνωσε ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων:

Σήμερα, στο πρόσωπο ενός αγωνιστή, τιμούμε όλους εκείνους που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις γερμανικές ερπύστριες και απέναντι στην αμερικάνικη πολεμική μηχανή. Ευτυχώς που δεν ζουν πια να δουν την υποδούλωση να έρχεται από το παράθυρο, μέσω των τραπεζών και των δανείων. Ακριβώς έτσι περιγράφεται αυτή η υποδούλωση από καταβολής ελληνικού κράτους στο βιβλίο του Ν. Μπελογιάννη «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα», όπου προτεινόταν και ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης στην κατεύθυνση της εθνικής ανεξαρτησίας. Αυτό δεν μπορούσε να το ανεχθεί η από την φύση της ξενόδουλη δεξιά. Από την άλλη, η κοντόφθαλμη αριστερά της εποχής ήταν εξ ορισμού καχύποπτη απέναντι σε όποιον τολμούσε να σκέπτεται. Η τύχη ενός αγωνιστή με αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν προδιαγεγραμμένη.

Το μουσείο αυτό, που ξεκινάει σήμερα τη λειτουργία του. δρομολογήθηκε το 1995, όταν, με επιθυμία της μητέρας μου Ελλης Παππά δώρισα στο δήμο Αμαλιάδας το σπίτι που είχα κληρονομήσει από την γιαγιά μου Βασιλική Μπελογιάννη. Ακολούθησαν 22 χρόνια καθυστερήσεων, αδέξιων χειρισμών και παλινδρομήσεων, ώσπου πέρυσι να βρεθούμε στην παρακάτω ευνοϊκή συγκυρία:

-Η τωρινή δημοτική αρχή υπό τον Χρ. Χριστοδουλόπουλο να θεωρήσει το μουσείο έργο προτεραιότητας και όχι, όπως άλλοι προηγουμένως, προεκλογικό πυροτέχνημα -Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου να αφοσιωθεί στην υπόθεση του μουσείου και να κάνει επιτυχημένες ενέργειες στην κατάλληλη κατεύθυνση

-Η Βουλή των Ελλήνων να υιοθετήσει με προθυμία το έργο της διαμόρφωσης και να το αναθέσει στο Ίδρυμα και την Βιβλιοθήκη της

-Το επιτελείο, η ομάδα εργασίας της Βιβλιοθήκης της Βουλής, να αποτελείται από ικανότατους ειδικούς, με επικεφαλής την διευθύντρια Ελλη Δρούλια, τον σκηνογράφο Γιάννη Μετζικώφ και τον ιστορικό Στάθη Κουτρουβίδη. Απευθύνω ευχαριστίες σε όλους τους παραπάνω

Εκτός από το κτήριο, ο εξοπλισμός και πολλά εκθέματα ανήκαν στην Βασιλική Μπελογιάννη την Διδώ Σωτηρίου και την Έλλη Παππά. Συνολικά 27 φορείς, οι περισσότεροι τοπικοί της Ηλείας συνέβαλαν με εκθέματα, πολλά εντελώς άγνωστα.

Οσο για την εκστρατεία, κυρίως μέσω του κίτρινου ή υποκίτρινου Τύπου, για οικειοποίηση του μουσείου από ένα συγκεκριμένο πολιτικό φορέα, αυτή ανάγεται στην εκμετάλλευση αγίων, μαρτύρων και ηρώων από την κάθε λογής Εκκλησία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot