Σε λειτουργία ξανά το θεραπευτικό δινόλουτρο!
Στο ΚΕΦΙΑΠ για τα άτομα με αναπηρία και άλλες παθήσεις
– Αποτελούσε πρωταρχικό στόχο της Διοίκησης του Γ.Ν. Ηλείας
– «Χτίζουν» βήμα- βήμα από την αρχή το Κέντρο
Η επαναλειτουργία των προγραμμάτων του ΚΕΦΙΑΠ στον Πύργο, αποτελούσε έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ένας- ένας άρχισε και υλοποιείται. Σε έναν χώρο, που στην κυριολεξία τα τελευταία χρόνια είχε απαξιωθεί, δίνεται η κατάλληλη προσοχή και φροντίδα, για να «χτιστεί» από την αρχή, ένα Κέντρο πολλαπλής προσφοράς, όχι μόνο σε άτομα με ειδικές δεξιότητες αλλά και ανθρώπους με προβλήματα που χρήζουν φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης.
Αυτή τη φορά, μετά την έναρξη των πρώτων προγραμμάτων που απευθύνονται κυρίως στα άτομα με αναπηρίες, ξεκίνησε και πάλι, μετά από τρία περίπου χρόνια αδράνειας, το πρόγραμμα υδροθεραπείας του ΚΕΦΙΑΠ, αρχικά με τις θεραπείες δινόλουτρου και στο επόμενο διάστημα και με τη θεραπευτική πισίνα.
Μάλιστα, χθες, παρουσία του Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας Κώστα Διαμαντόπουλου και της Κοινωνικής Λειτουργού του ΚΕΦΙΑΠ Ζωής Χαντζή, πραγματοποιήθηκε επίδειξη της λειτουργίας του δινόλουτρου από δυο φυσιοθεραπευτές σε ασθενή, εξηγώντας αναλυτικά τη σημαντικότητα της λειτουργίας του καθώς η υδροθεραπεία προσφέρει ανακούφιση και θεραπευτικές ιδιότητες σε παθήσεις όπως Παραπληγία- τετραπληγία, εγκεφαλικά επεισόδια, εγκεφαλική παράλυση, ορθοπεδικές και ρευματικές παθήσεις κτλ.
Η επαναλειτουργία της υδροθεραπείας στο ΚΕΦΙΑΠ αποτελούσε και έναν από τους βασικούς στόχους της Διοίκησης του ΓΝ Ηλείας, με δεδομένο ότι συντελεί στη λειτουργική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία κι έτσι ενισχύει σημαντικά το γενικότερο πρόγραμμα των ωφελουμένων του ΚΕΦΙΑΠ.
«Η αποκατάσταση και η φροντίδα των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα βρίσκεται στο πυρήνα του ενδιαφέροντος μας» επισήμανε ο κ. Διαμαντόπουλος, προσθέτοντας ότι η επαναλειτουργία του δινόλουτρου και της πισίνας στο προσεχές διάστημα στοχεύουν στην αναβάθμιση του Κέντρου Φυσικής Αποκατάστασης, τις υποδομές του οποίου θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό. «Είμαστε ακόμα στην αρχή και τα βήματα μας θα είναι μικρά και δυνατά».
Θεραπευτικές ιδιότητες
Το δινόλουτρο γίνεται σε μικρή μπανιερά με ελεγχόμενη θερμοκρασία, όπου σχηματίζονται δίνες νερού με τη βοήθεια μοτέρ και η συνεδρία διαρκεί για 10-30 λεπτά τη φορά.
Το κρύο δινόλουτρο, με θερμοκρασία νερού 10-15 βαθμούς Κελσίου δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά όσο το θερμό, ενδείκνυται, όμως σε καταστάσεις όπως η απομάκρυνση ενός οιδήματος που επιμένει, όπως, για παράδειγμα, σε ένα διάστρεμμα.
Στο ΚΕΦΙΑΠ οι ειδικοί κάνουν χρήση κυρίως του θερμού δινόλουτρου με τη θερμοκρασία του νερού να κυμαίνεται από 37 έως 39 βαθμούς και καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος βοηθά στη μείωση του μυϊκού σπασμού, άρα και του πόνου που προκαλεί, ενώ παράλληλα γίνεται και θεραπευτικό μασάζ. Το θερμό δινόλουτρο βοηθά πολύ σε πόνους που οφείλονται σε μυϊκό σπασμό ή σε περιπτώσεις οπού υπάρχει έλλειμμα κίνησης.
Βέβαια να τονιστεί εδώ ότι η υδροθεραπεία δεν ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς, όπως πχ για όσους πάσχουν από καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα, μεταδοτικές ασθένειες ή σοβαρή υπέρταση ή υπόταση.