Συστάθηκε η επιτροπή για τη δημιουργία Σχολής Πολιτισμού στην Ηλεία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8104″ img_size=”full”][vc_column_text]
Μείζον ζήτημα το κτιριακό
Στόχος η ανάπτυξη Πανεπιστημιακών τμημάτων την επόμενη 2ετία
Μετά το Πάσχα διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς
Άμεσες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τις διεργασίες για την αναδιάταξη του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία και την ανάπτυξη Πανεπιστημιακής Σχολής Πολιτισμού στο Νομό, μετά την απόφαση συγκρότησης Επιτροπής για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας από τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Η επιτροπή που αποτελείται από πανεπιστημιακούς, θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και της συγχώνευσης των δυο ιδρυμάτων που αποτελεί και κατεύθυνση του Υπουργείου ενώ θα ασχοληθεί εκτενώς με την πρόταση δημιουργίας τριών πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία που θα αφορούν την Μουσειολογία και τα ΜΜΕ στον Πύργο και τη Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος στην Αμαλιάδα τα οποία θα υπάγονται διοικητικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πάτρα ο ίδιος ο Υπουργός κ. Γαβρόγλου.
Ουσιαστικά πρόκειται για την «ομάδα εργασίας» που όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Γαβρόγλου θα συσταθεί άμεσα, στη λογική να δημιουργηθούν πανεπιστημιακά τμήματα – ορισμένα εξέλιξη των υπαρχόντων, σε ορισμένα να δοθούν πρόσθετες θέσεις- ώστε να αναδείξουν το θετικό πρόσημο που έχουν ως προς αυτές τις δυνατότητες. Μάλιστα η πρόταση της Ομάδας εργασίας θα μπει σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς – κατά πληροφορίες μετά τις γιορτές του Πάσχα- οι οποίοι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και θα τους ζητηθεί να δρομολογήσουν τις απαιτούμενες ενέργειες για τη στήριξη των νέων τμημάτων.
Ζητείται λύση στο στεγαστικό
Πηγές από το Υπουργείο Παιδείας, επισήμαναν στην «Πρωινή» ότι πρόκειται για μια διαδικασία που «έχει αρχίσει και θα τελειώσει», υποστηρίζοντας πως το σημαντικότερο ζήτημα που τους απασχολεί είναι το κτιριακό. «Μιλάμε για ανάπτυξη των πανεπιστημιακών τμημάτων σε χρονικό ορίζοντα 1-2 χρόνια ωστόσο είναι σημαντικό να δοθεί λύση από τους τοπικούς φορείς στη στέγαση της σχολής. Τα υπάρχοντα κτίρια δε θα μπορούν μετά από ένα διάστημα να ανταπεξέλθουν στην εισαγωγή νέων φοιτητών, για αυτό είναι αναγκαίο να δρομολογηθούν λύσεις…» σημείωσαν, χαρακτηρίζοντας το στεγαστικό ως «μείζον» θέμα. Πρόσθεσαν μάλιστα πως πρόκειται για ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αναλάβει η αυτοδιοίκηση ενώ υπενθύμισαν πως όσον αφορά τη στελέχωση των πανεπιστημιακών τμημάτων με καθηγητές, έχει δεσμευθεί ο Υπουργός για την πρόσληψη ΔΕΠ και τη διάθεση των ανάλογων πιστώσεων.
Η διαβούλευση του Υπουργείου Παιδείας με τους τοπικούς παράγοντες ώστε να δρομολογηθούν βασικά θέματα με κυριότερο το κτιριακό, αναμένεται μετά το Πάσχα. Μάλιστα, για το θέμα αυτό, όπως τονίστηκε και στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, θα συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία και θα καταθέσει φάκελο με προτάσεις για όλα τα θέματα και για το κτιριακό.
Η επιτροπή
Η επιτροπή που θα διερευνήσει τις μορφές συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και τη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία αποτελείται από τους πανεπιστημιακούς:
- Βενετσάνα Κυριαζοπούλουτου Ελευθερίου, Καθηγήτρια, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών.
- Δημήτριο Σκούρατου Γεωργίου, Καθηγητή, Κοσμήτορα της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πατρών.
- Δημοσθένη Πολύζοτου Κωνσταντίνου, Καθηγητή, Αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών. 4. Σταύρο Κουμπιά του Αντωνίου, Πρόεδρο Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών.
- Παντελή Κυπριανότου Σπυρίδωνος, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, Σύμβουλο Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
- Βασίλη Τριανταφύλλουτου Δημητρίου, Καθηγητή, Πρύτανη ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
- Λάμπρο Μπισδούνητου Σπυρίδωνος, μ Καθηγητή, Κοσμήτορα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
- Σταυρούλα Γεωργοπούλουτου Χρήστου, Καθηγήτρια, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
- Αλκιβιάδη Παναγόπουλοτου Ανδρέα, Καθηγητή, Κοσμήτορα της Σχολής Διοίκη- σης και Οικονομίας, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]