Συνάντηση Μπαλαούρα με τον Τούρκο πρέσβη
Τον βουλευτή Ηλείας Μάκη Μπαλαούρα, ως Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, επισκέφτηκε την Πέμπτη 18 Μαΐου ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα, κ. Χαλίτ Τσεβίκ. Επίκεντρο της συζήτησής τους ήταν οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, θέματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και η ατζέντα των ελληνοτουρκικών.
Ο Μ. Μπαλαούρας υποδέχτηκε με θέρμη τον Τούρκο πρέσβη στο γραφείο του και απάντησε στις ερωτήσεις του για την «επόμενη μέρα» της Ελλάδας, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ο βουλευτής Ηλείας ενημέρωσε τον κ. Τσεβίκ για τα αισιόδοξα μηνύματα που φθάνουν από διάφορες κατευθύνσεις π.χ. για τη μεγάλη ανάκαμψη των δεικτών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, την ανάκαμψη των ελληνικών ομολόγων στα προμνημονιακά επίπεδα, τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2017, τονίζοντας: «Πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις για επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, κι αυτό αποτελεί μήνυμα προς όλους όσοι θέλουν να κάνουν επενδύσεις στη χώρα μας. Αναμένουμε βεβαίως τη συμφωνία για το χρέος και την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, που θα ευνοήσουν τις επενδύσεις, οι οποίες αποτελούν το μόνο δρόμο για να βγούμε οριστικά από την κρίση».
Από το σύνολο των θεμάτων διμερούς οικονομικής συνεργασίας, ο κ. Μπαλαούρας εστίασε κυρίως στην ανάπτυξη του τουρισμού και της κρουαζιέρας. «Γνωρίζουμε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Τουρκία, οι εταιρείες κρουαζιέρας μείωσαν τις επισκέψεις τους στα τουρκικά λιμάνια. Καθώς όμως τα ελληνικά και τα τουρκικά λιμάνια συνιστούν ενιαίο προορισμό, η συγκεκριμένη επιλογή των εταιρειών πλήττει και την ελληνική κρουαζιέρα. Γι’ αυτό οι Έλληνες έχουμε λόγους να θέλουμε να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατό όλα αυτά τα προβλήματα στη Τουρκία και στηρίζουμε με θέρμη την ευρωπαϊκή της προοπτική».
Από τη μεριά του, ο κ. Τσεβίκ διαπίστωσε πως αν και ο ίδιος προσωπικά ως διπλωμάτης έχει υπερασπιστεί επί μακρόν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σήμερα και από τις δύο πλευρές φθίνει αυτό το ενδεχόμενο, κανείς δεν αποκλείει όμως τη βελτίωση των πραγμάτων στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό- προσφυγικό, ο Τούρκος πρέσβης διατύπωσε την άποψη ότι η Ε.E βλέπει αρνητικά το θέμα, πιθανόν λόγω και των δικών της οικονομικών προβλημάτων, ενώ για την Τουρκία, που φιλοξενεί 3,5 εκατ., θεωρεί ότι η μετανάστευση θα προσφέρει μακροοικονομικά στην οικονομία της. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κατέληξε ο κ. Τσεβίκ, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν συνεργαστεί με επιτυχία στο μεταναστευτικό μέχρι στιγμής, διασώζοντας την ίδια την Ε.Ε. και την ζώνη Σένγκεν και πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο μέλλον.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Μ. Μπαλαούρας ζήτησε την αποφυγή των εντάσεων στο Αιγαίο και μάλιστα εν όψει της έναρξης της θερινής περιόδου, και εξέφρασε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το άνοιγμα της θετικής ατζέντας των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας, που έχει παγώσει από το φθινόπωρο του 2016.
Κλείνοντας με το Κυπριακό, ο πρέσβης της Τουρκίας εξέφρασε την άποψη ότι οι παρούσες διαπραγματεύσεις αποτελούν την τελευταία, ίσως, ευκαιρία για τη λύση του θέματος και ζήτησε την παρέμβαση της Ελλάδας ώστε να έχουν αίσια κατάληξη. Ο κ. Μπαλαούρας απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να επηρεάσει την κυβέρνηση της Κύπρου, όμως ελπίζει στη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, γιατί θα αποτελέσει ορόσημο για την πορεία της Κύπρου, θα ενισχύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα κατανείμει τα οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού.