Το μεράκι είναι ελληνικό
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”36834″ img_size=”full”][vc_column_text]Η πρώτη απόκριση αν το δεις τον τίτλο με ερωτηματικό είναι όχι. Το μεράκι καθιερώθηκε μεν ως ελληνική λέξη, ωστόσο είναι ένα από τα δεκάδες δάνεια από την μακρά περίοδο της τουρκοκρατίας.
Για την ακρίβεια το «merak» δεν είναι ούτε αμιγώς τούρκικο, εφόσον πρόκειται για αραβική ρίζα. Αυτά ως προς την προέλευση η οποία έχει πάντοτε τη σημασία της, παρότι επί της ουσίας εκείνο που μετράει κάθε φόρα είναι το νόημα που αποδίδουν οι άνθρωποι σε μία λέξη στον συγκεκριμένο χώρο και χρόνο.
Σε σχέση με το μεράκι, μπορεί η καταγωγή του να μην είναι τόσο ευγενώς αρχαιοελληνική όπως της «φιλοτιμίας», αλλά γεγονός παραμένει ότι εδώ και αιώνες οι Έλληνες καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοούν όταν μιλούν γι’ αυτό. Και η αλήθεια είναι πως μάλλον δεν πρόκειται ούτε για σφοδρή επιθυμία, ούτε για καημό, όπως κατά βάση το ορίζουν τα περισσότερα λεξικά.
Ως «μεράκι» νοείται περισσότερο οποιαδήποτε ενασχόληση εμπερικλείει πάθος, ιδιαίτερη επιμέλεια και αφοσίωση. Από την ίδια ρίζα εξάλλου προέκυψε και ο μερακλής, ο άνθρωπος που δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους, αλλά δίνει μεγάλη προσοχή στην λεπτομέρεια.
Αυτό το ξενόφερτο μεράκι, μπορούμε σήμερα να ισχυριστούμε ότι συνιστά αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού βίου. Το μεράκι είναι ένας από τους λόγους που τούτος ο λαός, παρά τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει, εξακολουθεί όχι μόνο να επιβιώνει αλλά και να προσδίδει χαρούμενο νόημα στις ημέρες και τις νύχτες του.
Το μεράκι υπάρχει παντού, και κυρίως εκεί όπου οι καρδιές είναι πάντα ανοιχτές και οι αισθήσεις σε εγρήγορση. Είναι ένας χαιρετισμός στο δύσκολο της ανθρώπινης κατάστασης, μία διαρκής νίκη απέναντι στην απειλή της μοναχικότητας, ένας θρίαμβος απέναντι σε οτιδήποτε μίζερο και διεκπεραιωτικό. Κυρίες και κύριοι, το μεράκι είναι μία καλή απάντηση, όποιο κι αν είναι το ερώτημα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]