FOLLOW US: facebook twitter

Τι κρύβει το «γερμανικό καψόνι» με τον ΦΠΑ

Ημερομηνία: 14-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”65982″ img_size=”full”][vc_column_text]Tα 28 εκατομμύρια ευρώ που κοστίζει η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα προσφυγικά νησιά είναι, επιεικώς, αμελητέο ποσό. Τόσο αμελητέο, που το δημοσιονομικό του αποτύπωμα μετά βίας ανιχνεύεται σ’ έναν προϋπολογισμό με υπερπλεόνασμα 4 δις. Και τούτο το γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον οι πραγματιστές – και «αριθμολάγνοι» – εταίροι και δανειστές στο Βερολίνο.

Η ανακοίνωση επίσης, από τον πρωθυπουργό, της αναστολής αύξησης του ΦΠΑ, έγινε σε συνεννόηση με την Κομισιόν και «απολύτως εν γνώσει» της ‘Ανγκελα Μέρκελ, όπως επιβεβαιώνουν χαρακτηριστικά πηγές με εμπλοκή στις σχετικές διαβουλεύσεις. Κι αυτό είναι κάτι που και πάλι γνωρίζουν οι περισσότεροι απ’ όσους έσπευσαν χθες να μιλήσουν για «μονομερή ενέργεια» από την πλευρά της Ελλάδας.

Εν ολίγοις, το «γερμανικό καψόνι», με την προσωρινή εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης των 15 δις, δεν ήταν ζήτημα… καλβινιστικής δημοσιονομικής τάξης και «ηθικής» – ήταν ένα μήνυμα καθαρά πολιτικό. Και το ερώτημα για την Αθήνα είναι εάν αυτό το μήνυμα αποτυπώνει μόνον την πίεση που δέχεται η, όντως αποδυναμωμένη, Μέρκελ από τη σκληρή «νέα δεξιά» της Γερμανίας, ή εάν αποτελεί μέρος του αμυντικού μεν, επίμονου δε πολιτικού πόκερ που παίζει η καγκελάριος σε όλα τα μέτωπα – από το προσφυγικό έως τις διατλαντικές σχέσεις. Κι εάν επίσης – και κυρίως – αποτελεί πρόκριμα και για την επικείμενη προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις.

Σε πρώτο χρόνο, το Μαξίμου κρατά χαμηλά τους τόνους και αναγνωρίζει την πίεση που ασκείται από τον σκληρό άξονα των δανειστών και του γερμανικού πολιτικού συστήματος, εν όψει της αποδέσμευσης από την ασφυκτική μνημονιακή εποπτεία. «Ενδεχομένως θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπήρξαν κάποιες περιθωριακές προσπάθειες από κάποιους δεξιούς κύκλους να δημιουργηθεί θέμα, ωστόσο φάνηκε ότι είναι αναντίστρεπτη πλέον η πορεία της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει, κανένας δεν θέλει τη σταματήσει και κανείς δεν θα τη σταματήσει», ήταν η χαρακτηριστική σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Aντιστοίχως ενδεικτικά για τις εσωτερικές πολιτικές πιέσεις στο Βερολίνο είναι τα δημοσιεύματα της FAZ και του Spiegel. Η μεν FAZ αναφέρει ότι ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Φρανκ Σέφλερ είχε ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως για το θέμα του ΦΠΑ η αρμόδια επιτροπή της Bundesbank δηλώνοντας ότι ο «Ολαφ Σολτς δεν μπορεί απλώς να συναινεί» και πως «η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί εκ νέου να εξαπατήσει την κοινότητα». Το δε Spiegel γράφει ότι το φιλελεύθερο FDP υποστηρίζει πως υπήρξε «μυστική διαπραγμάτευση» μεταξύ Αθήνας και Μέρκελ και ζητά από την καγκελάριο «να διευκρινίσει αν υπήρξε οποιαδήποτε δέσμευση προς την ελληνική κυβέρνηση για το προσφυγικό».

Οι αιτιάσεις περί «μυστικών ανταλλαγών» στο προσφυγικό απορρίπτονται κατηγορηματικά από ελληνικές πηγές και, προφανώς, διαψεύδονται και εκ του αποτελέσματος: «Εάν υπήρχε “συναλλαγή” για το προσφυγικό, γιατί ετέθη θέμα για τα 28 εκατομμύρια του ΦΠΑ;», σχολιάζει μάλλον εύλογα κυβερνητικό στέλεχος.

Οι πιο «καχύποπτοι», ωστόσο, και στην Αθήνα, δεν αποκλείουν η ‘Ανγκελα Μέρκελ να χρησιμοποιεί την εσωτερική πίεση που δέχεται ως «άλλοθι» σε δύο μέτωπα: Αφ’ ενός για να συνδέσει η ίδια πλέον τις σύνθετες, εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό με την δημοσιονομική ευελιξία της Ελλάδας στην μεταμνημνονιακή εποχή – άρα, και με την ενδεχόμενη αναστολή των περικοπών στις συντάξεις – και, αφ΄ ετέρου για να στείλει μήνυμα στην, πιο «ανεκτική», Κομισιόν ότι οι αποφάσεις εξακολουθούν να λαμβάνονται στο Βερολίνο.

Η Κομισιόν ήταν, άλλωστε, εκείνη που άνοιξε πρώτη το «παράθυρο» αναστολής των περικοπών στις συντάξεις, ο Πιέρ Μοσκοβισί αντέδρασε πρώτος στην απόφαση του Eurogroup για αναβολή εκταμίευσης της δόσης, και η Κομισιόν επίσης έχει πλέον – τυπικά τουλάχιστον – τον πρώτο λόγο στην μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας.

Προφανώς, όλα αυτά δεν διευκολύνουν τη μάχη ισχύος που δίνει η Μέρκελ σε γερμανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, και θα παίξουν τον δικό τους ρόλο στη – δύσκολη – διαπραγμάτευση του φθινοπώρου για να μην ισχύσουν οι μειώσεις στις συντάξεις…

Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot