FOLLOW US: facebook twitter

«Φτώχεια και Αριστοκρατία»

Ημερομηνία: 04-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”37956″ img_size=”full”][vc_column_text]Στο ρητορικό ερώτημα «γιατί κάποιος ξένος να επενδύσει στην Ελλάδα» έχει κάθε καλοπροαίρετος να απαντήσει με μια σειρά πειστικά επιχειρήματα. Η Ελλάδα τους τελευταίους 12 μήνες έχει διαγράψει μια καλή πορεία και αυτό πιστοποιείται από μια σειρά αντικειμενικούς παραμέτρους.

Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τους διεθνείς οίκους, η πετυχημένη –έστω και δοκιμαστική- πρώτη έξοδος στις αγορές, το πρωτογενές πλεόνασμα του α’ εξαμήνου που καταγράφει νέο ρεκόρ ξεπερνώντας τα 3 δισ. η κατακόρυφη μείωση της χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τα 90 δισ. το 2015 στα 38,9 δισ. σήμερα, είναι μια σειρά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Παράλληλα όλοι αναγνωρίζουν ότι το πολιτικό υπόβαθρο της χώρας είναι πιο σταθερό, ο κίνδυνος να υιοθετηθούν στο μέλλον μέτρα που θα ανατρέπουν το πρόγραμμα προσαρμογής είναι περιορισμένος, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελπίδες το χρέος να παραμείνει σε βιώσιμο μονοπάτι αφού και οι εταίροι-δανειστές έχουν αποδεχθεί και περιγράψει ένα σχέδιο σύνδεσής του, με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και μετά το τέλος του προγράμματος.

Από την άλλη δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς ότι, έστω και με καθυστέρηση, το κέντρο βάρους των θεσμών δείχνει να μετατοπίζεται από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, στη μεσοπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ και την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας.

Δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς άλλωστε ότι η οικονομία έχει κερδίσει ουκ ολίγα, από την τεράστια προσαρμογή του κόστους εργασίας την τελευταία δεκαετία. Αν κάποιος λοιπόν ξένος επενδυτής αναζητά επιλογές –έστω ίσως με λίγο μεγαλύτερο ρίσκο- με καλές αποδόσεις, η απάντηση είναι η Ελλάδα.

Αυτό που παραμένει αναπάντητο –και ίσως είναι το κλειδί για την προσέλκυση επενδύσεων- είναι γιατί οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν επενδύουν περισσότερες από τις εγχώριες αποταμιεύσεις. Όποιοι λοιπόν πέρα από θερμές δηλώσεις και θεατρικές εκδηλώσεις σκέφτονται επενδύσεις ας καταθέσουν σχέδια με διευθύνσεις.

Και προφανώς η «σωστή διεύθυνση» δεν είναι τα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Πειραιώς 62) αλλά η διεύθυνση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (Νίκης 5-7).

Οτιδήποτε άλλο είναι για εσωτερική κατανάλωση και παρακαλώ να παραπέμπεται Στουρνάρα 288 (διεύθυνση όπου γυρίστηκε η γνωστή ελληνική σάτιρα «φτώχεια και αριστοκρατίỨ)…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia