FOLLOW US: facebook twitter

Στο ΦΕΚ οι προδιαγραφές και το περιεχόμενο των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης

Ημερομηνία: 12-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”32743″ img_size=”full”][vc_column_text]«Πράσινο» φως για μελέτες από τις Περιφέρειες- Τι πρέπει να κάνουν οι κτηνοτρόφοι με ιδιωτικούς βοσκότοπους

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) καθορίζονται οι προδιαγραφές για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, με τη νέα κατανομή να γίνεται σε επίπεδο δήμων, την κατάργηση της τεχνικής λύσης και διαίρεση των επιλέξιμων βοσκοτόπων σε «λιβαδικές μονάδες». Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού κ. Αποστόλου, «μετά το Σεπτέμβριο δε θα υπάρχει το πρόβλημα της τεχνικής λύσης για τους βοσκοτόπους, με την ενδιάμεση αναθεώρηση που θα γίνει».

Η έκδοση της εν λόγω απόφασης δίνει το δικαίωμα στις Περιφέρειες να ξεκινήσουν τις μελέτες, ενώ παράλληλα καλεί τους κτηνοτρόφους με ιδιωτικούς βοσκοτόπους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ένταξης στα Διαχειριστικά Σχέδια εντός τριών μηνών. Μετά τη διαίρεση των βοσκήσιμων γαιών της περιοχής μελέτης σε λιβαδικές μονάδες γίνεται η κατανομή τους για χρήση στους δικαιούχους κτηνοτρόφους, ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των ζώων που διαθέτουν, την εγγύτητα της περιοχής στην οποία δραστηριοποιούνται και την υφιστάμενη διαχείριση.

Όπως επισημαίνει η απόφαση, η παραχώρηση των λιβαδικών μονάδων στους κτηνοτρόφους συνοδεύεται από την υπογραφή συμφωνητικού ορθής διαχείρισης μεταξύ του κτηνοτρόφου και της αρμόδιας κατά νόμο Υπηρεσίας.

Για οποιαδήποτε φθορά, αλλαγή του τοπίου και υποβάθμιση του οικοσυστήματος, με υπαιτιότητα του μισθωτή κτηνοτρόφου, εκτός από την εφαρμογή των ποινικών διατάξεων της δασικής νομοθεσίας, τηρούνται και εφαρμόζονται ως προς τον προσδιορισμό του ύψους της ζημιάς και την επιβολή κυρώσεων.

Περίσσεια ζωικού κεφαλαίου

Σε περίπτωση που το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μελέτης είναι υπεράριθμο, πέραν δηλ. της δυναμικότητας των βοσκήσιμων γαιών, τότε προτείνονται λύσεις για την ικανοποίηση των διατροφικών τους αναγκών.

Πιθανές λύσεις μπορούν να είναι:

-η αύξηση της δυναμικότητας των βοσκήσιμων γαιών με βελτιώσεις βλάστησης, προκειμένου να αυξηθεί η βοσκοϊκανότητα των λιβαδικών μονάδων.

-η μετακίνηση των επιπλέον ζώων σε γειτονικές Κοινότητες του Δήμου, όπου υπάρχει περίσσεια βοσκήσιμων γαιών και

-η μετακίνησή τους σε Κοινότητες άλλου Δήμου, όπου επίσης υπάρχει περίσσεια βοσκήσιμων γαιών.

Βόσκηση δασών
Εφόσον υπάρχουν δάση στην περιοχή και αποφασιστεί να βοσκηθούν για ορισμένο χρονικό διάστημα, τότε ορίζεται το διάστημα αυτό, ο αριθμός και το είδος των ζώων που θα βοσκήσουν, καθώς και η εποχή βόσκησης. Για τη διευκόλυνση της διαχείρισης, τα δάση αυτά εντάσσονται στην πλησιέστερη λιβαδική μονάδα.

Γεωργικές εκτάσεις
Αν υπάρχουν αγροτικές ιδιοκτησίες μέσα στις λιβαδικές μονάδες με το διαχειριστικό σχέδιο βόσκηση εκτιμάται εάν αυτές παρεμποδίζουν τη διαχείριση και τη χρήση της βοσκήσιμης γαίας και γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στη διαχείριση με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών. Επιπλέον, διατυπώνονται προτάσεις για τη συμπληρωματική χρήση των γεωργικών εκτάσεων για τη διατροφή των αγροτικών ζώων στις περιόδους του έτους που οι βοσκήσιμες γαίες δε μπορούν να βοσκηθούν (π.χ. χειμώνα ή καλοκαίρι).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot