FOLLOW US: facebook twitter

Τα παιδιά δείχνουν το δρόμο…: Εικαστικό βιωματικό εργαστήριο στο Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ημερομηνία: 15-07-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”33059″ img_size=”full”][vc_column_text]Η αφετηρία διαφορετική… ο προορισμός και ο στόχος μπορεί να είναι κοινός… Ένας καλύτερος κόσμος. Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας έδωσε την ευκαιρία σε παιδιά από τρεις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, με διαφορετικές κουλτούρες αλλά με μια κοινή ανησυχία για το μέλλον, να δημιουργήσουν μέσα από τις ζωγραφιές τους, μηνύματα για ένα καλύτερο κόσμο.

Στο παλιό μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στην Αρχ. Ολυμπία στήθηκε ένα εργαστήριο που θα αποτελέσει τη βάση για την έκθεση που ακολουθεί στις 24 Ιουλίου, με τα παιδιά να αποτελούν τους καλλιτέχνες. Παιδιά από τη Συρία, παιδιά τσιγγάνων, παιδιά της κοινωνίας μας… Όλα μαζί δίπλα – δίπλα με την ίδια αθωότητα, για τον ίδιο κόσμο…

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας και φέτος έφερε μια καινοτομία στα δρώμενα ξεφεύγοντας από τις φιλοξενίες περιοδειών θιάσων και μουσικών… Από την κοιτίδα του πολιτισμού και του Ολυμπισμού, άνοιξε ένα παράθυρο στον κόσμο για να στείλει ένα μήνυμα για την ειρήνη και την τέχνη, για τη συναδέλφωση των λαών. Μόνο η Ολυμπία θα μπορούσε να πράξει κάτι τέτοιο και το έκανε.

Η ιδέα του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ Βασίλη Καψή έτυχε θερμής υποδοχής και παιδιά από το κέντρο προσφύγων της Μυρσίνης, από την κοινότητα τσιγγάνων της Αμαλιάδας και από το κέντρο προσχολικής αγωγής Ρήγα και αγκαλιάστηκε από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που στήριξε την προσπάθεια αυτά. Την Πέμπτη και την Παρασκευή τα παιδιά δημιούργησαν τις ζωγραφιές τους πάνω σε υφάσματα που θα εκτεθούν τις επόμενες ημέρες μαζί με το έργο της κορεατικής καταγωγής καλλιτέχνιδας Κιμσούτζα.

Η Τέχνη βγαίνει και εκτός Μουσείου

Η επιμελήτρια εκπαίδευσης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μαρίνα Τσέκου, τόνισε σε δηλώσεις της πως «… Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας αρέσει να βγάζουμε την τέχνη και εκτός μουσείου και να προσεγγίζουμε παιδιά, ενήλικες, το κοινό μας που ίσως είναι λίγο δύσκολο να έρθει να επισκεφθεί το μουσείο και γενικά δείχνουμε μια εξωστρέφεια για να έρθει η τέχνη πιο κοντά σε όλο τον κόσμο.

Εδώ σήμερα συγκεντρώσαμε τρεις διαφορετικές ομάδες από παιδιά, που αντιπροσωπεύουν τις σύγχρονες κοινωνίες που είναι πολυπολιτισμικές – πολυσυλλεκτικές. Είναι πολύ ωραίο που βρισκόμαστε σε μια περιοχή που έχει συνδεθεί με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Εδώ λοιπόν φέραμε τη σύγχρονη τέχνη και ευχαριστούμε πολύ το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας για την πρόσκληση και προσωπικά τον κ. Βασίλη Καψή που είχε αυτή την καταπληκτική πρωτοβουλία.

Τα παιδιά είναι πάντα πολύ θερμά, τους αρέσει πάρα πολύ η τέχνη, συμμετέχουν ενεργά είναι πάρα πολύ ζωντανοί αποδέκτες και πάντα μας δίνουν τα πιο ελπιδοφόρα μηνύματα».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βασίλης Καψής ανέφερε πως «… στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ εντάσσουμε αυτή τη συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο είναι ένα βιωματικό εργαστήριο και απευθύνεται σε παιδιά κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Έτσι επιλέξαμε την κοινότητα ΡΟΜΑ της Αμαλιάδας και παιδάκια από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Μυρσίνη, όπου ευχαριστώ και τους δύο φορείς για την αποδοχή της πρόσκλησής μου να συμμετάσχουν σε αυτό το εργαστήριο, μαζί με τα παιδάκια από την Προσχολική Αγωγή Ρήγα, Τρεις ομάδες παιδιών με διαφορετική αφετηρία, προσεγγίζουν το θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, ένα παγκόσμιο φαινόμενο και μέσα από τη ζωγραφική, τη σύγχρονη τέχνη και τη δική τους οπτική δημιουργούν διάφορά σεντονάκια «μποτάρι» που κυριαρχούν εδώ τα έργα της Κορεάτισσας Κιμσούτζα, ώστε τα παιδιά να κάνουν το δικό τους μποτάρι – κάλυμμα.

Όλα αυτά μετά τα αποτελέσουν το θέμα της έκθεσης που θα ακολουθήσει από τις 24 έως τις 31 Ιουλίου σε συνεργασία με το σύλλογο αποφοίτων Μουσειολογίας – Μουσειογραφείας και Πολιτιστικού Τουρισμού του Πύργου και αναμένουμε τον κόσμο τότε να έρθει και να δει διαφορετικά πράγματα».

Και τα προσφυγόπουλα ήταν εκεί…

Η δασκάλα των προσφυγόπουλων Βασιλική Βουλγαρούλη, επισήμανε από την πλευρά της πως «το σημαντικό που πρέπει να αλλάξει από τη νέα σχολική χρονιά είναι πως τα παιδάκια αυτά πρέπει να μπουν σε πρωινά σχολεία μαζί με τα ελληνόπουλα. Είναι κάτι που το βλέπουμε και εδώ. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτή την όσμωση, ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα μαζί.

Να μπουν μαζί στο σχολείο για να μάθουν καλύτερα τη γλώσσα. Κάναμε μια προσπάθεια αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο, όταν τα παιδιά μεταξύ τους μιλούν μόνο Συριακά ή στο σπίτι Συριακά. Είναι η μόνη πραγματική λύση και η έννοια της ένταξης».

Όπως και υπεύθυνος του Κέντρου Φιλοξενίας της Μυρσίνης Γιώργος Αγγελόπουλος, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσκληση αυτή συμμετοχής στο φεστιβάλ. «Όπως βλέπετε τα παιδιά δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους, παίζουν διασκεδάζουν και όπως σας έχω ξαναπεί τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου».

Τέλος ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Αρχ. Ολυμπίας Άρης Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε τις ρυχαριστίες για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή την καλλιτεχνική συνεργασία, λέγοντας πως τα παιδιά ίσως να μην είχαν ποτέ τη δυνατότητα να ζήσουν κάτι ανάλογο.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1500087541693-1078729e-ea70-9″ include=”33062,33063,33064,33065,33066,33079,33080,33081,33082″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot