«Στο νερό βυθισμένος…»: Ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ Πάνος Χαραλάμπους στο Καφέ ΟΣΕ στα Λεχαινά
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”45256″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ Πάνος Χαραλάμπους στο Καφέ ΟΣΕ στα Λεχαινά προσκεκλημένος από την Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα
Μια πολύ ιδιαίτερη βραδιά που δεν είχε την μορφή διάλεξης αφού γρήγορα εξελίχθηκε σε μια ακόμα πιο ιδιαίτερη και ξεχωριστή συζήτηση για την Τέχνη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλοι όσοι παρευρέθηκαν το Σάββατο το βράδυ στην εκδήλωση που διοργάνωσε με ομιλητή τον Πάνο Χαραλάμπους, Πρύτανη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνο Χαραλάμπους η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα στο Καφέ ΟΣΕ στα Λεχαινά. Μεταξύ αυτών και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κεραμίστρια, Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη.
Ο Πάνος Χαραλάμπους ανήκει στη γενιά των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, κάποιοι μάλιστα τον χαρακτηρίζουν και ως έναν εκκεντρικό καλλιτέχνη, οι οποίοι επιχειρούν να εκφράσουν με το λεξιλόγιο της διεθνούς εικαστικής σκηνής προσωπικά βιώματα και εμπειρίες ως μέλη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Στο έργο του αντλεί βιωματικά στοιχεία από την ζωή του και σχολιάζει αφαιρετικά όσα τον αφορούν σε σχέση με τις σύγχρονες κοινωνικές αντιλήψεις.
Η εκδήλωση είχε θέμα «Aquis Submersus» (Στο νερό βυθισμένος, πνιγμένος) που ήταν και το τίτλος της τελευταίας του παρουσίασης- έκθεσης όπου επιχείρησε έναν αλληγορικό συσχετισμό, μια απρόοπτη τοπογραφία της Αμβρακίας Λίμνης στην Ακαρνανία, που είναι και ο τόπος καταγωγής του στον οποίο έκανε και ο ίδιος πολλές αναφορές κατά την διάρκεια της βραδιάς.
Άλλωστε όπως είπε, ο τόπος όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, κοντά στις ακτές της Αμβρακίας λίμνης και οι καπνοπαραγωγικές ασχολίες της οικογένειάς του, είναι αυτές που τού έδωσαν και τα ερεθίσματα για τα έργα του. Ήδη από τα χρόνια των σπουδών του στράφηκε στη διερεύνηση της σχέσης του σημερινού ανθρώπου με τη φύση και στις διαδικασίες της καλλιέργειας.
Αρχικά το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε στον καπνό, ένα από τα κύρια εξαγόμενα προϊόντα της Ελλάδας. Μάλιστα, ο καλλιτέχνης Πάνος Χαραλάμπους όπως εξομολογήθηκε, είναι ένας εικονοκαλλιεργητής του καπνού, ένα φιλόκαπνος που δεν έχει καπνίσει ποτέ μέχρι σήμερα!
Στην ομιλία του, μίλησε για τη ζωή του που ως χωριατόπαιδο δούλευε στα καπνοχώραφα, γεννήθηκε στο Ρίβιο Ξηρομέρου, μεγάλωσε βάζοντας καπνά με την οικογένειά του σε δύσκολες εποχές και πήγε όπως είπε να σπουδάσει για να ξεφύγει από την βασανιστική παραγωγή. «Τα χέρια μου έχουν ακόμα πολλές πληγές από το αρμάδιασμα.
Τελικά του έδωσα μια θετικότητα όμως, κάτι σαν υπεραναπλήρωση. Μες τα καπνοχώραφα γεννήθηκα. Είμαι μίγμα καπνού και ψαριού. Η καταγωγή μου λοιπόν ήταν καθοριστική για να ασχοληθώ καλλιτεχνικά με τον καπνό.» Τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες, κατάφερε να μπει στη Σχολή Καλών Τεχνών σπάζοντας το κατεστημένο και με τη βοήθεια του δασκάλου του Νίκου Κεσσανλή να ανέβει ιεραρχικά.
Ο συγκερασμός μια λίμνης και ενός μοντέρνου κτιρίου
Στην συνέχεια ο Πάνος Χαραλάμπους, παρουσίασε το έργο του «Aquis Submersus» (Στο νερό βυθισμένος) δείχνοντας οπτικό υλικό και δέχτηκε πολλές ερωτήσεις. Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα σχέδιο (οπτικοακουστική εγκατάσταση αποτελούμενη από 6 βιντεοπροβολές κ.α.) μια τοπιογραφία με έκδηλο τον ψυχικό τόνο, μια αλληγορία «ζωής και θανάτου».
Πώς θα επιτευχθεί ο συγκερασμός δύο όρων… μιας Λίμνης (η Αμβρακία εν προκειμένω..) και ενός μοντέρνου κτηρίου, φαινομενικά αδιάπτωτων. Επιστρατεύοντας «ναυαγιοευρήματα» που ξέβρασε η Αμβρακία, συντρίμια απ’ την κατεδάφιση του εργοστασίου της COLUMBIA (2006), υπολλείματα φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, σφοδρές χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες), εκατοντάδες δίσκους βινυλίου (ο ίδιος έχει παράξει επτά δίσκους βινυλίου τα Soundtracks της δικής του ζωής)… στήνει ένα προσωρινό Αρχείο, μια παράδοξη δισκοθήκη… αμέσως μετά, όλα θα περιέλθουν στη σιωπή, την αφάνεια… θα επανενωθούν με το «Αρχαίον»…
Φωτογραφίες Πουλχερία Γεωργιοπούλου[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]