FOLLOW US: facebook twitter

Το μαντείο των Αχαιών – Προτίμησαν το “GO WEST” αντί του brand name “ΟΛΥΜΠΙΑ”

Ημερομηνία: 13-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική, Σχόλια

go-west

Η… ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

 

«Πλησίον μια μικρή βροχή

μ’ όλους των άκοπων ακόμη οπωροφόρων

τους στενούς συγγενείς και τα παιδιά

Μαζί μωβ ανθύλλια όλα στραμμένα

Δυτικά της λύπης…»

Οδυσσέας Ελύτης

Σε έναν στίχο του τραγουδιού «The End», του θρυλικού αμερικανικού συγκροτήματος «The Doors», ακούμε τον Jim Morrison να λέει: «The West is the best», όπερ μεθερμηνευόμενον εστί, «Η Δύση είναι η καλύτερη». Η αναφορά είναι μάλλον ειρωνική αλλά απολύτως ενδεικτική για το πώς αυτοπροσδιοριζόταν  γεωγραφικά ο Αμερικανός τραγουδιστής και μαζί του σύμπας ο πληθυσμός της Αμερικανικής Ηπείρου. Εκεί ήταν και εκεί θα είναι πάντα το «West» και το «Far West», δηλαδή η «Μακρινή Δύση» ή η «Άγρια Δύση», η οποία έχει ταυτιστεί με τα λεγόμενα καουμπόικα φιλμ.

Πρόσφατα βέβαια χάρη στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος, ανακαλύψαμε ότι και εδώ Δύση είναι. Αλλιώς, σου λέει, γιατί να την φωνάζουν «Δυτική»;

Όπως είχε ανακοινωθεί, η Περιφέρεια προσκάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς και των τριών νομών τους οποίους έχει υπό τη σκέπη της, προκειμένου άπαντες να συσκεφθούν και να στοχαστούν επάνω στο brand name της περιοχής, με σκοπό την καλύτερη δυνατή τουριστική της ανάδειξη. Τελικά η εν λόγω σύσκεψη είχε ελάχιστη επιτυχία, ωστόσο αυτό καθόλου δεν πτόησε το μαντείο των Αχαιών, το οποίο με επικεφαλής τον γραμματέα του και αφού μάσησαν πολλά φύλλα –τι φύλλα ακριβώς ήταν αυτά μην με ρωτήσετε. Το σίγουρο είναι ότι η Πελοπόννησος και δη η Αχαΐα ποτέ δε φημιζόταν για την Δάφνη–  έδωσε τον χρησμό: «Go West»!

slide-olympia

Ακούς Απόλλωνα, μέγα προστάτη; Εδώ που τρεις χιλιάδες χρόνια ανατέλλει το φως σου και οι ακτίνες του φτάνουν μέχρι πέρα, στα απώτερα βάθη του κόσμου κάνοντας ξακουστή την Ολυμπία, οι γέροντες της αυτοδιοίκησης τόλμησαν να ψελλίσουν «Go West». Η ύβρις βεβαίως στον Θεό είναι μεγάλη, αλλά για όσους ζουν με τις ευλογίες του είναι ακόμα μεγαλύτερη. Διότι είναι ύβρις να έχεις κληρονομήσει έναν τόπο παγκόσμιας ακτινοβολίας όπως είναι η Ολυμπία και να τον αγνοείς επιδεικτικά, προστρέχοντας σε ονόματα που είναι άχρωμα, άοσμα, άγευστα και σε κάθε περίπτωση άχρηστα, καθώς δεν έχουν την  παραμικρή σχέση με την περιοχή.

Άραγε τι θα έλεγε ένας Σκανδιναβός, ένας Πορτογάλος ή ακόμα και ένας Ιταλός, αν τον παροτρύναμε έτσι γενικά κι αόριστα να επισκεφθεί την Δύση; «Δηλαδή να διασχίσω τον Ατλαντικό;», θα μας ανταπαντούσε, και με το δίκιο, αφού θα καταλάβαινε ότι του προτείνουμε να κατευθυνθεί Δυτικά. Εκτός πια κι αν η σοφή στρατηγική της Περιφέρειας είναι να απευθύνει το τουριστικό της κάλεσμα μόνο από την Τουρκιά και πέρα! Όλα αυτά είναι πολύ φαιδρά και ταυτόχρονα πολύ λυπηρά διότι αποδεικνύουν έμπρακτα ότι ο Περιφερειάρχης και οι συν αυτώ είτε αδυνατούν, είτε δεν επιθυμούν να αντιληφθούν, πως αν αφήσουν να πάει στράφι το δώρο της Αρχαίας Ολυμπίας θα διαπράξουν τεράστια ύβρη.

Και μπορεί να πάει καιρός από τότε που οι Θεοί τιμωρούσαν τους αιρετούς, καμιά φορά όμως το κάνει ο λαός για λογαριασμό τους. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι έστω και καθυστερημένα θα αναθεωρήσουν, υιοθετώντας μία επιλογή που υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούνταν αυτονόητη και επιβεβλημένη ακόμα και από Αχαιούς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot