FOLLOW US: facebook twitter

Συνάντηση Μπαξεβανάκη με Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας: Πρωτοφανής η ζημιά στη βιομηχανική τομάτα

Ημερομηνία: 31-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”33252″ img_size=”full”][vc_column_text]Για πρώτη φορά η ζημιά από την κακοκαιρία στη βιομηχανική τομάτα, λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις. Το πρόβλημα αφορά όχι μόνο στην ποσότητα, όπου υπάρχουν αγροτεμάχια με ολική καταστροφή, αλλά και στην ποιότητα του προϊόντος. Ποιότητα που υποβαθμίζεται με αποτέλεσμα να μην αξίζει τον κόπο η συγκομιδή. Την περασμένη Πέμπτη η Unilever στο εργοστάσιο της Γαστούνης σταμάτησε την παραλαβή και ξεκίνησε πάλι χθες. Γενικότερα επικρατεί προβληματισμός στους κόλπους των παραγωγών και αυτό εκφράστηκε και από την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας και Γαστούνης στη χθεσινή συνάντηση που έγινε με τον υφυπουργό Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκη στην Αμαλιάδας.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος παρουσία του προέδρου της Ομάδας Παραγωγών Γαστούνης Σάββα Μαράτου και των μελών της Ο.Π. Αμαλιάδας, ενημέρωσε τον κ. Μπαξεβανάκη τόσο για το θέμα της τομάτας όσο και για αυτό της κορινθιακής σταφίδας. «Ενημερώσαμε για τις ζημιές που υπάρχουν στα προϊόντα, ειδικά στην τομάτα και την κορινθιακή σταφίδα. Οι ζημιές, μέρα με τη μέρα φαίνονται πάρα πολλές. Ειδικά στην βιομηχανική τομάτα υπάρχουν αγροτεμάχια που η ζημιά φτάνει στο 100%. Στην Κορινθιακή σταφίδα την εβδομάδα που έρχεται ξεκινά ο τρύγος, αλλά όπως λένε οι παραγωγοί και εκεί είναι πολύ μεγάλη η ζημιά. Εμείς τον ενημερώσαμε και για την απορρόφηση της βιομηχανικής τομάτας γιατί το εργοστάσιο της Unilever είχε σταματήσει την Πέμπτη και ξεκίνησε σήμερα (σ.σ. χθες) πάλι. Παρακολουθούμε το θέμα κατά πόσον θα απορροφήσει τη βιομηχανική τομάτα» είπε ο κ. Βαλιανάτος, που τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσει τον υφυπουργό για τις εξελίξεις στο θέμα, για να υπάρξει προσέγγιση στην Unilever σε κεντρικό επίπεδο.

Μέσα στον Αύγουστο τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών θα επισκεφθούν και πάλι τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να θέσουν εκ νέου τα προβλήματα και εκεί ζητήθηκε και η παρουσία του κ. Μπαξεβανάκη, όπως και των άλλων βουλευτών του νομού. Η διεκδίκηση των παραγωγών για την βιομηχανική τομάτα είναι να επισπευτούν οι διαδικασίες για την αποζημίωση τους (πριν τον Μάρτιο του 2019 όπως προβλέπεται) θέτοντας θέμα προκαταβολής.

Σε ότι αφορά την κορινθιακή σταφίδα το θέμα της αναδιάρθρωσης της είναι κομβικό, μαζί με τις αποζημιώσεις που περιμένουν μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων από τους γεωπόνους. Ιδιαίτερα για την αναδιάρθρωση στόχος είναι να δοθεί λύση στο πρόβλημα της καλλιέργειας με κάλυψη του απολεσθέντος εισοδήματος για τους παραγωγούς για μια τριετία όπως προβλέπεται.

Ο κ. Βαλιανάτος έθεσε ακόμα το θέμα της καταγραφής των εργατών γης που έχει φέρει προς εφαρμογή η υπουργός Εργασίας κα Αχτσιόγλου και που οι αγρότες τονίζουν πως σε πολλές περιπτώσεις είναι ανεφάρμοστο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot