FOLLOW US: facebook twitter

Σοφία Μάλεση: «Το Θέατρο μας ενώνει και μας μαθαίνει»

Ημερομηνία: 08-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”38486″ img_size=”full”][vc_column_text]Σοφία Μάλεση, Μαθηματικός – Υπεύθυνη Θεατρικής Ομάδας 1ου Γυμνασίου Πύργου

Η παιδαγωγική διαδικασία έχει ανάγκη τώρα περισσότερο από ποτέ από νέες μεθόδους μάθησης. Ζητά από εμάς τους δασκάλους να εφεύρουμε τρόπους ώστε να την κάνουμε ευχάριστη απομακρύνοντας την από παλιά στερεότυπα που κάνουν βαρετό και ανυπόφορο το σχολείο στους μαθητές μας.

Πρέπει να σταθούμε τολμηροί σε αυτή την αναζήτηση.

Το Θέατρο μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Είναι μια τέχνη που καθηλώνει, είναι εκείνη που συνδυάζει όλες τις υπόλοιπες όπως τη μουσική, τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία.

Αποτελεί έτσι ένα σύνθετο καλλιτεχνικό δημιούργημα που συντελεί στην ηθική, πνευματική και αισθητική καλλιέργεια του νέου ανθρώπου.

Στηρίζεται στην αυτοέκφραση, που είναι βασική ανάγκη των παιδιών. Τους δίνει φωνή και επειδή είναι βιωματικό τα βοηθά να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.

Ενισχύει έτσι  την αυτοπεποίθηση  και την κοινωνικοποίηση τους.

Μπορεί να  παρακινήσει με τη ζωντάνια  του  τους μαθητές μας στην αναζήτηση της αλήθειας σε ένα σωρό ζητήματα που τους απασχολούν.

Είναι ένα σπουδαίο εργαλείο μάθησης σε κάθε μαθησιακό αντικείμενο.

Σε μαθήματα όπως η Νεοελληνική Γλώσσα, η Ιστορία μπορεί να είναι πολύτιμο, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα και σε θετικά μαθήματα όπως η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά.

Μα πάνω από όλα το Θέατρο στηρίζεται στη συνεργασία.

Μαθαίνει τα παιδιά να είναι «μαζί».

Μια  Θεατρική Ομάδα, ειδικά όταν ετοιμάζει μία παράσταση, είναι μια ανθρώπινη αλυσίδα της οποίας  κάθε μέλος μοιράζεται την ευθύνη και συμμετέχει σε ό,τι του αναλογεί. Ο συντονισμός και η οργάνωση που είναι απαραίτητα σε ένα τέτοιο εγχείρημα ενώνει τα παιδιά σε ένα σύνολο.

Είναι μια μοναδική εμπειρία που στο τέλος αποζημιώνει όσους τη ζουν έστω κι αν απαιτεί μεγάλο κόπο.

Αυτή την εμπειρία στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου τη ζούμε κάθε σχολική χρονιά με τους μαθητές της Θεατρικής  Ομάδας, η οποία λειτουργεί στο σχολείο μας εδώ και δεκαέξι χρόνια.

Η Ομάδα μας είναι ένα αναπόσπαστο μέρος του σχολείου. Απασχολούνται σε αυτή γύρω στους πενήντα μαθητές κάθε φορά, οι οποίοι εμπλέκονται σε ό,τι αποτελεί την προετοιμασία μιας παράστασης που διαρκεί όλη τη σχολική χρονιά.

Τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, συμμετέχουν στην επιλογή των κοστουμιών, ζωγραφίζουν σκηνικά, βρίσκουν κατάλληλη μουσική, ασχολούνται με τον φωτισμό, τους Η/Υ, φτιάχνουν το πρόγραμμα, την αφίσα.Τα κείμενα διαμορφώνονται από τους ίδιους τους μαθητές μέσα από συζητήσεις και αναζητήσεις.

Και όταν η παράσταση αρχίζει… όλα είναι μαγικά!

Το Θέατρο είναι γιορτή και όλοι κάθε φορά τη ζούμε με μοναδικό τρόπο.

Ειδικά φέτος που η αίθουσα Θεάτρου του σχολείου μας άνοιξε τις πόρτες της και μεταμορφώθηκε σε μια παιδική σκηνή η οποία υποδέχτηκε μικρούς θεατές από τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας δίνοντας  τέσσερις πρωινές παραστάσεις.

Ο ενθουσιασμός και η χαρά των παιδιών μας απέδειξε άλλη μια φορά ότι το Θέατρο έχει λόγο και πρέπει να υπάρχει στην Εκπαίδευση.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot