FOLLOW US: facebook twitter

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις ΔEYA

Ημερομηνία: 03-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

mpalaouras

Ερώτηση- παρέμβαση από τους βουλευτές Μ. Μπαλαούρα- Ε. Σαλτάρη

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα και τη στήριξη της Έφης Γεωργοπούλου Σαλτάρη, κατατέθηκε Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών σχετικά με το ζήτημα της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών ύδρευσης από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης ανά την ελληνική επαρχία. Την Ερώτηση συνυπέγραψαν άλλοι 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑ Πύργου, οι βουλευτές αναδεικνύουν ένα συνολικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κι άλλες ΔΕΥΑ της επαρχίας. Συγκεκριμένα, η ΔΕΥΑ Πύργου, προς την οποία οι οφειλές των πολιτών ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ, προσφέρει ένα πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών με μέγιστο αριθμό δόσεων τις εννέα, που λόγω της σχετικής ανελαστικότητάς του όμως, δεν έχει ανταπόκριση στο κοινό. Η μη ανταπόκριση των πολιτών αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο για τους ίδιους, που αδυνατούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και φοβούνται για τυχόν διακοπή της παροχής του νερού, αλλά και για την ίδια τη Δημοτική Επιχείρηση, που δεν εισπράττει τα οφειλόμενα με εύλογο ρυθμό. Η Διοίκηση της ΔΕΥΑ Πύργου επιθυμεί να προτείνει ένα σχήμα ρύθμισης οφειλών με περισσότερες δόσεις για να αυξήσει την ανταπόκριση του κοινού, ωστόσο υπάρχουν νομικά και γραφειοκρατικά προβλήματα.

saltari

Αντίθετα, η ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα και η ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη προτείνουν ρύθμιση οφειλών σε 36 δόσεις, σε συνδυασμό με διάφορα κίνητρα απαλλαγής από προσαυξήσεις τόκων. Όπως σημειώνουν οι ερωτώντες βουλευτές, οι καταναλωτές νερού, αυτού του αγαθού πρώτης ανάγκης, πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση σε όλη την Επικράτεια. Εξάλλου και για το ηλεκτρικό ρεύμα, σε ολόκληρη την επικράτεια, η ΔΕΗ προτείνει ρύθμιση οφειλών σε 36 δόσεις, χωρίς προκαταβολή για όσους καταναλωτές δεν είχαν προβεί σε παραβίαση του μετρητή.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, οι 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον υπουργό Εσωτερικών αν σκέφτεται να παρέμβει προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα ή να υποχρεώσει τις ΔΕΥΑ της επαρχίας να προτείνουν αυτόματους διακανονισμούς ληξιπρόθεσμων οφειλών, με περισσότερες δόσεις, και με κάποια ελαστικότητα στο διάστημα αποπληρωμής των δόσεων (π.χ. αν κάποιος που μπήκε σε ρύθμιση, δεν μπορεί να πληρώσει ένα μήνα, να μην χάνει τη ρύθμιση), ώστε το όφελος να είναι αμοιβαίο, και για τους πολίτες που κάνοντας τις ρυθμίσεις δεν θα κινδυνεύουν να τους κόψουν το νερό και για τις δημοτικές επιχειρήσεις που θα εισπράττουν τα οφειλόμενα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot