FOLLOW US: facebook twitter

Στα… βήματα της Siemens

Ημερομηνία: 20-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55532″ img_size=”full”][vc_column_text]Ακόμη ένα μεγάλο σκάνδαλο, μια μεγάλη υπόθεση διαφθοράς και ζημίας του ελληνικού Δημοσίου, φαίνεται να ακολουθεί την… τύχη της Siemens!

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν είχε μεριμνήσει ώστε να υπάρχει αναπληρωτής πρόεδρος κι έτσι, μετά τα αιτήματα εξαίρεσης της προέδρου, που ωστόσο δεν κρίθηκαν, η ίδια η πρόεδρος ζήτησε την αυτοεξαίρεσή της.

Ετσι, η εκδίκαση της υπόθεσης των επισφαλών δανείων, που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ και χορηγήθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ύστερα από ενάμιση χρόνο συνεδριάσεων αναβλήθηκε για τις 3 Δεκεμβρίου 2018, οπότε και θα ξεκινήσει –αν ξεκινήσει– από την αρχή…

Κατά τη χθεσινή διαδικασία, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουτέρη υπέβαλε αίτημα αποχής. Το αίτημά της έγινε δεκτό, ενώ λίγο πριν είχε καταθέσει αντίστοιχο αίτημα και εφέτης, η οποία δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να συνυπάρξει στην έδρα με την πρόεδρο.

Η σημαντική αυτή δίκη, αν και ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου 2016, δεν είχε προχωρήσει καν στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων.

Μεταξύ των προσώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες, πλην του Αγγελου Φιλιππίδη, είναι στελέχη του Τ.Τ. την επίμαχη περίοδο, όπως η Αναστασία Σακελλαρίου, που διετέλεσε και επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και επιχειρηματίες, όπως οι Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρ Ρέστης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, ο Δημήτρης Μπακατσέλος κ.ά.

Το χρονικό

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση του Ταμιευτηρίου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013 από την Εισαγγελία Διαφθοράς και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014, οπότε και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

Το εισαγγελικό πόρισμα που οδήγησε στην άσκηση των κακουργηματικών διώξεων απέδιδε κεντρικό ρόλο στον επικεφαλής της τράπεζας, Αγγελο Φιλιππίδη, στον οποίο καταλόγιζε ότι ενήργησε «καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του επίμαχου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (Τ.Τ.) και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με τη διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος, προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων».

◼ 2006-2012:  Ζημιά 500 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο από το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο διάστημα από 2006 έως 2012, με το ποσό αυτό να αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δόθηκαν από τις διοικήσεις και τις υπηρεσίες του Τ.Τ. σε γνωστούς επιχειρηματίες χωρίς να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγγυήσεις.

◼ Ιούνιο του 2013  ξεκινάει η δικαστική έρευνα για την υπόθεση με παραγγελία της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Ράικου.

◼ 9/1/2014:  Ασκούνται οι διώξεις με την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών και αποδίδεται στους κατηγορουμένους σωρεία πράξεων που φέρεται να προκάλεσαν ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, τα οποία πιστώθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ειδικότερα, οι κατηγορίες για τις οποίες παραπέμπονται σε δίκη είναι αυτές της απιστίας, της απάτης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αδικήματα τα οποία επισείουν ακόμα και την ισόβια κάθειρξη.

«Τα στελέχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ενέκριναν με το… αζημίωτο χωρίς εγγυήσεις τα δάνεια των εκατομμυρίων ευρώ, οι επιχειρηματίες τα εισέπρατταν “για… επέκταση των σκοπών της εταιρείας τους” και στη συνέχεια τα λεφτά εξαφανίζονταν στον “παράδεισο” των… offshore, χωρίς μάλιστα να έχει επιστραφεί στο Τ.Τ. ούτε… ένα ευρώ! Ενδεικτικό στοιχείο της ασύλληπτης ασυδοσίας των υπευθύνων από πλευράς Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι ότι σε μία τουλάχιστον περίπτωση χορήγησης δανείου στον εκ των κατηγορουμένων, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, υπήρξε ακόμη και ρητή ρήτρα μη… παρακολούθησης της χρήσης του» («Εφ.Συν.» 10/1/2014).

◼ 12-14/1/2014: Ο Aγγελος Φιλιππίδης, αφού διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν κλήθηκε ποτέ από τις αρμόδιες αρχές να παράσχει εξηγήσεις, αφέθηκε ελεύθερος, όπως και ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Τ.Τ. Μάριος Βαρότσης, με μεγάλα ποσά εγγυήσεων.

◼ 6/6/2016:  Τέσσερα εκατομμύρια κατέβαλε ο Δημήτρης Κοντομηνάς για να αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή για την εμπλοκή του στην υπόθεση.

◼ 19/9/2016:  Στο εδώλιο, ανάμεσα σε άλλους 35, οδηγήθηκαν οι Αγγελος Φιλιππίδης, Κλεάνθης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, Δημήτρης Μπακατσέλος, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, Αναστασία Σακελλαρίου.

Ενσταση στο δικαστήριο κατέθεσε ο συνήγορος του Radomir Zivanic, Τάκης Μιχαλόλιας, ζητώντας την αναβολή της δίκης και την ακύρωση της κλήτευσης του κατηγορουμένου.

Το αίτημα απορρίφθηκε εφόσον ο Σέρβος είχε απολογηθεί με διερμηνέα ενώπιον του ανακριτή και είχε λάβει γνώση των κατηγοριών.

◼ 6/10/2016:  Η δίκη τελικά ξεκινάει με ρυθμούς χελώνας. Ωσπου, μετά 18 ολόκληρους μήνες…

◼ Στις 13/3/2018: Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ζήτησαν την εξαίρεση της προέδρου, καταλογίζοντάς της έλλειψη νηφαλιότητας και αφήνοντας υπόνοιες μεροληψίας εκ μέρους της.

«Είναι η πρώτη φορά, στα 44 χρόνια δικηγορίας, που καταθέτω αίτηση εξαίρεσης για δικαστή», είπε διατυπώνοντας το αίτημά του ο δικηγόρος Αθανάσιος Βαρλάμης (υπερασπιστής Αγγελου Φιλιππίδη), επικαλούμενος τις μειωτικές, κατά την κρίση του, εκφράσεις της προέδρου.

Την αίτηση Βαρλάμη δήλωσε ότι συνυπογράφει ο επίσης συνήγορος Τάκης Μιχαλόλιας, ενώ άλλοι συνήγοροι έκαναν ευθέως λόγο για πρόβλημα περαιτέρω διεξαγωγής της δίκης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot