Τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Νταβός για το Σκοπιανό: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων ζήτησε ο Τσίπρας. Τι υποσχέθηκε ο Ζάεφ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”50360″ img_size=”full”][vc_column_text]Πρώτα λύση (με σύνθετη ονομασία και χωρίς αλυτρωτισμούς) και μετά η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ήταν το καθαρό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στη δίωρη συνάντηση που είχαν στο Νταβός.
Η Αθήνα έθεσε και το ζήτημα της αλλαγής του Συντάγματος, ενώ «κέρδισε» την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου και των λεωφόρων των Σκοπίων. Στην κυβέρνηση αποτιμούν θετικά την συνάντηση και επισημαίνουν με νόημα ότι «είμαστε η πρώτη κυβέρνηση κατά τη θητεία της οποίας τα μνημεία αλυτρωτισμού μειώνονται αντί να αυξάνονται».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε στον Ζ. Ζάεφ τι σημαίνει το ονομασία «έναντι όλων» και υπήρξε ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων επ’ αυτού (που δείχνει και τι διαπραγματεύονταν παρελθούσες κυβερνήσεις). Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στον Ζ. Ζάεφ πως λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, όπου το «έναντι όλων» προφανώς περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα.
Ζ. Ζάεφ: Άλλες κυβερνήσεις είχαν δεχθεί τη διπλή χρήση και το «Μακεδονία-Σκόπια»
Ωστόσο, ο Ζ. Ζάεφ φέρεται να απάντησε ότι
α) στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια» και
β) είχαν δεχθεί και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζ. Ζάεφ κατανόησε ότι το «Μακεδονία-Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση, όπως θέλει η Αθήνα.
Απαντώντας ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: Είμαστε στο 2018 και χρειάζεται μία πραγματική λύση για την οποία και η ΠΓΔΜ θα είναι περήφανη και επομένως θα μπορεί η κυβέρνηση Ζάεφ να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της. Και βέβαια επέμεινε στην ονομασία έναντι όλων λέγοντας εμφατικά: το «έναντι όλων είναι έναντι όλων».
«Πες την αλήθεια στην ΠΓΔΜ και δεν θα χάσεις»
Μάλιστα ο πρωθυπουργός την ώρα που συζητούσαν για την ονομασία «έναντι όλων» έθεσε μετ’ επιτάσεως και το θέμα του Συντάγματος. Ο Ζ. Ζάεφ απάντησε ότι είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί, αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Τσίπρας και Ζάεφ συμφώνησαν ότι η συζήτηση για αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί. «Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις», παρότρυνε ο Αλ. Τσίπρας τον Ζ. Ζάεφ, κατά τις ίδιες πληροφορίες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνόψισε τις θέσεις της κυβέρνησης στον συνομιλητή του λέγοντας: πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την Ε.Ε.
«Επαναθεμελίωση σχέσεων» με την ΠΓΔΜ
Όσον αφορά την συνάντηση η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για μία «ειλικρινή συζήτηση, στην οποία άνοιξαν όλα τα ζητήματα» και υπογραμμίζει ιδιαίτερα πως το ζήτημα είναι να υπάρξει συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Γι’ αυτό κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν την δήλωση Τσίπρα ότι «δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δυο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».
Η εκτίμηση ότι υπήρξε πρόοδος στην συνάντηση επιβεβαιώθηκε και από τις εκατέρωθεν κινήσεις καλής θέλησης. Στο πλαίσιο αυτό κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ανακοίνωση Ζάεφ γιαμετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου των Σκοπίων, που έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος» – ειδικά ο αυτοκινητόδρομος προαναγγέλθηκε ότι θα ονομάζεται λεωφόρος «Φιλίας».
«Πρόκειται κατά τη γνώμη μας για έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του Ζ. Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικές θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων», τονίζουν κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζοντας «ένα πρώτο προωθητικό βήμα»τις αλλαγές στα ονόματα. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα σε «αντάλλαγμα» για την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου και της λεωφόρου των Σκοπίων υποσχέθηκε την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στην πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και την κύρωση από την ελληνική Βουλή και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την Ε.Ε.
Πηγή: huffingtonpost.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]