Στη χώρα του πορτοκαλί δράκου
Στα ίδια μέρη…
Λίγο από περιέργεια και λίγο για να επιβεβαιώσω μία θεωρία για την «διασπορά» των ειδήσεων, πληκτρολόγησα «PUBLIC» στη μηχανή αναζήτησης των πάντων. Αμέσως η οθόνη του υπολογιστή άρχισε να κατακλύζεται από διαφημίσεις, προσφορές, εκδηλώσεις, προϊόντα και ό,τι άλλο μπορεί να προμηθευτεί κανείς από τη γνωστή αλυσίδα. Με εξαίρεση ένα άρθρο της Ακρίτα που έκραζε το κατάστημα (ως πελάτης), χρειάστηκαν περίπου τρεις σελίδες αποτελεσμάτων μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται δειλά αναρτήσεις σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις τις οποίες πραγματοποίησε πρόσφατα η επιχείρηση.
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η οποία κάλεσε με ανακοίνωση της το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει, «καταγγέλλει την εργοδοσία της αλυσίδας καταστημάτων «Public», για την απόλυση δεκάδων υπαλλήλων, με τον χαρακτηρισμό του «υψηλόμισθου», αν και η αμοιβή τους ήταν 700 – 800 ευρώ μηνιαίως. Το κοινό δε στοιχείο της πλειονότητας των συναδέλφων που απολύθηκαν», συνεχίζει «ήταν ο χαρακτηρισμός τους ως «υψηλόμισθοι», δηλαδή εργαζόμενοι των «700 και 800 ευρώ». Εδώ που τα λέμε, δίκιο έχει η εταιρεία. Μετά από 7 και πλέον χρόνια λιτότητας και «προγραμμάτων», οποιουδήποτε οι απολαβές αγγίζουν τα προαναφερθέντα ποσά, τότε σίγουρα θα πρέπει να θεωρείται προνομιούχος.
Και δυστυχώς τα PUBLIC, αφού ξεπούλησαν τα Χριστούγεννα μέχρι και τα γραφεία και τις καρέκλες που κάθονταν οι υπάλληλοι, είπαν να «πουλήσουν» και τους ίδιους. Και γιατί να μην το κάνουν; Ελεύθερη αγορά δεν έχουμε; Μήπως υπάρχει εργατικό δίκαιο; Μήπως υπάρχει κατώτατος μισθός; Εθνική συλλογική σύμβαση; Για την ακρίβεια, στην Ελλάδα του 2017 δεν έχουμε καν τον σκληρό νόμο της ελεύθερης αγοράς. Ζούγκλα έχουμε και ο νόμος της ζούγκλας πρεσβεύει την επικράτηση του ισχυρότερου. Στην προκειμένη περίπτωση είναι τόσο ισχυρός που δεν έχει ανάγκη ούτε από προσχήματα, ούτε από νέα μνημονιακά νομοθετήματα.
Στη χώρα του πορτοκαλί δράκου δεν φοβούνται ούτε τις δυσμενείς επιπτώσεις που δύναται να έχει η δημοσιοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας στις πωλήσεις. Άλλωστε μέχρι στιγμής και παρά τις αντιδράσεις, δεν «παίζει ψηλά» στην επικαιρότητα. Για τους φίλους καταναλωτές ισχύει ακόμη το κέλευσμα των τηλεοπτικών σποτ: «έλα στα PUBLIC». Αυτό που παραλείπει να πει είναι ότι θα σε εξυπηρετήσουν οι νέοι, φθηνότεροι και ακόμα πιο ανεκτικοί εργαζόμενοι.