Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57344″ img_size=”full”][vc_column_text]Δεύτερος «αγώνας δρόμου» ξεκινά από σήμερα για την κυβέρνηση μετά την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) του Σαββάτου με τους επικεφαλής των κλιμακίων στην Ελλάδα. Τη συμφωνία επιβεβαίωσαν και οι δανειστές με διαφορετικές όμως ανακοινώσεις.
Το ΔΝΤ επέλεξε να διαφοροποιηθεί και προκειμένου να τονίσει τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» που έχει με το Βερολίνο για το θέμα του ελληνικού χρέους επέλεξε να στείλει και το ανάλογο «μήνυμα», βλέποντας την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει.
Από την άλλη δεν παρέλειψε να βάλει και τους γνωστούς «αστερίσκους» στις μεταρρυθμίσεις (δημοσιονομικές, διαρθρωτικές) υποστηρίζοντας διά του εκπροσώπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ότι οι εκκρεμότητες αυτές θα πρέπει να διευθετηθούν. Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε νέες τηλε-διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.
Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι στην τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ ήταν πιο «διαλλακτικό» από οποιαδήποτε άλλη φορά. Γεγονός που συνέβαλε στο να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες η 4η αξιολόγηση, όπως συνέβη και στην 3η, χωρίς αντεγκλήσεις, ξενύχτια και εμπλοκές.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (E.E., ESM, ΕΚΤ) στην ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι «η συμφωνία επί των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου 2018.
Οι ελληνικές αρχές αποσκοπούν στο να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα το ταχύτερο δυνατόν εν όψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018. Προς αυτό τον σκοπό εντατικές ανταλλαγές (σ.σ. στοιχείων) θα επακολουθήσουν μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης».
Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει 25 ημέρες προθεσμία για να κλείσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα καταθέτοντας ώς τις 15 Ιουνίου πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα υλοποιούνται αυτές οι δεσμεύσεις, που θα ανοίξουν τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία για χρέος και μεταμνημονιακή παρακολούθηση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Στην ίδια σύνοδο αναμένεται να εγκριθεί και η τελευταία δόση του 3ου Μνημονίου, ύψους 11,7 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί για το «μαξιλάρι ρευστότητας» εν όψει της εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές.
Ικανοποίηση Τσακαλώτου
«Η τεχνική συμφωνία έκλεισε, υπάρχει συμφωνία για όλα και τυπικά που θα επικυρωθεί από το Eurogroup αυτή της Πέμπτης» δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος μετά το αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων με το «κουαρτέτο» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πολλά πράγματα αρχίζουν να γίνονται, μερικά είναι «δύσκολα τεχνικά», είπε ο υπουργός, παρά ταύτα το πιο σημαντικό για τον ίδιο είναι ότι τα «αγκάθια» ξεπεράστηκαν με τον καλύτερο τρόπο για την ελληνική πλευρά, αν και, όπως πρόσθεσε, «βάλαμε και εμείς νερό στο κρασί μας».
Το θέμα είναι, όπως είπε ο υπουργός, ότι η «4η αξιολόγηση ήδη έχει πάρει τον δρόμο της, ενώ το ενδιαφέρον τώρα μετατοπίζεται στις αποφάσεις για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ».
Αναλυτικότερα όμως στις διαπραγματεύσεις στο «Χίλτον» συμφωνήθηκαν τα εξής:
1. Δημοσιονομικά -Μεσοπρόθεσμο: οι στόχοι και οι πολιτικές για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2019-2022) που θα κατατεθεί τον Ιούνιο για ψήφιση στη Βουλή. Σε αυτό θα αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ώς το 2022, με περικοπές συντάξεων από το 2019 και μειώσεις στο αφορολόγητο ποσό από το 2020. Το Μεσοπρόθεσμο ενσωματώνει πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% με 2,1% έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,5%.
2. Φορολογικά – Αντικειμενικές: σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ενώ με τις νέες τιμές θα υπολογιστεί και ο ΕΝΦΙΑ του 2018. Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν ότι μέχρι τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα αλλάζει τις τιμές σε 10.000 ζώνες σε όλη την επικράτεια. Οι αυξομειώσεις που θα γίνουν στις τιμές ζώνης θα καθορίσουν εάν χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διασφαλιστεί ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ. Αυτό θα φανεί και από τη δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2018, που θα τρέξει αρχές Ιουνίου και θα δείξει το εύρος των αλλαγών στον φόρο.
3. Εργασιακά: πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Συμφωνήθηκαν οι όροι για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία (που ευνοεί τους εργαζομένους) και η ενίσχυση της μεσολάβησης (που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα κι όχι δεσμευτική ισχύ). Συμφωνήθηκε ότι, με βάση τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, θα κρίνεται ο βαθμός αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις και εάν τελικά αυτές θα έχουν καθολική ισχύ σε έναν κλάδο ή όχι (μόνο αν η υπογραφή κλαδικής καταλαμβάνει το 51% των εργαζομένων στον κλάδο).
4. Εξωδικαστικός συμβιβασμός: εντάσσονται και χρέη που «γεννήθηκαν» έως 31-12-2017, μειώνεται ο αριθμός των δικαιολογητικών ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να αιτιολογούν τους λόγους απόρριψης αιτήματος για ρύθμιση δανείων. Στον εξωδικαστικό θα εντάσσονται πλέον και τα χρέη των εταίρων.
5. Νόμος Κατσέλη/Σταθάκη: άρση του τραπεζικού απορρήτου για υπαγωγή στον νόμο.
Προς κατάργηση οι δημοπρασίες ενέργειας
Θετικά αποτιμά το αρμόδιο υπουργείο τη συμφωνία για τα ενεργειακά θέματα που επιτεύχθηκε το Σάββατο στην καταληκτική συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς.
Οι ρυθμίσεις αφορούν τρεις σημαντικούς τομείς για τους οποίους έγιναν δεκτές οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο αρμόδιος υπουργός.
Καταργούνται σταδιακά οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και η χρέωση προμηθευτή, ενώ ώς τις 5 Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή μετοχών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών στη ΔΕΠΑ.
Συγκεκριμένα συμφωνήθηκαν τα εξής:
● Προχωρούν οι συζητήσεις στη ΔΕΠΑ με στόχο σε ένα δεκαπενθήμερο να διαχωριστούν οι δραστηριότητές της σε δύο τομείς. Ο πρώτος αφορά τα δίκτυα, στα οποία το Δημόσιο θα διατηρήσει μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ θα έχει μειοψηφικό πακέτο στον δεύτερο, που θα διαχειρίζεται τον εμπορικό τομέα.
● Διατηρείται η χρέωση προμηθευτή ώς το 2020, αλλά μειώνεται από 65% που είναι φέτος στο 50% για το 2019 και στο 30% την επόμενη χρονιά. Στη συνέχεια θα εισαχθεί στο σύστημα των «πράσινων» πιστοποιητικών. Ο τομέας αυτός επιβαρύνει τα οικονομικά της ΔΕΗ με 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο και με την εφαρμογή των μέτρων προβλέπεται να διατηρηθεί ένα πλεόνασμα ασφαλείας της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.
● Μειώνονται κατά 50%, σε σχέση με το 2017, οι ποσότητες που διατίθενται από τη ΔΕΗ στις δημοπρασίες ενέργειας ΝΟΜΕ, λόγω της αποεπένδυσης που προωθείται σε δύο λιγνιτικές μονάδες. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η δημοπρατούμενη ποσότητα ενέργειας θα μειωθεί στο 22% και στη συνέχεια θα φτάσει στο 13%, με στόχο το 2019 να ενεργοποιηθεί πλήρως το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Την περασμένη χρονιά, η επιβάρυνση των οικονομικών της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στα 100 εκατ. ευρώ.
Βιοκαύσιμα
Υποχρέωση για προσθήκη βιοκαυσίμων 1% στη βενζίνη θεσπίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2019 για τα διυλιστήρια, ενώ από την επόμενη χρονιά το ποσοστό αυξάνεται στο 3,5%. Η ρύθμιση αυτή, που επιβάλλεται από την κοινοτική Οδηγία 2015/652 και εντάσσεται στον ευρωπαϊκό στόχο για κάλυψη του 10% των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ώς το 2020, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που κατατέθηκε στη Βουλή.
Στις 8.000 ευρώ το όριο για το επίδομα στέγασης
Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας από την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε για τα θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ειδικά στο ζήτημα της επιδότησης στέγασης, που αποτελούσε αγκάθι στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν υποχωρητικοί.
Συγκεκριμένα το ατομικό εισοδηματικό όριο, βάσει του οποίου θα καταβάλλεται το επίδομα στέγασης, «κλείδωσε» στις 8.000 ευρώ, με το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα να φτάνει τις 24.000 ευρώ.
Το ύψος της επιδότησης ξεκινά από 70 ευρώ τον μήνα και προσαυξάνεται κατά 50% ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού φτάνοντας μέχρι τα 210 ευρώ το μήνα.
Η καταβολή του επιδόματος θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2019 και υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν πάνω από 1.300.000 πολίτες.
«Ηταν μια πολύ μελετημένη πρόταση που πριμοδοτεί το παιδί, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους ανάπηρους, τα νεαρά ζευγάρια που θέλουν να φύγουν από το πατρικό τους» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. «Τρέξαμε πολλά σενάρια, μεταξύ των οποίων και αυτό που είχαν προτείνει οι θεσμοί, αλλά τελικά το δικό μας σχέδιο ήταν το πιο ισορροπημένο» προσθέτει.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπήκε και το πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης της αναπηρίας, που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο από την Αττική, και το οποίο αποφασίστηκε να επεκταθεί άμεσα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. «Είμαστε οι πρώτοι που εφαρμόζουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η πιλοτική του εφαρμογή απέσπασε εξαιρετικά σχόλια» σχολιάζει η Θ. Φωτίου δηλώνοντας ικανοποιημένη που το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί πρόταση του υπουργείου και όχι των θεσμών.
Τέλος, το πανελλαδικό πρόγραμμα ΚΕΑ κρίθηκε απολύτως επιτυχημένο και παύει να αποτελεί αντικείμενο οποιασδήποτε παρακολούθησης από τους εκπροσώπους των δανειστών, με την υφυπουργό να επισημαίνει ότι από το 2019 στόχος είναι το 20% των άνεργων δικαιούχων του προγράμματος να συνδεθεί με την αγορά εργασίας.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]