FOLLOW US: facebook twitter

Τέλος εποχής

Ημερομηνία: 22-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”34944″ img_size=”full”][vc_column_text]Στα ίδια μέρη…

Από τις παραστάσεις της παιδικής ηλικίας που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστούν είναι ο ανεφοδιασμός των Canadair από την θάλασσα. Κάναμε το μπάνιο μας μικρά παιδιά και παίζαμε με την άμμο στην παραλία των Λετρίνων, όταν ξαφνικά βλέπαμε αυτά τα εντυπωσιακά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τα κεφάλια μας και να βουτάνε στη θάλασσα.

Ένα απίστευτο θέαμα τόσο για παιδικό όσο και για το ενήλικο βλέμμα. Ο θαυμασμός μας έγινε ακόμη μεγαλύτερος όταν μάθαμε ότι αυτά είναι πυροσβεστικά αεροπλάνα και ρίχνουν νερό πάνω από τις πυρκαγιές, συμβάλλοντας καθοριστικά στην κατάσβεσή τους.

Τελικά μεγαλώσαμε με την αίσθηση ότι οι πιλότοι που πετούσαν με τόση αποφασιστικότητα και χάρη αυτά τα αεροπλάνα ήταν οι φύλακες-άγγελοί μας και ακόμη κι αν τα πράγματα ξέφευγαν, αυτοί θα ήταν πάντοτε εκεί για να σώσουν την κατάσταση. Τα χρόνια πέρασαν και μπορεί το κουράγιο αυτών των κατά γενική ομολογία ηρωικών πιλότων να μην εξασθένησε, ωστόσο τα Canadair γέρασαν και κανείς δεν προέβλεψε, δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να καταστρώσει ένα εθνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα στα μέσα πυρόσβεσης.

Μέσα σε όλα, προσθέστε και δεκάδες εμπνευσμένες κινήσεις των ηγεσιών της χώρας, όπως για παράδειγμα εκείνη την αλησμόνητη πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία για κάποιο λόγο το 1998 κατήργησε τις μονάδες δασοπυρόσβεσης και τις ενοποίησε με την Πυροσβεστική, που ως γνωστόν ειδικεύεται σε αστικές και όχι σε δασικές φωτιές.

Αλλά τι τα θες; Φτάσαμε στο σήμερα και συγκεκριμένα στο παρά πέντε των δασών και των αγροτικών καλλιεργειών που κάθε χρόνο γίνονται στάχτη. Η νέα πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως τοπική κοινωνία περνάει και αυτή τη φορά μέσα από τον δρόμο της αυτοδιοίκησης και της αυτοοργάνωσης.

Όσο αγαθές κι αν είναι οι προθέσεις των (όποιων) κυβερνώντων, όσες ελαφρύνσεις ή ενισχύσεις κι αν μας αποδώσουν, η αλήθεια είναι ότι και σε αυτό το κομμάτι είμαστε μόνοι μας. Η νέα πυρκαγιά στα Ροδινά συνιστά μία ακόμα λυπηρή υπενθύμιση του ίδιου διδάγματος.

Οι δήμαρχοι και ο κάθε αιρετός είναι καλώς ή κακώς επικεφαλής ενός μηχανισμού. Ας δουν τι μπορούν να κάνουν μόνοι τους, όπως ακριβώς έχουν πράξει ορισμένοι συνάδελφοί τους ανά την Ελλάδα, κι αν θέλουν να ζητήσουν κάτι από την πολιτεία για να αναβαθμίσουν την πυροπροστασία της επικράτειάς τους, ας το πράξουν πριν από το επόμενο καλοκαίρι και τις φωτιές του 2018, γιατί τότε θα είναι και πάλι αργά.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot