FOLLOW US: facebook twitter

«Σύγχρονη Βιοηθική: Προκλήσεις-Προσεγγίσεις-Προοπτικές»: Συνέδριο από την Β/θμια Εκπαίδευση και τη Μητρόπολη Ηλείας

Ημερομηνία: 29-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”56277″ img_size=”full”][vc_column_text]

Στις 4,5 και 6 Μαΐου στον Πύργο

Ένα άκρως ενδιαφέρον Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο, διοργανώνουν το Μάιο (4,5 και 6) στον Πύργο, στο Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας με θέμα «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗ: Προκλήσεις – Προσεγγίσεις – Προοπτικές» (παιδαγωγικές, θεολογικές, φιλοσοφικές, βιολογικές, ιατρικές, νομικές).

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Βασίλης Δημητρέλλος και ο Δρ. Σωτήριος Μιχελουδάκης, Νομικός – Θεολόγος, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Υπεύθυνος της Οργανωτικής Επιτροπής μίλησαν χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τη σπουδαία αυτή διοργάνωση αλλά και για το πρόγραμμα του συνεδρίου και τους συμμετέχοντες σε αυτό.

«Στο επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνονται προσκεκλημένες εισηγήσεις διακεκριμένων ακαδημαϊκών – πανεπιστημιακών καθηγητών και ειδικών επιστημόνων από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης κ.α., οι οποίες θα αφορούν σε παιδαγωγικές τοποθετήσεις, θεολογικούς προβληματισμούς, φιλοσοφικές προσεγγίσεις, βιολογικές εξελίξεις, ιατρικά διλήμματα και νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από την πρόοδο της επιστήμης, καθώς και τη θέση της Εκκλησίας στην σύνολη προβληματική που αναπτύσσεται γύρω από ζητήματα σύγχρονης βιοηθικής» τόνισε ο κ. Δημητρέλλος και πρόσθεσε ότι στη διάρκεια του, θα αναρτηθούν επιστημονικές εργασίες (Poster) επιστημόνων, των οποίων τα ερευνητικά ενδιαφέροντα αφορούν στον τομέα της Βιοηθικής.

«Επίσης, με γνώμονα την ενεργή συμμετοχή και την αλληλεπίδραση των μαθητών της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ηλείας, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Συνεδρίου, η Οργανωτική Επιτροπή προτίθεται να εντάξει στο επίσημο Πρόγραμμα του Συνεδρίου Παρουσιάσεις από ομάδες 3-5 μαθητών λυκείου, υπό τον συντονισμό εκπαιδευτικού της σχολικής τους μονάδας. Στο συνέδριο κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι επιστημονικοί φορείς των Δικηγορικών και των Ιατρικών Συλλόγων της Ηλείας, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, το Εργαστήριο Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων του Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών.

Επίσης, η διεξαγωγή του Συνεδρίου θα έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Δήμου Πύργου και του Επιμελητηρίου Πύργου».

Ποια είναι όμως η έννοια της Βιοηθικής; Ο Δρ. Μιχελουδάκης εξηγεί: «Βιοηθική είναι ο κλάδος εκείνος της επιστήμης που ασχολείται με τα ηθικής φύσεως προβλήματα που προκύπτουν από την εξέλιξη κυρίως των επιστημών της Βιολογίας και της τεχνολογίας και τις εφαρμογές τους, αλλά και τον κίνδυνο δημιουργίας μη αντιστρεπτών καταστάσεων που σχετίζονται με τον χειρισμό γενετικού υλικού. Στη Βιοηθική, η οποία αποτελεί σημείο τομής των επιστημονικών πεδίων της βιολογίας και της τεχνολογίας, εμπλέκονται εκ των πραγμάτων και η θεολογία, η φιλοσοφία αλλά και η νομική επιστήμη» είπε ενώ αναφερόμενους στους στόχους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, τόνισε πως είναι να προσεγγίσει 4 άξονες συνέδρων. «Πρώτα, την εκπαιδευτική κοινότητα των σχολικών μονάδων της Ηλείας.

Κατά δεύτερο λόγο, το επιστημονικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής και τρίτον τους πολίτες της Ηλείας, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν έγκυρη και επιστημονικά άρτια πληροφόρηση γύρω από τα σύγχρονα θέματα βιοηθικής και τα διλλήματα που ανακύπτουν από την εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας. Αφήνω τελευταίο τον σημαντικότερο, ίσως, άξονα συνέδρων, που είναι οι μαθητές των σχολικών κοινοτήτων ιδίως των λυκείων, οι οποίοι μέσα από το Συνέδριο θα έχουν την δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτό, αποκτώντας έτσι, τόσο τη μοναδική εμπειρία της οργάνωσης και συμμετοχής σε ένα επιστημονικό γεγονός, όσο και, κυρίως, την διαμόρφωση βιοηθικής συνείδησης, ήδη από τα εφηβικά τους χρόνια».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia