Σημεία ομιλίας Θ.Φωτίου για το νομοσχέδιο του Υπ.Εργασίας “Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις-Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας-Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων-Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις”
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”49086″ img_size=”full”][vc_column_text]Η ομιλία της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις».
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Με αφορμή τη συζήτηση για την επιτροπεία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, θα ήθελα να ξεκινήσω με τα Ελληνόπουλα που κινδυνεύουν όλα τα χρόνια κρίσης από τη φτώχεια, την υλική στέρηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Και να πω ότι τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μου έδωσαν μια ανάσα για να συνεχίσω.
Η παιδική φτώχεια μειώθηκε κατά 2,1 μονάδες από το 2015. Την παραλάβαμε 26,6% και το 2017 (με εισοδήματα 2016) ήταν 24,5% (-2,1% μονάδες).
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι με το νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ρίξαμε την παιδική φτώχεια κατά 2,1 μονάδες στο 24,5 %.
Πόσο ήταν αυτό το ποσοστό το 2008 προ κρίσης;
Ήταν 23%, δηλαδή 1 στα 5 παιδιά ήταν στη φτώχεια τις εποχές της ευμάρειας. Όταν του χρόνου τέτοια εποχή θα βγουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2018 με εισοδήματα του 2017, θα δείτε την παιδική φτώχεια να πέφτει σε ποσοστά κάτω από το 23%, στο 21%. Σημειώστε το αυτό. Και αυτό το καταφέραμε μέσα σε 3 χρόνια, όμως για μας αυτό δεν είναι ευτυχία. Γι’ αυτό συνεχίζουμε με επιμονή, γιατί το παιδί είναι η φροντίδα μας.
- Φροντίδα για το παιδί θα πει 150.000 σχολικά γεύματα σήμερα κάθε μέρα, 500.000 το 2019-20120 κάθε μέρα σε όλα τα δημοτικά της χώρας.
- Φροντίδα για το παιδί θα πει 120.000 παιδιά σήμερα δωρεάν σε όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όταν το 2015 που παραλάβαμε ήταν μονό 78.000 και το 2019- 2020 θα είναι 165.000 δωρεάν παιδιά.
- Φροντίδα για το παιδί σημαίνει ίδρυση 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών φέτος και 1.800 του χρόνου.
- Σημαίνει αύξηση των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για όλα τα παιδιά και κυρίως τα παιδιά ΑμεΑ. Είναι τα άρθρα 59- 60 του σημερινού νομοσχεδίου, τα οποία ελπίζω να τα ψηφίσετε.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές
Το έχω πει και θα το ξαναπώ: Για την Κυβέρνησή μας, τα παιδιά, ανεξαρτήτου χρώματος, θρησκείας, εθνικότητας, αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα. Γιατί τα παιδιά είναι η ελπίδα μας.
Το σημερινό νομοσχέδιο διαπραγματεύεται την πιο ευάλωτη ομάδα παιδιών που υπάρχει στον κόσμο, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Ανήλικα παιδιά τα όποια, προσπαθώντας να σωθούν από πολέμους, φτώχεια, βία, καταπίεση ή ορφάνια, φθάνουν στην Ελλάδα χωρίς συνοδεία από ενήλικα ή χωρισμένα από την οικογένεια τους. Για αυτά τα παιδιά φέρνουμε σήμερα τις διατάξεις της επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων (άρθρα 13- 32 του παρόντος νομοσχεδίου)
Η Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων είναι ένα μεγάλο σοβαρό βήμα τόσο στο προσφυγικό ζήτημα όσο και στην παιδική προστασία για την χώρα μας. Η Βουλή των Ελλήνων σήμερα, μπορεί να δηλώσει με την ψήφο της πως βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Εξηγούμαι :
Ο πλανήτης μας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια άνευ προηγουμένου, σύγχρονη μετακίνηση πληθυσμών η οποία διχάζει την ανθρωπότητα. Δεν πρόκειται για μια συγκυριακή κρίση, αλλά για αλυσιδωτή αντίδραση η οποία εμφανίζει πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά.
Στις Η.Π.Α., ο Τράμπ χωρίζει οικογένειες, παιδιά και βρέφη από γονείς και τα κλείνει σε φυλακές-κλουβιά, στο όνομα της πάταξης της «παράνομης μετανάστευσης».
Η Ευρώπη από την άλλη, χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα. Εκείνο που συγκροτούν η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη και σε εκείνο που υψώνει τείχη, επωάζοντας τον διχασμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Και τελικά την διάλυση της Ευρώπης.
Ο ελληνικός λαός απέδειξε από την πρώτη στιγμή ότι συντάσσεται με τις δυνάμεις της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Εμείς θέλουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό. Δεν θέλουμε η Ελλάδα να βρεθεί μόνη της, απομονωμένη, στη διαχείριση αυτού του τεράστιου ζητήματος.
Πιστεύω ότι κανείς δεν το θέλει αυτό μέσα σε αυτή την αίθουσα. Παρά το γεγονός ότι όσοι μιλάνε για κλειστά σύνορα, όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην πραγματικότητα απεργάζονται την απομόνωση της Ελλάδος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η επιτροπεία για τα ασυνόδευτα ανήλικα εδράζεται στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως ορίζεται από διεθνείς συμβάσεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και το ελληνικό δικαιακό σύστημα.
Για να εξασφαλιστεί αυτό το βέλτιστο συμφέρον εισάγονται 3 θεσμοί: μόνιμος επίτροπος, το εποπτικό συμβούλιο επιτροπείας και η Διεύθυνση προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων στο ΕΚΚΑ.
Πόσα όμως είναι τα ασυνόδευτα ανήλικα σήμερα στην Ελλάδα;
Το ΕΚΚΑ σήμερα (30 Ιουνίου 2018) με βάση το αρχείο που τηρεί, μιλά για 3.660 παιδιά όμως, 1.258 παιδιά δεν εντοπίζονται πουθενά και το ΕΚΚΑ τα αναφέρει ως εξής:
- 345 δεν γνωρίζουμε που είναι
- 634 τα αναφέρει σε αστεγία
- 279 σε άτυπη στέγαση από αυτά τα 222 είναι σε ασφαλείς συνθήκες με συγγενικά τους πρόσωπα
Άρα τα 1.258 παιδιά που δεν εντοπίζονται είναι εξαιρετικά πιθανόν να μην υπάρχουν.
Τα υπόλοιπα 2.400 ασυνόδευτα είναι πλήρως καταγεγραμμένα, τα 1.130 φιλοξενούνται σε ξενώνες, 714 πρέπει άμεσα να στεγαστούν.
Άμεσα ιδρύουμε 460 νέες θέσεις σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Παράλληλα, σε κτίρια της Πρόνοιας και των ΚΑΠΗ ανοίγουμε πάνω από 120 θέσεις στην Ήπειρο (Πωγωνιανή, Κόνιτσα, Ζίτσα, Αμφιλοχία). Και ακόμα 250 θέσεις σε Βόλο, Αθήνα και Πειραιά σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας.
Ας δούμε πιο αναλυτικά τις διατάξεις:
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι, αφού διαπιστωθεί η ταυτότητα του προσφυγόπουλου και βεβαιωθεί ότι είναι ανήλικο από την πρώτη υποδοχή, ορίζεται προσωρινός επίτροπος ο κατά τόπο εισαγγελέας ανηλίκων, ενώ παράλληλα το παιδί εγγράφεται στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ανηλίκων που τηρείται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στο Ε.Κ.Κ.Α τηρούνται ακόμη δύο μητρώα, το Μητρώο Επαγγελματιών Επιτρόπων και το Μητρώο Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Με αυτά τα τρία μητρώα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους ηλεκτρονικά, παρέχεται η δυνατότητα στον προσωρινό επίτροπο να επιλέξει αμέσως το Κέντρο Φιλοξενίας που διαθέτει κενή θέση για το ανήλικο και τον μόνιμο επίτροπο που διαβιεί κοντά σε αυτό και ο οποίος θα αναλάβει τη φροντίδα αλλά και να γίνει το έμπιστο πρόσωπο αναφοράς του παιδιού. Ταυτόχρονα, με τη λειτουργία των τριών μητρώων τα οποία θα ενημερώνονται με εβδομαδιαίες εκθέσεις, η πολιτεία θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την εξέλιξη για κάθε παιδί ξεχωριστά.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, σας καλώ να ψηφίσετε τις ρυθμίσεις για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Τα παιδιά όλου του κόσμου, είναι και δικά μας παιδιά. Και όπως λέει ένας υπέροχος στίχος «Αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]