FOLLOW US: facebook twitter

Συνέντευξη Ε. Σαλτάρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερομηνία: 07-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”225″ img_size=”full”][vc_column_text]1. Με αφορμή την διεξαγωγή των περιφερειακών συνεδρίων για την παραγωγική ανασυγκρότηση ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προτεραιότητες για την Ηλεία;

Στην Ηλεία οι βασικοί πυλώνες της ανασυγκρότησης είναι οι τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, του τουρισμού και φυσικά του πολιτισμού, αφού μιλάμε για την πατρίδα του Ολυμπισμού με αρχαία μνημεία τεράστιας σημασίας και παγκόσμιας απήχησης, όπως η Αρχαία Ολυμπία, η Αρχαία Ήλιδα, ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα και πλήθος άλλων αρχαίων, ρωμαϊκών και βυζαντινών μνημείων.

Προφανώς η υλοποίηση του Οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος είναι μεγίστης σημασίας. Είναι αδιανόητο να συζητάμε για ανάπτυξη του Νομού χωρίς την ύπαρξη ενός τέτοιου σύγχρονου αυτοκινητόδρομου. Οι χειρισμοί και οι αστοχίες των προηγούμενων κυβερνήσεων  έχουν πλέον θεραπευτεί και σύντομα θα ξεκινήσει  η υλοποίησή του.

Συνοδευτικά βέβαια απαιτείται και η αναβάθμιση του πλέγματος των οδικών ενδοπεριφερειακών αξόνων. Στις σύγχρονες υποδομές που απαιτούνται για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και την μεταφορά προϊόντων θα πρέπει να αναφέρω την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας του Δυτικού Σιδηροδρομικού Άξονα (Πάτρα-Καλαμάτα) καθώς και το τμήμα Κατάκολο-Ολυμπία τα οποία  βρίσκονται σε θέση για άμεση διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή τους. Συνεχής εξάλλου είναι και η απαίτηση της Ηλείας για σύνδεσή της με αεροπορικές πτήσεις από και προς το εξωτερικό.

Εμείς επιμένουμε προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο οικοπεριβάλλον, όπως αποδεικνύουμε έμπρακτα και με την πρόσφατη ένταξη των έργων προστασίας και ανάδειξης στον Καϊάφα, με έργα μικρής κλίμακας κι όχι φαραωνικού τύπου.

Στον τομέα του πολιτισμού, εκτός από την υποδειγματική λειτουργία των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε και στην επαναλειτουργία του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, την ανάδειξη των κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Ιδιαίτερη μνεία, επιτρέψτε μου να κάνω, στην έναρξη λειτουργίας της μόνιμης Έκθεσης «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα μετά από δεκαετίες αδιαφορίας. Σε αυτήν την προσπάθεια συνέβαλαν όλοι οι θεσμικοί φορείς από ίδιο τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον Δήμο Αμαλιάδας για να έχουμε αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα σε τόσο σύντομο διάστημα. Στο κεφάλαιο Πολιτισμός δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και την διεξαγωγή με μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, μοναδικού στη χώρα μας.

Ο Νομός φυσικά έχει πολλές άλλες ανάγκες, από την περαιτέρω εξέλιξη των φραγμάτων Πηνειού και Αλφειού με την δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας και τη δημιουργία εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας, μέχρι την υλοποίηση έργων άρδευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, με μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα εκσυγχρονισμού και μείωσης του κόστους άρδευσης.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερη έμφαση στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, βασικού πυλώνα  της οικονομίας και θεμελιώδους σημασίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Έμπρακτη απόδειξη αυτού του ενδιαφέροντος από πλευράς Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η καταβολή αποζημιώσεων, ενισχύσεων, επιδοτήσεων με την λιγότερη δυνατή καθυστέρηση.

Για τον αγροτικό τομέα της Ηλείας με τις καλές εξαγωγικές προοπτικές, όλες οι παραπάνω υποδομές σημαίνουν μικρότερο κόστος παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων. Πρέπει να εντείνουμε περαιτέρω την ενίσχυση μέσω του ΥΠΑΑΤ των τοπικών επιχειρήσεων μεταποίησης – εμπορίας προϊόντων και να χρηματοδοτήσουμε ενέργειες για την εγκατάσταση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και απόκτησης σημάτων ποιότητας για τα προϊόντα. Η Ηλεία μπορεί να έχει ένα δυνατό brand name, στο λάδι, την σταφίδα, την φράουλα κτλ.

Διαμορφώσαμε ήδη το πλαίσιο για την ενίσχυση της συγκρότησης μικρών ομάδων παραγωγών, μακριά από τις λογικές του παρελθόντος με  τους συνεταιρισμούς της κακοδιαχείρισης.

2. Η Ηλεία διαθέτει το λιμάνι του Κατάκολου με μεγάλη κίνηση κρουαζιερόπλοιων. Πως μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο η έλευση εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών;

Το λιμάνι του Κατάκολου είναι σήμερα  άρρηκτα συνδεδεμένο με την Αρχαία Ολυμπία, σημείο αναφοράς χιλιάδων επισκεπτών από όλον τον κόσμο.       Αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθούν τα έργα διαμόρφωσης και ανάπλασης στο Λιμάνι ώστε να αναβαθμιστεί περαιτέρω και σε επίπεδο υποδομών και σε επίπεδο υπηρεσιών. Η λειτουργία του  Λιμανιού του Κατακόλου  και ως Λιμάνι Επιβίβασης – Αποβίβασης θα προσέδιδε μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία σε  όλο το νομό μας αφού ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών σημαίνει και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε όλους τους προορισμούς πολιτιστικού, περιβαλλοντικού, ιαματικού κλπ χαρακτήρα.

Το οδικό δίκτυο πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω για την εύκολη πρόσβαση  προς άλλους τουριστικούς προορισμούς όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να γνωρίσουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως τους ορεινούς όγκους, τα δάση της Ηλείας, την αγροτοδιατροφική παράδοση της περιοχής και το ευρύτερο φυσικό κάλλος (πχ. δασικός περιπατητικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός). Υπάρχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό στον άξονα Λιμάνι Κατακόλου (κρουαζιέρα) – Αρχαία Ήλιδα – Αρχαία Ολυμπία –Λίμνη Καϊάφα (ιαματικά λουτρά) – Ναός Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας (μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς Unesco) κι εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε.

Επιπλέον, ο Δυτικός Σιδηροδρομικός Άξονας (Πάτρα-Καλαμάτα) και ιδιαίτερα το τμήμα Κατάκολο-Ολυμπία με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή του θα μπορέσει να συνδέσει τέσσερα λιμάνια κρουαζιέρας (Πάτρα, Κυλλήνη, Κατάκολο, Καλαμάτα) και με κέντρο την Ολυμπία μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων με βάση τον τουρισμό.

Η επέκταση του πεδίου των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τουρισμό, θα επιμηκύνει και την τουριστική περίοδο, με στροφή σε νέες μορφές  ή άλλες μορφές που υποβαθμίστηκαν τα τελευταία χρόνια όπως για παράδειγμα ο ιαματικός τουρισμός, ή ο τουρισμός που απευθύνεται σε άτομα με αναπηρίες.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στις δυνατότητες που ανοίγει η πρόσφατη τοποθέτηση της διάταξης seatrac κοντά στο λιμάνι. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια ολόκληρη  αγορά τουρισμού απευθυνόμενη σε ΑμεΑ η οποία παγκοσμίως δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του seatrac πουθενά αλλού παρά μόνο στην Ελλάδα  και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Οι εταιρείες εξειδικευμένης κρουαζιέρας για ΑμεΑ θα πρέπει να γνωρίσουν ότι στο Κατάκολο  οι άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες μπορούν να βιώσουν την υπέροχη θάλασσα  του Ιονίου με αυτονομία και απόλυτη αξιοπρέπεια όπως όλοι οι συνάνθρωποι τους.

Θα ήθελα η Ηλεία να είναι η πρώτη  περιφερειακή ενότητα στην χώρα με αλυσίδα προσβασιμότητας σε όλο το πλέγμα των τουριστικών – πολιτιστικών σημείων –  στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον.

3. Έχουν περάσει 10 χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Πόσο έχουν επουλωθεί οι πληγές;

Οι πληγές μιας τέτοιας καταστροφής όταν συνοδεύονται από απώλειες ανθρώπινων ζωών δεν επουλώνονται ποτέ στην πραγματικότητα. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα απαιτεί, σ’ αυτές τις περιπτώσεις  απόδοση δικαιοσύνης, διαφάνεια  και  δημιουργία υποδομών για να μην επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά.  Η αναγέννηση των πυρόπληκτων δασικών περιοχών δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, στον βαθμό βεβαίως που αυτές θα προστατευτούν επαρκώς από οικολογικά ασύμβατες αλλαγές χρήσεων γης, καθώς αυτού του τύπου η μεσογειακή βλάστηση έχει αναπτύξει µμηχανισμούς προσαρμογής και ταχείας αποκατάστασης της ισορροπίας του οικοσυστήματος. Κύριο μέλημά μας είναι η αποκατάσταση της καταστροφής που έχει συντελεστεί στις εκτάσεις αγροτικής παραγωγής. Με τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις προσπαθούμε να στηρίξουμε την περιοχή. Τα έργα αποκατάστασης υποδομών και ανασυγκρότησης πυρόπληκτων περιοχών της Π.Ε. Ηλείας με χρηματοδότηση από το πρώην Ταμείο Μολυβιάτη καθυστέρησαν αδικαιολόγητα πολλά χρόνια χωρίς σαφή στόχευση στις περιοχές που πραγματικά επλήγησαν. Ή υλοποίησή τους από την πλευρά της Περιφέρειας το συντομότερο θα ανακουφίσει και θα ικανοποιήσει ηθικά τους πληγέντες.

4. Εκτιμάται ότι αν η Πελοπόννησος ήταν μία ενιαία περιφέρεια θα βοηθούσε περισσότερο στις αναπτυξιακές προσπάθειες

Το ζήτημα δεν αφορά τόσο  τη διοικητική δομή όσο τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό. Θα πρέπει να αποβάλλουμε την κακώς εννοούμενη τοπικιστική αντίληψη και να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τη λογική των συνεργιών.

Εμείς δείχνουμε τον τρόπο, με την επικείμενη έκδοση του ΠΔ για τις προστατευόμενες περιοχές του  Κυπαρισσιακού Κόλπου, όπου οι Νομοί Μεσσηνίας και Ηλείας αντιμετωπίζονται σαν ένα ενιαίο πλαίσιο με στόχο την ανάδειξη – αξιοποίηση και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής.

Μιλώντας καθαρά για την διοίκηση, γίνεται επεξεργασία σε κεντρικό επίπεδο για την αναδιαμόρφωση του Καλλικράτη, ώστε να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η μέχρι τώρα εφαρμογή του.

Γενικότερα στο παρελθόν τα υπερδιογκωμένα σχήματα απομάκρυναν τις υπηρεσίες από τον πολίτη και τις μικρές επιχειρήσεις. Οπότε πρέπει να σταθούμε με σκεπτικισμό, αλλά οι τοπικίστικες λογικές πρέπει να εξαλειφθούν.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia