FOLLOW US: facebook twitter

Συνάντησαν την «ευτυχία»: Εκπαιδευτικό ταξίδι από μαθητές και δασκάλους του 6ου δημοτικού σχολείου Πύργου στη Δανία

Ημερομηνία: 31-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Κάθε δύο χρόνια η Δανία ανακηρύσσεται μία από τις χώρες με τις ιδανικότερες συνθήκες ζωής, αλλά και ως ταξιδιωτικός προορισμός δεν πάει πίσω, καθώς συνδυάζει μια ντιζαϊνάτη και φιλική προς τους επισκέπτες  πρωτεύουσα και μια επαρχία γεμάτη μεσαιωνικές εκκλησίες, αναγεννησιακά κάστρα και κουκλίστικα χωριά που χρονολογούνται από το 18ο αιώνα κι βεβαίως πολλούς χαμογελαστούς και ευτυχισμένους ανθρώπους.

Η ‘ευτυχία’ λοιπόν ήταν και η λέξη- κλειδί της δράσης  του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 ανταλλαγών μαθητών και εκπαιδευτικών, στο οποίο συμμετέχει το 6ο δημοτικό σχολείο Πύργου, το οποίο μάλιστα φέτος έχει το ρόλο συντονιστή των χωρών που συμμετέχουν – Δανία, Ισπανία, Ελλάδα και  Ισλανδία.

Στο πλαίσιο λοιπόν της θεματικής με την οποία ασχολήθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος – Δεκέμβριος 2016- Δεκέμβριος 2018- που είχε τίτλο  «Happily ever after…”  (“Και ζήσαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα…»)», 4 εκπαιδευτικοί και 6 μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, ταξίδεψαν  προ ημερών στη Δανία και βεβαίως επέστρεψαν με τις αποσκευές τους γεμάτες εμπειρίες και θετικές εντυπώσεις.

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Δανία, επισκέφθηκαν την πόλη Aarhus (πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017,, την  πρωτεύουσα Κοπεγχάγη και το πάρκο ψυχαγωγίας Tivoli.

 Η 1η συνάντηση εκπαιδευτικών  έγινε τον Ιανουάριο στον Πύργο και η  2η συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε στην πόλη Hong της Δανίας, στο διάστημα 15 – 20 Μαίου 2017.

Το θέμα όπως προαναφέραμε, είχε να κάνει με την ευτυχία στο σχολείο, που αποτελεί κεντρικό θέμα αναλύσεων και συζητήσεων των εκπαιδευτικών ανά τον κόσμο. Η προσπάθεια να γίνει η μάθηση μια ευχάριστη διαδικασία είναι το πρωταρχικό ζητούμενο του  σχολικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η κοινωνία  έρχεται αντιμέτωπη με τις δυσάρεστες συνέπειες της κρίσης.

Το θέμα της «ευτυχίας»

Οι εκπαιδευτικοί του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου κατέληξαν στο θέμα αυτό μέσα απο συζητήσεις με συναδέλφους  τους από Ευρωπαικά σχολεία σε προηγούμενα προγράμματα που υλοποίησαν.  Οι μαθητές προσέγγισαν το θέμα της ευτυχίας μέσα από ποικιλία δραστηριοτήτων στις τάξεις τους.  Διάβασαν και άκουσαν ιστορίες, παρακολούθησαν ταινίες, μίλησαν για τα συναισθήματα, ανέλυσαν το θέμα και εμπνεύστηκαν για να δημιουργήσουν παραμύθια, ποιήματα, ζωγραφιές, θεατρικά δρώμενα.

Προσκάλεσαν στο σχολείο τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους και πέρασαν μαζί τους δημιουργικές στιγμές ανταλλαγής γνώσεων. Παράλληλα διεξάγουν έρευνα σχετικά με το τι θεωρείται ευτυχία, τόσο εκτός όσο και εντός σχολείου, και πειραματίζονται με τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους. Το τελικό προιόν του προγράμματος θα είναι μια ταινία για την ευτυχία  στο σχολειο, η οποία θα υποβληθεί στο Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας  για παιδιά και νέους.  Το σενάριο θα προκύψει από τη συνεργασία των παιδιών.

Το σχολείο της Δανίας είχε διοργανώσει φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν οι μαθητές και από τις 4 χώρες.

Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις προγραμματισμένες συναντήσεις για την πορεία του προγράμματος και τις δραστηριότητες με τους μαθητές , παρακολούθησαν διάλεξη από τον διάσημο νευροεπιστήμονα Dr. Peter Lund Madsen με θέμα « Η ευτυχία στην εργασία και τη ζωή» (με τη συνδρομή της εταιρίας Novozymes).

Οι μαθητές: Ελεάννα Κουζή,Μάριος Βοζίδης,Νιόβη Καραϊσκου, Βασίλης Λαμπαούνας, Εύα Καραγεώργου, Σοφία Κουμουνδούρου με το Διευθυντή του σχολείου Νίκο Κουσάβελο

«Σημαντική η εκπαιδευτική δράση του προγράμματος»

Ο Δ/ντής του 6ου δημοτικού σχολείου Πύργου κ. Νίκος Κουσάβελος ανέφερε στην Πρωινή ότι πρόκειται για μια σημαντική εκπαιδευτική δράση γιατί φέρνει σε επαφή το σχολείο και τους μαθητές μας, με σχολεία και μαθητές του εξωτερικού, ούτως ώστε ανταλλάσουν απόψεις, γνωρίζουν άλλα εκπαιδευτικά συστήματα και μέσα από αυτές τις διαδικασίες διευρύνεται το γνωστικό τους πεδίο και η εμπειρία τους και έχουμε τη δυνατότητα να έρθουμε κοντά στους Ευρωπαίους και εκείνοι στις δικές μας συνήθειες.

« Στο πρόγραμμα μπορεί να υπάρχει μια ομάδα που συμμετέχει στις δράσεις και στα ταξίδια του Erasmous, ωστόσο όλο το σχολείο συμμετέχει  επί της ουσίας, γίνεται κυψέλη δημιουργίας έτσι ώστε να υποδεχθεί εδώ τους εταίρους μας, όποτε έρχονται εδώ και τους φιλοξενούμε, όπου γίνονται και ανάλογες δράσεις».

Η συντονίστρια του προγράμματος του 6ου δημοτικού σχολείου Πύργου, εκπαιδευτικός κ. Κατερίνα Τουμπέκη αναφερόμενη στην παραμονή τους στην Δανία, συμπλήρωσε ότι πέραν όλων των εκπαιδευτικών δράσεων, στην διάρκεια αυτού του ταξιδιού, εκπαιδευτικοί και μαθητές του 6ου δημοτικού σχολείου Πύργου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και την  πόλη Aarhus που φέτος είναι Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017.

«Είναι μια ‘πράσινη’  πόλη, εκμεταλλεύονται πλήρως τους πόρους ώστε να μην υπάρχουν απορρίμματα και φτιάχνουν έργα επειδή ακριβώς είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα.  Ήταν μια εκδρομή που τα παιδιά πιστεύω τα εντυπωσίασε.  Πάντως θα πρέπει να σημειώσω ότι τα παιδιά μας σε αυτό το ταξίδι, ήταν υπόδειγμα ! Επίσης να σημειώσω ότι στο Φεστιβάλ που έγινε στο σχολείο της Δανίας, στην  Κριτική Επιτροπή  για τις ταινίες που έφτιαξαν τα παιδιά, συμμετείχε μια δασκάλα από κάθε χώρα και το 6ο δημοτικό σχολείο εκπροσώπησε η εκπαιδευτικός  Ελένη Τσιρώνη.»

 

Εντυπωσιασμένοι οι μαθητές

Εντυπωσιασμένοι από το ταξίδι τους στη Δανία, δήλωσαν οι έξι μαθητές που συμμετείχαν καταθέτοντας στην Πρωινή τις δικές τους εμπειρίες. Ο λόγος λοιπόν, στα παιδιά….

Βασίλης Λαμπαούνας

Έχω ξαναπάει στο εξωτερικό, αλλά ήταν η πρώτη φορά που ταξίδεψα μόνος χωρίς τους γονείς μου. Το ταξίδι ήταν πολύ ωραίο, από την στιγμή που φύγαμε μέχρι που φτάσαμε, ενώ μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε στη Δανία η αρχιτεκτονική των σπιτιών. Δεν υπήρχαν τόσες πολυκατοικίες όσο εδώ, τα περισσότερα σπίτια ήταν μονοκατοικίες με κήπους και αυτό ήτνα πολύ ωραίο. Επίσης με εντυπωσίασε στο σχολείο, όπου επιτρεπόταν κινητά και τάμπλετ κανονικά για τους μαθητές, ενώ τα παιδιά έμπαιναν στις τάξεις χωρίς παπουτσια, με τις… κάλτσες!

Μάριος Βοζίδης

Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία, κέρδισα κυρίως φίλους σε αυτό το ταξίδι, έκανα πολλές φιλίες με παιδιά κυρίως από τη Δανία, γνώρισα τις συνήθειες μιας άλλης χώρας, τα φαγητά τους= άλλα μου αρέσανε και άλλα όχι- δεν διέφεραν πολύ από τα ελληνικά, αλλά ο τρόπος ζωής τους, η καθημερινόητά τους είναι διαφορετική. Τρώγανε κυρίως γεύμα  μια φορά την ημέρα, κατά τις 7 το απόγευμα και όχι μεσημεριανό. Περισσότερη εντύπωση πάντως μου έκανε το ταξίδι με το αεροπλάνο γιατί δεν είχα ξαναμπεί.

Εύα Καραγεώργου

Μου άρεσε πολύ που πήγα σε μια ξένη χώρα μόνη μου, έμαθα τις συνήθειες της Δανίας και των ανθρώπων της και επίσης μου άρεσε το πώς λειτουργούσαν μέσα στο σπίτι αλλά και στο σχολείο. Στο σχολείο τους κάνανε πολλές δράσεις, όπως το Φεστιβάλ ταινιών που φτιάξαμε, με εντυπωσίασε επίσης που μπαίναμε ξυπόλητοι στην τάξη, γενικά ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και θα ήθελα αν μου δοθεί η ευκαιρία να ξαναπάω.

Ελεάννα Κουζή

Ο τίτλος του προγράμματος που παρακολουθήσαμε ήταν Happily ever after…”  (“Και ζήσαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα…») και περιελάμβανε πολλές δράσεις. Μάθαμε ακόμα και παραδοσιακούς χορούς της Δανίας που ήταν πολύ διαφορετικοί από τους δικούς μας και η συνεργασία και επικοινωνία με τους Δναούς συμμαθητές μας ήταν πολύ καλή. Οι συνήθειες τους είναι λίγο διαφορετικές, όχι όμως πολύ, στο σχολείο όμως διαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα, κάνουν περισσότερο μάθημα μέσω υπολογιστή και περισσότερες ώρες διάρκεια από εμάς, σχολάνε πιο αργά από μας, αλλά με πολλές δραστηριότητες και δεν διαβάζουν στο σπίτι. Θα ήθελα να ξαναπάω στη Δανία και να δω και άλλα πράγματα που δεν πρόλαβα σε αυτό το ταξίδι.

Σοφία Κουμουνδούρου

Το πρόγραμμα ανταλλαγών, ήταν για να γνωρίσουμε φίλους από ξένες χώρες. Εγώ ήξερα ήδη την κοπέλα που με φιλοξένησε αφού στο προηγούμενο πρόγραμμα που έγινε στον Πύργο την είχα φιλοξενήσει εγώ στο σπίτι μου κι έτσι είχαμε γνωριστεί και γίναμε φίλες, όπως έκανα φίλους και παιδιά άλλων χωρών. Μου άρεσε πολύ το μπάρμπεκιου – πάρτι που κάναμε στο σχολείο, η κάθε οικογένεια είχε φέρει το δικό της κρέας που τα ψήσαμε εκεί και τα άλλα φαγητά τους και στην συνέχεια κάναμε και κάποια παιχνίδια.

Νιόβη Καραϊσκου

Πέρασα πάρα πολύ ωραία με αυτό το πρόγραμμα, έκανα πολλούς φίλους, έμαθα τις συνήθειές τους και γνώρισα την καθημερινότητά τους όπως και αυτήν της Δανίας. Υπήρχαν αρκετά και διαφορετικά πράγματα, μέσα στην τάξη έκαναν μάθημα πολλές φορές με το τάμπλετ και το κινητό, αλλά δεν νομίζω ότι θα μου άρεσε να κάνουμε μάθημα στην Ελλάδα κατά τον ίδιο τρόπο, ούτε το ότι δεν φορούσαν παπούτσια στις τάξεις. Πιο πολύ εντύπωση από όσα είδαμε στη Δανία μου έκανε όταν πήγαμε στο Τίβελι, οπου είχε πολλά παιχνίδια που εδώ στον Πύργο δεν τα έχουμε και μου άρεσε πολύ.

 

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1496214395877-5411142b-ffb3-10″ include=”28375,28376,28377,28378″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot