FOLLOW US: facebook twitter

Το ΣΔΕ στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

Ημερομηνία: 11-04-2017 | Συντάκτης:

Αναμνηστική φωτογραφία εκπαιδευτών κι εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε. Πύργου στο Μουσείο (ΜΕΤΠΠ), μπροστά από ένα παλιό τηλεφωνικό κέντρο 10.000 γραμμών.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΜΕΤΠΠ) πραγματοποίησε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου. Αντικείμενο της επίσκεψης στο ΜΕΤΠΠ ήταν τα ασύρματα δίκτυα επικοινωνιών καθώς και οι βασικές αρχές των ραδιοκυμάτων και της λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων.

Στο ΜΕΤΠΠ υποδέχτηκαν το Σ.Δ.Ε. Πύργου, η υπεύθυνη του Μουσείου κα Θεολόγη – Γκούτη Πένυ, Αρχιτέκτων Μηχανικός – Εθνολόγος, με τους συνεργάτες της κα Πυλαρινού Αθηνά, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, υπάλληλο του ΜΕΤΠΠ και τον πρακτικά ασκούμενο κ. Νάνο Θωμά, φοιτητή του Τμήματος Φυσικής.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με μία ιστορική αναδρομή στα πρώτα ασύρματα δίκτυα, από την κα Γκούτη, η οποία επισήμανε ότι τα πρώτα δίκτυα έκαναν την εμφάνισή τους στην Αρχαία Ελλάδα. Μίλησε για τις φρυκτωρίες που ήταν πύργοι επικοινωνίας (φωτεινοί αναμεταδότες στην κορυφή των βουνών), τον υδραυλικό τηλέγραφο ή τηλέγραφο του Αινεία, τον τηλέγραφο του Πολύβιου και τον ακουστικό τηλέγραφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παράλληλα εξήγησε τα μειονεκτήματα αυτών των τρόπων επικοινωνίας που οδήγησαν τους Αρχαίους Έλληνες στην ανάπτυξη τρόπων κρυπτογραφίας όπως τα αναστραμμένα μηνύματα με χρήση κατόπτρου, τη Λακεδαιμονική σκυτάλη (η σκυτάλη με τη ζώνη), το κωδικό μοιρογνωμόνιο (δίσκος με οπές) και τα κερωμένα δίπτυχα πινακίδια.

Η κα. Γκούτη παρουσιάζει θέματα τηλεπικοινωνίας, στους εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. Πύργου.

Στη συνέχεια η κα Γκούτη μίλησε για την επίδραση του ηλεκτρισμού στο χώρο των επικοινωνιών, καθώς και για το ρόλο που έπαιξαν γνωστές προσωπικότητες των θετικών και τεχνολογικών επιστημών όπως ο Αμερικανός Samuel F. B. Morse με τον τηλέγραφο, ο Άγγλος James Clerk Maxwell με τη θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού, ο Thomas A. Edison με την εφεύρεση των ηλεκτρικών λυχνιών και του μικρόφωνου, o Ιταλός Guglielmo Marconi με την εφεύρεση του ασύρματου τηλέγραφου που εξελίχτηκε στο γνωστό μας ραδιόφωνο, ο Nicola Tesla με την επιρροή του στο χώρο των επικοινωνιών, καθώς και πολλοί άλλοι γνωστοί και άγνωστοι επιστήμονες που αφιέρωσαν την ζωή τους για την εξέλιξη των τεχνολογιών που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Τέλος η κα Γκούτη μίλησε για το πρώτο κινητό τηλέφωνο που κατασκευάστηκε το 1973 από τον Martin Cooper της Motorola. Ήταν μία μεγάλη συσκευή, περίπου 40 εκατοστών, ζύγιζε περίπου ένα κιλό και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη δημιουργία των τρανζίστορς το κινητό έφτασε στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.

Ο κ. Νάνος εκτελεί πειράματα σε απλή διάταξη προσομοίωσης κυμάτων, ενώ οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. παρακολουθούν με ενδιαφέρον.

Μετά την ομιλία της κα Γκούτη οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Πύργου παρακολούθησαν μια σειρά πειραμάτων από τον κ. Νάνο. Ο κ. Νάνος παρουσίασε μια προσομοίωση σχετικά με τα ραδιοκύματα που αναπτύσσονται γύρω από το κινητό τηλέφωνο, πώς περιορίζονται όταν το κινητό τηλέφωνο είναι σε κλειστούς χώρους καθώς και την ενίσχυση των ραδιοκυμάτων όταν το κινητό βρίσκεται μέσα σε μεταλλικούς θαλάμους (πχ στο αυτοκίνητο). Έπειτα συνέχισε με πειραματικές επιδείξεις της αλληλοσυσχέτισης του ηλεκτρισμού με τον μαγνητισμό.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η κα Πυλαρινού η οποία, αφού βοήθησε τους εκπαιδευόμενους σε μια δραστηριότητα – παιχνίδι σε οθόνη αφής, έκανε την ξενάγηση στο ΜΕΤΠΠ όπου οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα όπως διάφορες τηλεφωνικές συσκευές, τον εξοπλισμό ενός παλαιού ραδιοφωνικού σταθμού, συσκευές τηλεόρασης και ραδιοφώνου παλαιού τύπου, ένα παλαιό αλλά λειτουργικό τηλεφωνικό – τηλεπικοινωνιακό κέντρο και πολλά άλλα εκθέματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot