Σινεμά στις πλατείες: «Όνειρο σε άσπρο φόντο» με την προβολή της ταινίας του Δημήτρη Σπύρου στα Λεχαινά
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”37536″ img_size=”full”][vc_column_text]Προβλήθηκε η ταινία του Δημήτρη Σπύρου παρουσία του στα Λεχαινά στο πλαίσιο της δράσης: “Σινεμά στις πλατείες”
Η ταινία «Όνειρο σε άσπρο φόντο» σε σκηνοθεσία του Ηλείου κινηματογραφιστή Δημήτρη Σπύρου προβλήθηκε παρουσία του σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, στα Λεχαινά την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017.
Η προβολή έγινε στα πλαίσια του προγράμματος “Σινεμά στις πλατείες” το οποίο συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία για τέταρτο συνεχόμενο καλοκαίρι, και υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Οι ταινίες για τις open air προβολές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας γαι Παιδιά και Νέους σε πλατείες, παραλίες, σιδηροδρομικούς σταθμούς, προαύλια σχολείων, πνευματικών κέντρων, εκκλησιών και σε άλλους χώρους, προσφέρονται δωρεάν από την Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου και οι προβολές γίνονται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
«Όνειρο σε άσπρο φόντο»:Ένας κινηματογραφιστής (Βασίλης Λάγγος) ακολουθεί μια κοπέλα (Κάτια Γέρου) σε μια περιήγηση στην Πελοπόννησο, όπου προσπαθεί να προβάλει την τελευταία του ταινία, για την πραγματοποίηση της οποίας έχει καταχρεωθεί, ενώ αδυνατεί να βρει διανομέα.
Η ομάδα Φράγμα οργάνωσε την προβολή της ταινίας στον καλαίσθητο χώρο του Καφέ του Σιδηροδρομικού σταθμού των Λεχαινών.
Ακολουθώντας τα ίχνη ενός ποιητικού αινίγματος παρέα με τον πρωταγωνιστή, κάναμε ένα κινηματογραφικό,ποιητικό και ερωτικό ταξίδι μέσα από το φακό του σκηνοθέτη στους γενέθλιους τόπους αγαπημένων ποιητών όπως ο Νίκος Γκάτσος (Ασέα), Νικηφόρος Βρεττάκος (Κροκεές), Γιάννης Ρίτσος (Μονεμβασιά), Τάκης Σινόπουλος (Πύργος).
Αιχμαλώτισαν το βλέμμα των θεατών τα πλάνα από τον Πύργο, το Κατάκολο, την Αμαλιάδα, τις αλυκές Λεχαινών , το θέατρο “Απόλλων” στον Πύργο, τη γέφυρα του Αλφειού.
Παράλληλα, ολόκληρη η ταινία είναι ένα σχόλιο στην πορεία του επαρχιακού σινεμά (χώροι προβολής, επιλογές ταινιών, το ρόλο της τηλεόρασης) και τις μεταβολές που καταγράφονται στο πέρασμα των ετών.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ταινία για την οικογένεια των αδελφών Παπανδρικόπουλων, γνωστών κινηματογραφιστών της Αμαλιάδας, που πρόσφεραν τα μέγιστα με την τέχνη τους στην πολιτιστική πορεία της πόλης προπολεμικά, ενώ παρόντες ήταν οι απόγονοί τους,οι τρεις νεώτερες γενιές της οικογένειας.
Ο Δημήτρης Σπύρου σχολίασε την ανάγκη των κινηματογραφιστών να κάνουν το όνειρό τους εικόνα και μέσω αυτής οι θεατές να ωφελούνται πολλαπλώς, είτε παρακολουθώντας ταινίες των ενδιαφερόντων τους, είτε υπό την έννοια της κοινωνικοποίησης, το να βρίσκονται δηλαδή στην σκοτεινή αίθουσα του σινεμά, παρέα με άλλους και να παρακολουθούν χωρίς να τους αποσπά οτιδήποτε άλλο την προσοχή όπως γίνεται συνήθως με την θέαση ταινιών στο σπίτι μέσω της τηλεόρασης.
Την ταινία και την συνολική προσφορά του Δημήτρη Σπύρου σχολίασαν ο κ. Διονύσης Κράγκαρης από την ομάδα Φράγμα και ο συνεργάτης του σκηνοθέτη κ. Χρήστος Κωνσταντόπουλος, δημοσιογράφος.
Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Σπύρου:
Γεννήθηκε στα Διάσελλα της Ολυμπίας. Τελείωσε την Δραματική Σχολή και σπούδασε Κινηματογράφο. Δούλεψε σαν ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Η μεγάλη του αγάπη για τον κινηματογράφο τον οδήγησε να εγκαταλείψει το επάγγελμα του ηθοποιού και να τοποθετηθεί πίσω από την κάμερα.
Δημιούργησε την ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής ΦΑΟΣ ΦΙΛΜ η οποία λειτουργεί με σημαντικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, καθώς και τηλεοπτικά προγράμματα και ντοκιμαντέρ.
Στις παραγωγές του κάνει ο ίδιος την έρευνα και γράφει τα σενάρια, παράλληλα ασχολείται και με τη λογοτεχνία (ποίηση, διήγημα, μυθιστόρημα) και είναι συνεργάτης περιοδικών τέχνης και πολιτισμού.
Γνωστές ταινίες και σήριαλ του Δημήτρη Σπύρου είναι: “Ο ΨΥΛΛΟΣ”, “ΕΡΜΗΝΕΙΑ”, “ΤΟ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ”, “ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΑΙΟΥ”, “ΤΑ ΑΘΕΊΚΑ”, “ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΕΙΪΝΑ”, “Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΩΝ ΒΡΥΚΟΛΑΚΩΝ” (Βασισμένο στη νουβέλα του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου ”Τα θαύματα έρχονται στην ώρα τους”.
Έ χει κάνει την έρευνα και έχει γράψει το σενάριο για σειρές ιστορικών ντοκιμαντέρ όπως πχ η “ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ” αποτέλεσμα της έρευνας αυτής ήταν η δημιουργία του μεγάλου μήκους δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ “Η ΜΑΥΡΟΜΑΤΑ”, (Σε σκηνοθεσία του ίδιου) κά.
Από το 1997 σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Ηλείας δημιούργησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, του οποίου είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής.
Πουλχερία Γεωργιοπούλου[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]