FOLLOW US: facebook twitter

Φάρος «αναρχίας» το Κατάκολο: Καταγγελία από τον Επαγγελματικό Σύλλογο Κατακόλου “Η Αλληλεγγύη”

Ημερομηνία: 01-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Η φωτογραφία είναι από το περσινό ρεπορτάζ της Πρωϊνής με τίτλο «Ναυμαχία» στο λιμάνι του Κατακόλου

 

Το Κατάκολο μπορεί να θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια κρουαζιέρας στην Ελλάδα και να υποδέχεται ένα εκατομμύριο τουρίστες κάθε σεζόν, ωστόσο είναι γνωστό ότι η διαχείριση αυτού του μεγάλου όγκου των επισκεπτών γίνεται με έναν εντελώς λανθασμένο τρόπο και η «αναρχία» βασιλεύει!

Καθημερινά λαμβάνουν χώρα σκηνές απείρου κάλλους που έχουν να κάνουν κυρίως με την άγρα πελατών από διάφορους «επαγγελματίες» με την ανοχή κάποιων, οι διαπληκτισμοί είναι στην ημερήσια διάταξη και τα όσα συμβαίνουν στο λιμάνι τα οποία έχει καταγράψει η Πρωινή κι άλλες φορές σε ρεπορτάζ της, δεν τιμούν κανέναν. Σε ένα λιμάνι για το οποίο έχουν επενδυθεί πολλά εκατομμύρια από τον κρατικό κορβανά και το οποίο επέλεξε η Περιφέρεια για να γιορτάσει τα έργα της από το ΕΣΠΑ το επόμενο Σάββατο υπό το φως της πανσελήνου.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ως θεματοφύλακας του λιμανιού οφείλει να παρέμβει για να νοικοκυρέψει την κατάσταση και να περιφρουρήσει αφενός το ίδιο το κύρος του λιμανιού και αφετέρου τα δικαιώματα όλων των επαγγελματιών που ζουν από τον τουρισμό και πρέπει να μάθουν να συμβιώνουν και να συνεργάζονται μέσα σε υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού.

Ο Επαγγελματικός Σύλλογος Κατακόλου «Η Αλληλεγγύη» για τα όσα συμβαίνουν στην αγορά του Κατακόλου και στο λιμάνι, εξέδωσε χθες μια σκληρή ανακοίνωση, θίγοντας όλα τα κακώς κείμενα αναφέροντας τα εξής:

“Μετά από σκληρή προσπάθεια ετών το Κατάκολο από ένα παραδοσιακό ψαροχώρι εξελίχθηκε σε κύρια παγκόσμια πύλη εισόδου για την Ολυμπία και για όλο τον νομό Ηλείας  ως σταθμός κρουαζιέρας.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια όμως και ειδικά φέτος μια δύσκολη ομολογουμένως χρονιά για τους επαγγελματίες του τουρισμού έχει αναπτυχτεί μια παραοικονομία στο λιμάνι και στην ευρύτερη περιοχή του Κατακόλου που θα έχει ως αποτέλεσμα να ωθήσει σε μαρασμό και ίσως σε χρεοκοπία πολλές επιχειρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται αφού είναι βέβαιο ότι πολλές εταιρείες κρουαζιέρας θα κουνήσουν μαντήλι για άλλους προορισμούς εφόσον έχουν απώλεια εσόδων.

Βλέπουμε την καθημερινότητα, κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου γιατί κάποιοι παίζουν βρώμικο παιχνίδι για να εξυπηρετήσουν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα ενάντια στο καλό του κοινωνικού συνόλου.

Παρατηρείται λοιπόν το εξής παγκόσμιο πρωτότυπο φαινόμενο ορισμένοι “επαγγελματίες” να παρατάσσονται στην έξοδο του λιμανιού εντός και εκτός της χερσαίας ζώνης με ταμπέλες και φωνές να ικετεύουν και να παραπλανούν τα υποψήφια θύματα τους και πολλές φορές μάλιστα να τσακώνονται μεταξύ τους μπροστά στα έκπληκτα μάτια των υποψήφιων πελατών τους κάνοντας άγρα πελατών με τον πιο θρασύ και προκλητικό τρόπο, εις βάρος όλων των υπολοίπων 200 και πλέον επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο Κατάκολο.

Να υπενθυμίσουμε ότι

1) από τον Αύγουστο του 2013 έχει εκπονηθεί από το δήμο Πύργου και την τότε διοίκηση του λιμενικού ταμείου Πύργου κανονιστική-κυκλοφοριακή μελέτη, προσπαθώντας να βάλει σε τάξη την αναρχία στο Κατάκολο

2) με το υπ.αριθμ.8216/128/14 ΦΕΚ “Επικαιροποίηση του γενικού προγραμματισμού σχεδίου λιμένα Κατακόλου – μέτρα άμεσης εφαρμογής – κυκλοφοριακή οργάνωση ευρύτερης περιοχής” δημοσιευμένα στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 7/8/2014. Δυστυχώς όλα αυτά εφαρμόζονται κατά το δοκούν.

Όλα μας τα παράπονα, οι επιστολές διαμαρτυρίας και οι καταγγελίες μας μέχρι σήμερα έχουν πέσει στο κενό. Δεν γνωρίζουμε με την ανοχή ποιών συνεχίζεται αυτή η παράνομη συναλλαγή. Φυσικά κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Βουλευτές όλων των αποχρώσεων, κορυφαίοι πολιτικοί, παράγοντες, παιδιά του κομματικού σωλήνα των τελευταίων 40 χρόνων που δουλεύουν σε εταιρείες κύριου χρηματοδότη κόμματος εξουσίας, περιφέρεια, δήμος, Δ.Λ.Τ.Π., αρμόδιες αρχές.

Η άγρα πελατών είναι παράνομη και έχει ποινικές και οικονομικές κυρώσεις για τους παραβάτες. Η νομοθεσία που αφορά την άγρα πελατών αναφέρει τα παρακάτω:
Ν.3498 ΦΕΚ 230 α/24-10-2006,αρθρο 53

“Όποιος παροτρύνει και παρενοχλεί με οποιονδήποτε τρόπο πρόσωπο ή ομάδα προσώπων να δεχτεί ή να αποκρούσει ταξιδιωτική ή μεταφορική υπηρεσία, υπηρεσίες εστίασης ή ψυχαγωγίας ή τουριστικού καταλύματος ή προϊόντα εμπορικού καταστήματος, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων (1000) ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.
Ζητάμε να τηρηθεί ο νόμος στο ακέραιο.

Ζητάμε προστασία από τα αρμόδια όργανα στο χώρο ευθύνης τους. Ζητάμε την πλήρη εξάλειψη αυτής της παράνομης συναλλαγής.
Τώρα πια δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Εμείς οι επιχειρηματίες του τουρισμού αντιστεκόμαστε σε αυτές τις πρακτικές που υποβαθμίζουν την εικόνα της χώρας μας, διαστρεβλώνοντας τον ελεύθερο ανταγωνισμό χωρίς να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες, ίσες άξιες για όλους, όπως πρεσβεύει η δημοκρατία.

Αυτό το πράγμα στο λιμάνι του Κατακόλου για λόγους ασφάλειας αλλά και για λόγους αισθητικής πρέπει να σταματήσει. Χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις, με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Οι επισκέπτες πρέπει να αποφασίζουν μόνοι τους τι θα κάνουν, πως θα περάσουν την ώρα τους, που θα φάνε, που θα κάνουν τις αγορές τους.
Σε κάθε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί ο νόμος είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε πιο δραστικά μέτρα.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Ο Γραμματέας: Κακκαλής Ιωάννης”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot