FOLLOW US: facebook twitter

Συγκίνηση και τιμή για τον Κωστή Στεφανόπουλο

Ημερομηνία: 21-11-2016 | Συντάκτης:

BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 3: President of Greece Constantinos Stephanopoulos waves upon arriving February 3, 2005 in Houthalen, Belgium. Stephanopoulos is on an official visit to Belgium. (Photo by Mark Renders/Getty Images)

Στην γενέτειρά του την Πάτρα σήμερα η ταφή του – «Κατευόδιο» με καθολική αναγνώριση από τον πολιτικό κόσμο

Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε η απώλεια στις 11 το βράδυ της Κυριακής, του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, όπως είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, που απηχεί την καθολική άποψη του πολιτικού κόσμου και όχι μόνο. Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» από τις 17 του μήνα με επιπλοκές πνευμονίας. Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε.

Η επιμνημόσυνη δέηση θα τελεστεί σήμερα Τρίτη στις 15:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Ψυχικό, ενώ η ταφή θα γίνει στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο της Πάτρας.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε ένα μακρύ και επιτυχημένο βίο στα κοινά, φτάνοντας ως το ύπατο αξίωμα της χώρας το οποίο υπηρέτησε με τρόπο υποδειγματικό και καθολικά αποδεκτό.

Γεννημένος στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και ως το 1975 άσκησε ενεργό δικηγορία.

Πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 1964. Αμέσως μετά την πτώση της χούντας, συμμετείχε στην πρώτη κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κωσταντίνου Καραμανλή, μέχρι το 1977 όπου επανεκλέγεται βουλευτής Πατρών και θεωρείται ήδη ένα από τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ.

Το Δεκέμβριο του 1981, διεκδίκησε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Στη σχετική ψηφοφορία πήρε 32 ψήφους, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα εξέλεξε πρόεδρο τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μέχρι το 1985.

Το Σεπτέμβριο του 1984, ήταν για δεύτερη φορά υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πήρε 41 ψήφους χάνοντας την προεδρία από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Το 1985 ιδρύει την ΔΗΑΝΑ. Τρεις μέρες μετά την αποτυχία της ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994, στις οποίες προσέγγισε αλλά δεν εξασφάλισε το 3%, ώστε να εκλέξει ευρωβουλευτή, ανακοίνωσε τη διάλυσή της και την αποχώρησή του από την πολιτική.

Στις 8 Μαρτίου 1995, με την υποστήριξη 11 βουλευτών της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ), η οποία τον είχε προτείνει για το ανώτατο αξίωμα και 170 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη πανηγυρικά στην τρίτη ψηφοφορία, πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το 2000 επανεκλέγεται στο ύπατο αξίωμα της χώρας, με 269 ψήφους και έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που υποστηρίχθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα και συγκέντρωσε τόσο μεγάλη πλειοψηφία, καθώς και ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες.

Ιστορική θα μείνει η ομιλία του παρουσία του Μπιλ Κλίντον το 1999 όταν απαρίθμησε τα δίκαια εθνικά αιτήματα της χώρας.

Το Νοέμβριο του 2000, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το Φεβρουάριο του 2005, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Έτυχε διαφόρων τιμητικών διακρίσεων και των ανωτάτων παρασήμων ξένων κρατών και είναι Επίτιμος δημότης πολλών Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot