FOLLOW US: facebook twitter

Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση για το Μακεδονικό

Ημερομηνία: 31-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”61722″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε κομβικό σημείο βρίσκονται οι εξελίξεις για το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ εν αναμονή της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ και εν μέσω εθνικιστικών αντιδράσεων και από τις δύο πλευρές με συλλαλητήρια να διοργανώνονται  στην Ελλάδα στις 6 Ιουνίου και με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας να κάνει λόγο για «προσωπική συμφωνία» των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Ειδικότερα, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, μετά από συνάντηση κι ενημέρωση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, για τις συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι παραμένει αντίθετος στη χρήση μιας νέας ονομασίας erga omnes.

«Η όλη διαδικασία φαίνεται σαν είναι μια προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών Ζάεφ και Τσίπρα, χωρίς να υπάρχει εθνική συναίνεση. Η θέση μου είναι ότι δεν δέχομαι τη λύση με ονομασία γενικής χρήσης ή erga omnes» τόνισε ο Ιβάνοφ υπογραμμίζοντας ότι η ολοκλήρωση μιας διεθνούς συμφωνίας πρέπει να είναι συναινεί «με το Σύνταγμα της χώρας και όχι με βάση πρόβλεψη για την τροποποίησή του».

«Είμαστε κοντά σε λύση»

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι «βρισκόμαστε καθ’οδόν για μια πιθανή λύση», την οποία «θα προσπαθήσουμε να βρούμε μέχρι τις 20 Ιουνίου», καθώς για τον ερχόμενο μήνα είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο της γείτονα μετά από ερώτηση της αντιπολίτευσης σχετικά με το εάν η κυβέρνηση του έχει εγγύηση ότι, από τη στιγμή που θα αλλάξει η ονομασία, θα πάρει ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε., ο πρωθυπουργός απάντησε πως οι πιθανότητες γι αυτό «είναι παρά πολλές».

Όμως, ο Ζάεφ δεν απάντησε εάν η αποδοχή του erga omnes ισχύει για όλες τις προτάσεις που αφορούν την ονομασία, ή μόνο για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν», ενώ στην ερώτηση γιατί η Αθήνα απέρριψε αυτή την πρόταση, αφού ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει πως είχε συμφωνηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, απάντησε το εξής:

“Προκειμένου να ανακοινώσουμε την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», συμφωνήσαμε με τον Τσίπρα για να τη μεταφέρουμε ο καθένας για συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα στις πατρίδες μας. Κατά τη συνάντησή μας στη συνάντηση κορυφής στη Σόφια, είχα πεισθεί ότι υπάρχει ελπίδα, αλλά δυστυχώς η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση”.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia