FOLLOW US: facebook twitter

Το 1ο Δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας «κατέκτησε» την Αρχαία Ήλιδα

Ημερομηνία: 30-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος πανελλήνιας εμβέλειας «Υιοθεσία αρχαίου θεάτρου- Οι μαθητές μας ξεναγούν στα αρχαία θέατρα»

Μια εξαιρετική εκδήλωση παρουσίαση, πραγματοποίησε το 1ο Δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας, οι μαθητές του οποίου συνέχισαν για 2η χρονιά τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Αρχαία Ήλιδα, στο πλαίσιο συμμετοχής του στην πανελλήνιας εμβέλειας δράση με τίτλο «Υιοθεσία αρχαίου θεάτρου – Οι μαθητές μας ξεναγούν στα αρχαία θέατρα», των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών «Διάζωμα»,  και τη σημαντική συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Μετά την περσινή Υιοθεσία του αρχαίου θεάτρου και την ξενάγηση στον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο, φέτος υιοθέτησε το Νέο Μουσείο Ήλιδας.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Διευθυντής του σχολείου κ. Παναγιώτης Τσακουλογιαννόπουλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που υλοποιεί το σχολείο, λέγοντας ότι φέτος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καθώς «υιοθέτησε» το νέο μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας και επεσήμανε ότι όταν ακούμε τη λέξη «υιοθεσία», αυτό που έρχεται αμέσως στο νου είναι η αγάπη και η προστασία.

«Καλούμαστε λοιπόν να αγαπήσουμε αυτό το χώρο και να βοηθήσουμε για την ανάδειξή του. Για να υπάρξει γνήσια  αγάπη και αποτελεσματική προστασία, θα πρέπει να υπάρξει γνώση και προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν οι μαθητές της Ε΄τάξης», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσακουλογιαννόπουλος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους φύλακες και το προσωπικό του θεάτρου και του αρχαιολογικού χώρου, οι οποίοι εργάστηκαν για δεύτερη χρονιά απόγευμα για να κάνει το σχολείο τη δράση του, καθώς επίσης τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο που αγκάλιασε την εκδήλωση με ιδιαίτερο ζήλο, την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων κ. Ευγενία Ηλιοπούλου που παρευρέθηκε και στην εκδήλωση, και φυσικά την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια, καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς  του σχολείου που υπερέβαλαν εαυτόν.

Ο  κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος από την πλευρά του ευχαρίστησε τα παιδιά και τους δασκάλους, χαρακτήρισε σπουδαία τη δουλειά που έκαναν οι μαθητές,  και διατύπωσε την επιθυμία οι μαθητές («τ΄ αρχαιολογάκια», όπως τ΄ αποκάλεσε χαρακτηριστικά) του χρόνου  να ξεναγήσουν και άλλα σχολεία.

Τ΄ «αρχαιολογάκια» της Ε΄τάξης,  την 18η Μαϊου, Εορτασμός Διεθνούς  Ημέρας Μουσείων, είχαν συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι μαθητές του σχολείου κατά τμήματα με τους εκπαιδευτικούς τους ξεναγήθηκαν στα εκθέματα του μουσείου και ακολούθησαν οι γονείς και οι επισκέπτες.

Και έκθεση κατασκευών

Παράλληλα, παρουσίασαν έκθεση στο αίθριο του Μουσείου με κατασκευές που είχε ετοιμάσει το σύνολο των μαθητών του σχολείου κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Η έκθεση περιελάμβανε: Ομοιώματα εκθεμάτων του Μουσείου κατασκευασμένα από πηλό. (Αμφορείς , Αντικείμενα Μικροτεχνίας, Κάνθαροι, Λήκυθοι, Λύχνοι,   Οινοχόες, Πηνία, Προτομές Πυξίδες),  Ψηφιδωτά (Παραστάσεις  συμβόλων  και  άθλων του Ηρακλέους, Παραστάσεις συμβόλων του Απόλλωνος και των Μουσών σε δύο ομόκεντρους κύκλους, Παζλ (Αμφορέας, Οινοχόες, Λήκυθοι και Υδρίες),  Μουσικά όργανα από την αρχαιότητα. (Σείστρα, Κρόταλα, Τύμπανα, Αυλούς, Σύραγγες του Πάνα, Λύρες, Άρπες, Μονόχορδα και Πολύχορδα) και Προσωπεία αρχαίου θεάτρου.

Ακολούθησαν δύο παραστάσεις από τους μαθητές της Ε΄τάξης στο Αρχαίο Θέατρο. Η τραγωδία Αγαμέμνων του Αισχύλου και Ειρήνη του Αριστοφάνη, καθώς και χοροί από την αρχαιότητα με τη συνοδεία και αρχαίων μουσικών οργάνων που είχαν κατασκευαστεί από τους μαθητές.

Μάλιστα οι μαθητές δημιούργησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα  σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, το οποίο θα δοθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και θ΄ αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του σχολείου για χρήση και αξιοποίηση από μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και λοιπούς ενδιαφερόμενους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιέχει: Εισαγωγή για την Αρχαία Ήλιδα, Λίγα λόγια για το Νέο Μουσείο, Τα εκθέματα του Μουσείου, Γλωσσάρι, Φυλλάδιο περιήγησης, Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα Είδη των αγγείων, τα μέρη των Αγγείων και για κάθε αίθουσα του Μουσείου (Αντιστοιχίσεις, συμπληρώσεις κενών, κρυπτόλεξα, σταυρόλεξα, παζλ).

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές του Ε1: Αθανασοπούλου Παναγιώτα, Αθανασοπούλου Χριστίνα, Αναστασόπουλος Αναστάσιος, Βασιλείου Σωκράτης, Βιντσάνη Χρήστος, Γιαννοπούλου Δωροθέα, Γκιόνι Άγγελος, Γκιόνι Λάουρα, Γούσκου Αγγελική, Δημητρακόπουλος Θεόδωρος, Ζαφειροπούλου Ανασυασία, Ηλιόπουλος Ιωάννης, Θανόπουλος Ηλίας, Καλογερόπουλος Παναγιώτης, Κονδυλόπουλος Κωνσταντίνος, Λασπιάς Χρήστος- Κωνσταντίνος, Σκουρφούτας Βασίλειος, Σφυρής Διονύσιος-Παναγιώτης και του Ε2: Αναστασόπουλος Βασίλειος,  Θεοδωρακοπούλου Αναστασία,  Καλογεροπούλου Παρασκευή- Σπυριδούλα,  Κοτσίρη Μαρία, Μπέττας Αλέξιος,  Παπακωνσταντίνου Γεώργιος,  Περδίκης Κωνσταντίνος,  Σαμπάνι Πέτρος,  Σγούρος Άγγελος,  Σουγλέρη Χαρίκλεια-Μαρία,  Σούλης Κωνσταντίνος, Σπηλιοπούλου Αναστασία,  Σωτηρόπουλος Γεώργιος,  Τσαούση Νεφέλη,  Τσίλι Τζονάλντο,  Τσούλος Ιωάννης, Φωτόπουλος Αλέξανδρος.

Οι εκπαιδευτικοί που συνεργάστηκαν είναι: Τσακουλογιαννόπουλος Παναγιώτης (Διευθυντής), Αλεξανδρής Βασίλειος (Δάσκαλος),  Γιαννοπούλου Θεοδώρα-Παναγιώτα (Εικαστικών), Καράμαλλη Νίκη (Δασκάλα),  Κατεργάρη Ντάνα (Φυσικής Αγωγής), Μιχαλοπούλου Άννα (Μουσικής), Ντόβα Αγαθή (Νέες Τεχνολογίες), Παναγιωτάρας Δημήτριος (Δάσκαλος) και Σταθακοπούλου Αντωνία (Θεατρικής Αγωγής).

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1496126506752-39a8b191-1120-5″ include=”28237,28238,28239,28240,28241,28242,28243,28244″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot