Στον αέρα 46 συμβασιούχοι των δήμων Πύργου, Ολυμπίας και Ζαχάρως!
Τον κίνδυνο «εξόδου» από την εργασία τους, αντιμετωπίζουν 46 συμβασιούχοι των Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις χιλιάδων συμβασιούχων των ΟΤΑ τονίζοντας μάλιστα ότι υποχρεούνται να επιστρέψουν όσα χρήματα έλαβαν το χρόνο της παράτασης των συμβάσεων τους!
Αν και αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο αν στην περίπτωση των 29 συμβασιούχων του Δήμου Πύργου, των 15 της Αρχαίας Ολυμπίας και των 2 της Ζαχάρως, οι συμβάσεις των οποίων έχουν παραταθεί μέχρι το τέλος του 2017, ζητηθεί επιστροφή μισθών, η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων των Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως κ. Χρήστο Γαρύφαλλο, η ανανέωση των συγκεκριμένων συμβάσεων έγινε μετά από σχετική ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή και όχι αυθαίρετα. «Σε κάποιους οι συμβάσεις έληγαν τον Σεπτέμβριο του 2016, άλλες τον Οκτώβριο και άλλες τον Δεκέμβριο του 2016.
Όλες τους παρατάθηκαν για τα τέλη του 2017 και μάλιστα μέχρι και τον Απρίλιο όπου έχουν πληρωθεί κανονικά οι συμβασιούχοι αυτοί, τα εντάλματα θεωρούνταν κανονικά από τον Επίτροπο. Δε γνωρίζουμε αν και στους εργαζόμενους μας θα ζητηθεί επιστροφή μισθών αφού η πληρωμή τους έγινε με έγκριση του Επιτρόπου ή αν αφορά μόνο τις περιπτώσεις εκείνες – όπως π.χ. σε δήμους της Αττικής- που κάποιοι Επίτροποι δεν ενέκριναν τα συγκεκριμένα εντάλματα».
Παράλληλα όμως, ο κ. Γαρύφαλλος, αναφέρθηκε στην αναστάτωση και τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η αιφνιδιαστική απόφαση τονίζοντας ότι οι Δήμοι έχουν στηρίξει τα προγράμματα των υπηρεσιών Καθαριότητας στην βοήθεια των συμβασιούχων αυτών και από την άλλη, 46 οικογένειες θα μείνουν χωρίς δουλειά με ότι αυτό συνεπάγεται στη ζωή τους.
Η απόφαση
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Α’ Κλιμάκιο του Α’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κλήθηκε να αποφανθεί εάν πρέπει να εγκριθούν ή όχι εντάλματα πληρωμών συμβασιούχων Δήμου που οι συμβάσεις τους είχαν παραταθεί.
Το Α’ Κλιμάκιο αποφάνθηκε ότι οι επίμαχες συμβάσεις δεν μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου λόγω των συνταγματικών δεσμεύσεων και κατά συνέπεια οι παρατάσεις είναι αντισυνταγματικές.
Παράλληλα, αποφάνθηκε ότι τα χρήματα (αποδοχές) που έχουν λάβει οι συμβασιούχοι κατά το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους πρέπει να επιστραφούν.
Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας το όλο θέμα παραπέμφθηκε από το κλιμάκιο στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.
Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο την Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και εισηγήτρια τη Μαρία Αθανασοπούλου, κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε ομόφωνα ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικές.
Παράλληλα, η Ολομέλεια με πλειοψηφία 17 – 14 αποφάνθηκε ότι τα εν λόγω εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων όχι μόνο δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους.
Κατά συνέπεια, το Α’ Κλιμάκιο με τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας θα ξεκινήσει τους ατομικούς καταλογισμούς στους συμβασιούχους των ΟΤΑ προκειμένου να επιστρέψουν τους μισθούς που παράνομα έλαβαν.
Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή αφορά συνολικά 30.000 συμβασιούχους σε όλη τη χώρα.