Στη διεθνή αγορά ελληνικά αρωματικά φυτά
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7759″ img_size=”full”][vc_column_text]Σχέδιο ανάπτυξης της καλλιέργειάς τους ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Δώδεκα ελληνικές ποικιλίες αρωματικών φυτών, μεταξύ αυτών το τσάι βουνού, η ρίγανη, το φασκόμηλο και το χαμομήλι, θα αποτελέσουν τη «μαγιά», για να «τρέξει» το εθνικό στρατηγικό σχέδιο στρατηγικής, τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.
Στόχος του Σχεδίου είναι η δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου για την ορθολογική ανάπτυξη του εν λόγω τομέα, για τα προϊόντα του οποίου το ενδιαφέρον βαίνει συνεχώς αυξανόμενο.
Μεταξύ άλλων το ογκώδες πόνημα που θα αναρτηθεί, την Πέμπτη στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ώστε να δεχθούν οι υπεύθυνοι της ομάδας εργασίας παρατηρήσεις, προτάσεις κ.λπ. επί του περιεχομένου του, θα περιλαμβάνει έναν «μπούσουλα» για τις ενδεικνυόμενες ανά περιοχή και γεωγραφική ζώνη ποικιλίες, μιας και τα αρωματικά φυτά, όπως είναι γνωστό φύονται σε πεδινές, ημιορεινές, αλλά και ορεινές περιοχές, την υφιστάμενη κατάσταση, τις δυνατότητες εξαγωγών κ.λπ.
Παράλληλα, θα δίνει πλήρεις καλλιεργητικές οδηγίες ανά προϊόν, προς αξιοποίηση από τους επίδοξους καλλιεργητές, αλλά και συμβουλές αναφορικά με την μεταποίηση, που αποτελεί το κεφαλαιώδες και σε αυτήν την περίπτωση ζήτημα, για την ανάπτυξη του κλάδου.
Ακόμη θα δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση της έρευνας, στην παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, την υποστήριξη των παραγωγών στη δημιουργία ομάδων και συνεταιρισμών, με στόχο τη μείωση του κόστους και την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων με βάση τις απαιτήσεις των αγορών.
Όπως δήλωσε ο κ. Αποστόλου, «το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης για την καλλιέργεια, επεξεργασία και εμπορία των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, που η Ομάδα Εργασίας παρέδωσε στο υπουργείο, αποτελεί ένα εξαιρετικό χρηστικό εργαλείο, προς περαιτέρω αξιοποίηση, για την άμεση και μεσοπρόθεσμη αποφασιστική στήριξη των ενδιαφερομένων, αλλά και με προτάσεις αναδιοργάνωσης του θεσμικού πλαισίου και των οικονομικών ενισχύσεων τους σε όλη την παραγωγική και μεταποιητική διαδικασία. Τα πρώτα πιλοτικά βήματα αξιοποίησης του Σχεδίου θα γίνουν άμεσα αντιληπτά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]