FOLLOW US: facebook twitter

Το Χρoνογράφημα: Στη γη των Βησιγότθων

Ημερομηνία: 28-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”40403″ img_size=”full”][vc_column_text]Στα οχτώ χρόνια των μνημονίων οι Έλληνες υποχρεωθήκαμε να κολυμπήσουμε στα βαθιά. Δεν ξέρω πόσοι αυτά τα χρόνια μάθαμε κολύμπι ή απλά κατορθώσαμε να τσαλαβουτάμε στα νερά για να μην βουλιάξουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι «πνιγήκαμε» στα χρέη.

Ο Πρωθυπουργός με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τις εκλογές του 2015 μας είπε ότι σε έντεκα μήνες -τον Αύγουστο του 2018- θα βγούμε επιτέλους στη στεριά.

Εμμέσως πλην σαφώς μας διαβεβαίωσε δηλαδή ότι μετά το καλοκαίρι του 2018, θα σταματήσουν τα μέτρα, θα τελειώσει ο αυστηρός έλεγχος των δανειστών, και η κυβέρνηση θα μπορεί να ασκήσει ελεύθερα την οικονομική πολιτική που κατά τη γνώμη της ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του τόπου και των πολιτών.

Αν και λίγοι σήμερα θα έβαζαν το χέρι τους στη φωτιά για όλα αυτά, είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θα ήθελε αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός να επαληθευθεί.

Σίγουρα οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών κάθε τρίμηνο ή τετράμηνο θα σταματήσουν. Και καλώς εχόντων των πραγμάτων η εξυπηρέτηση του χρέους θα γίνεται με κεφάλαια που θα αντλούμε από τις αγορές (έστω και με υπερδιπλάσιο κόστος). Όμως οι στόχοι σαν παράδειγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος θα παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι τουλάχιστον το 2022.

Και η όποια απόκλιση από τους στόχους θα επιφέρει αυτόματα νέα μέτρα.

Οι μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου θα εφαρμοσθούν ενώ τα «καλά πακέτα» θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές επιδόσεις.

Εν ολίγοις μπορεί σε ένα χρόνο να βγούμε στη στεριά, όπως είπε στο μήνυμα του ο Πρωθυπουργός, αλλά καλόν είναι να γνωρίζουμε -για να μην πέσουμε ξανά απ’ τα σύννεφα- ότι αυτή η στεριά θα είναι γεμάτη βράχια…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot