FOLLOW US: facebook twitter

Πώς διαμορφώνεται η αγορά εργασίας

Ημερομηνία: 12-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”18348″ img_size=”full”][vc_column_text]Αποδίδει αποτελέσματα η μέτρηση των προγραμμάτων απασχόλησης που διεξάγεται τα τελευταία 2,5 χρόνια, καθώς, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, το 59,5% των ανέργων που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα βρήκαν μια θέση εργασίας μέσω προγραμμάτων εγγυημένης απασχόλησης ή, σε απόλυτους αριθμούς, από τους σχεδόν 220.000 ανέργους που υποστηρίχθηκαν μέσα από τις δομές του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ από τις αρχές του 2015, βρήκαν μια θέση εργασίας μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων οι 131.000.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα έχουν ενταχθεί επιπλέον 46.000 άτομα σε στοχευμένα προγράμματα για την αντιμετώπιση κυρίως της ανεργίας των νέων. Κάπως έτσι λοιπόν έχουμε πτώση του ποσοστού ανεργίας κατά 5,8% από το 2013.

Κατά δεύτερον τέθηκε σε λειτουργία ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, μέσω του οποίου επανασχεδιάστηκαν τα προγράμματα απασχόλησης με τέτοιο τρόπο ώστε να προωθείται η πλήρης απασχόληση και η στοχευμένη κατάρτιση.

Αφού λοιπόν η Πολιτεία απέκτησε έναν μηχανισμό που «ακούει» την αγορά, συλλέγοντας πραγματικά δεδομένα ως προς τις ειδικότητες και τους κλάδους με προοπτική ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης, έγινε κατορθωτή η πλήρης αξιοποίηση των χρημάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ετσι:

α. 22.000 άνεργοι βρήκαν μια θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μέσω των προγραμμάτων υποστήριξης μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για προσλήψεις ανέργων από επιχειρήσεις, με ειδική στόχευση στην παροχή εργασιακής εμπειρίας στους νέους.

β. Συνολικά 73.000 άνεργοι έχουν ενταχθεί στα ανασχεδιασμένα προγράμματα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Τα νέα προγράμματα παρέχουν κλαδική κατάρτιση και συμβουλευτική στον άνεργο ή τον νέο επιχειρηματία, όση χρειάζεται και όταν χρειάζεται. Παράλληλα, οδηγούν σε πιστοποίηση γνώσεων και εφοδιάζουν τον άνεργο με τα απαραίτητα προσόντα ώστε να μπορεί να ενταχθεί στην αγορά εργασίας.

γ. Από τους 52.000 ανέργους που έχουν ήδη ολοκληρώσει την επαγγελματική τους κατάρτιση, ένας στους τρεις (17.000 σε απόλυτους αριθμούς), μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, βρήκε μια θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Εδώ λοιπόν εντοπίζεται και η αποτελεσματικότητα του όλου σχεδιασμού, καθώς επιτεύχθηκε ποσοστό εξεύρεσης εργασίας 33% – όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 20%!

δ. 100.000 άνεργοι επέστρεψαν στην εργασία μέσω της Νέας Γενιάς Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας. Πρόκειται για τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, που αποδεδειγμένα δεν βρίσκει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή οι μακροχρόνια άνεργοι, οι άνεργοι μεγάλης ηλικίας, χαμηλών προσόντων και με χαμηλό εισόδημα.

Ωστόσο και η ποιοτική μέτρηση της απασχόλησης δείχνει ότι η αγορά εργασίας αρχίζει -έστω και δειλά- να δίνει περισσότερες μόνιμες και πλήρεις θέσεις απασχόλησης. Πλέον καταγράφεται ανάσχεση της επέλασης της μερικής απασχόλησης και μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή δεν είναι συγκυριακή. Ετσι, το πρώτο 7μηνο του 2017 η μερική απασχόληση αυξήθηκε μόλις κατά 0,16%, όταν την περίοδο 2013-2014 είχε αυξηθεί κατά 10,5%.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot