FOLLOW US: facebook twitter

Το Χρονογράφημα: Ο νέος «Ιβάν ο τρομερός»

Ημερομηνία: 09-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Ο Ιβάν Δ’ της Ρωσίας γεννήθηκε το 1530, καταγόταν από την λαμπρή Βυζαντινή οικογένεια των Παλαιολόγων και έγινε ο πρώτος Τσάρος πασών των Ρωσιών.

Ήταν ένας παράφρονας ηγεμόνας– όπως όλοι οι ηγεμόνες άλλωστε- με απαράμιλλη στρατηγική ευφυΐα και η ιστορία τον κατέγραψε στις σελίδες της ως ο Ιβάν ο Τρομερός.

Στο β’ παγκόσμιο πόλεμο οι Ναζί αποκαλούσαν «Ιβάν» τους ρώσους στρατιώτες, τους θεωρούσαν κάτι σαν κατώτερο είδος, πρώτη όλη για τη ναζιστική βιομηχανία θανάτου και εξόντωσαν δεκάδες εκατομμύρια από «δαύτους».  Μέχρι που ο «Ιβάν ο βολικός» έγινε τρομερός τους πήρε στο κυνήγι και σήκωσε τη σημαία του στο Ραιχσταγκ.

Φαίνεται όμως ότι η Ιστορία δεν ξεχρέωσε τα γραμματεία της με τους Ιβάν. Και όπως όλα δείχνουν έχει κρατήσει ανοιχτές σελίδες για έναν άλλο σύγχρονο Ιβάν, μόνο που δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα τον καταγράψει με το προσωνύμιο του πρώτου Τσάρου (τρομερός) ή με εκείνο που απέδιδαν οι ναζί στους ρώσους στρατιώτες (βολικός).

Μιλώ φυσικά για τον Ρώσο, Πόντιο και Έλληνα Ιβάν Σαββίδη που τον τελευταίο καιρό με τα έργα του αλλά κυρίως με τα λόγια του έχει φέρει φουρτούνες στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Όσο καιρό το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούσε τον Ιβάν «βολικό» όλα ήταν μέλι γάλα. Τον παρότρυναν να κάνει επενδύσεις, να αγοράσει τον ΠΑΟΚ, του ζήτησαν να πάρει και τη ΣΕΚΑΠ που αφού την χρεοκόπησαν της φόρτωσαν εκτός από τα χρέη και μια κατηγορία για λαθρεμπόριο να’ χει να πορεύεται. Μέχρι που ο Σαββίδης αποφάσισε- άκουσον άκουσον- να μπει στα μίντια, να αγοράσει MEGA- κανάλι και δυο γνωστές ιστορικές εφημερίδες που χαροπαλεύουν, κόντρα σε άλλα καλά παιδιά του χώρου και να σπάσει τη μονότονη προπαγάνδα τους. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, τι του ήρθε ξαφνικά του Χριστιανού, να αλλάξει τροπάρι και να πλέξει και το εγκώμιο του «ακατανόμαστου». Οι παλιές αγάπες ξεχαστήκανε σε μια νυκτί και ο άλλοτε βολικός Ιβάν έγινε φοβερός και τρομερός.

Ε, όχι και να δηλώνει αμέριστο θαυμασμό και συμπάθεια για τον Αλέξη και από την άλλη να εκφράζει αντιπάθειες για τον Κυριάκο. Αυτό δεν το συγχωρεί ούτε ο Θεός ούτε ο διάολος.

Όμως όπως ιστορικά έχει καταγραφεί όποιος τα βαλε με τους Ιβάν στο τέλος έφαγε το κεφάλι του. Και ο Σαββίδης ως νέος Ιβάν ο τρομερός δεν είναι παίξε- γέλασε…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot