FOLLOW US: facebook twitter

Σάλτσα ντομάτας σε βάζα

Ημερομηνία: 12-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

ntomata

Για να φτιάξετε βάζα με σάλτσα ντομάτας δεν χρειάζεται κάτι το ιδιαίτερο. Αυτό που πρέπει να διαθέτετε είναι βάζα ,ντομάτες ώριμες και φυσικά διάθεση. Έτσι όταν δεν είναι η εποχή της ντομάτας θα έχετε την δικιά σας νοστιμότατη σάλτσα. Ίσα που προλαβαίνετε, πριν εξαφανιστεί τελείως η ντομάτα λόγω εποχής.

Τα υλικά που χρειαζόσαστε απλά:

Υλικά

-ντομάτες ώριμες
-λάδι
-αλάτι

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να αποστειρώσουμε τα βάζα βράζοντας τα σε μια κατσαρόλα να βράσουν και κατόπιν να τα σκουπίσουμε καλά. Κατόπιν πλένουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από τον τρίφτη. Βάζουμε τον πολτό σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να τραβήξει τα υγρά του ανακατεύοντας σταδιακά. Εάν θέλετε να επισπεύσετε την διαδικασία μπορείτε πριν τον βράσετε, να σουρώσετε τον ζωμό μ΄ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα περισσότερα υγρά. Προσθέτουμε περίπου στα 4 κιλά ντομάτες μια κουταλιά αλάτι και 1/2 ποτήρι λάδι. Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε στα βάζα, τα σφραγίζουμε, πιάνοντας με μια πετσέτα φυσικά για να μην καούμε και τα αναποδογυρίζουμε. Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο βάζο το ανοίγουμε κάνοντας το χαρακτηριστικό ”κλίκ” και το βάζουμε στο ψυγείο.

Τοματοπελτές

Υλικά: Ντομάτες γινωμένες, βάρος κατά βούληση- ρίγανη – μαϊντανός ή δυόσμος- βασιλικός – αλάτι – πιπέρι.

Εκτέλεση: Πλένετε καλά και βάζετε τις ντομάτες σε βραστό νερό για λίγα λεπτά, έτσι ξεφλουδίζονται εύκολα. Τις ξεφλουδίζετε, τις κόβετε στη μέση, στύβετε λίγο για να φύγουν οι σπόροι και τα υγρά και κατόπιν τις ψιλοκόβετε. Τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.

Βάζετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες σε κατσαρόλα με ψηλά τοιχώματα (για να μην πετάει η σάλτσα), αρωματίζετε με λίγη ρίγανη, βασιλικό, μαϊντανό ή δυόσμο, αλατοπίπερο και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει, ώσπου να πήξει τελείως, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.  Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει. Αδειάζετε τον πελτέ σε μικρά βαζάκια τα οποία έχετε ήδη πλύνει με ζεστό νερό και έχετε σκουπίσει πολύ καλά. Πιέζετε το μίγμα με κουτάλι για να μην κάνει κενά αέρος και σκεπάζετε την επιφάνεια με λάδι για να μην μουχλιάσει. Κλείνετε αεροστεγώς με μεταλλικά καπάκια και αποστειρώνεται για 20-25 λεπτά περίπου.

Αποστείρωση: Βάζετε σε κατσαρόλα όρθια τα βάζα το ένα δίπλα στο άλλο. Προσθέτετε νερό λίγο πιο κάτω από το καπάκια των βάζων, έτσι ώστε όταν θα βράζει το νερό να μην τα σκεπάζει. Βράζετε για 20-25 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά. Αφήνετε τα βάζα μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να κρυώσει το νερό.

Από την Μαρία Πιτσισάκη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot