FOLLOW US: facebook twitter

Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής

Ημερομηνία: 23-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”29733″ img_size=”full”][vc_column_text]Το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά τα περιστατικά βίας με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην προσπάθειά τους να επιτελέσουν το έργο τους.

Έργο το οποίο έχει έναν και μόνο στόχο, τον εντοπισμό παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας και την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Εντύπωση φυσικά δημιουργούν οι ακραίες πάντα αντιδράσεις, οι οποίες και δεν προβάλλονται τυχαία από τα μέσα ενημέρωσης, όμως λίγοι, μάλλον κανείς, φαίνεται να ψάχνουν το γιατί…

Γιατί αυτή η βία κατά τους ελέγχους;

Όπως και γιατί η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να είναι αγαπημένο σπορ αρκετών ακόμη επιτηδευματιών;

Μήπως δεν υπάρχει παιδεία; Μήπως είναι νοοτροπία ετών, με την οποία έχουν γαλουχηθεί γενιές και γενιές; Μήπως γιατί υπάρχει αδιαφορία; Μήπως γιατί υπάρχει η αντίληψη ότι ένα πρόστιμο «κοστίζει» λιγότερο στους παραβάτες;

Πολλά ερωτήματα μπορούν να τεθούν.

Το σίγουρο είναι ότι κάθε χρόνο, επί δεκαετίες, οι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου λένε τα ίδια και ίδια. Βάζουν στόχους, κυνηγούν τους φοροφυγάδες, πιάνουν μερικούς και το επόμενο έτος άντε πάλι από την αρχή. Τίποτα δεν αλλάζει.

Θα γινόταν να ήμασταν μια γειτονιά «αγγέλων»; Όχι, φυσικά.

Όμως, δυστυχώς, στη χώρα μας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως λέει και ο λαός, το… τερματίζουμε. Απίστευτες κομπίνες και αστείρευτη έμπνευση.

Αυτό λοιπόν πρέπει να είναι το πρώτο και μεγαλύτερο «στοίχημα» των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ. Εάν το κερδίσουν, ούτε μνημόνια ούτε μέτρα θα χρειάζονται και τα πλεονάσματα εύκολα θα επιτυγχάνονται.

Σίγουρα δεν φταίει το ύψος προστίμων. Όταν είναι μικρά, τότε κανείς δεν συμμορφώνεται γιατί δεν φοβάται. Όταν είναι μεγάλα, πάλι ουδείς νοιάζεται γιατί απλώς δεν θα μπορεί να τα πληρώσει. Και στις δύο περιπτώσεις το Δημόσιο χάνει.

Ίσως λοιπόν θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις και οι ιθύνοντες να συνειδητοποιήσουν ότι οι ποινές έχουν προορισμό να εκφοβίζουν μόνον εκείνους που δεν έχουν πρόθεση να παρανομήσουν.

Και φυσικά η λύση είναι μία: η τεχνολογία και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα. Αλήθεια, γιατί όλα καθυστερούν τόσο;[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot