FOLLOW US: facebook twitter

Πύρινη λαίλαπα στην Αττική

Ημερομηνία: 13-08-2024 | Συντάκτης:

40 χιλιόμετρα ολέθριας καταστροφής

Στις φλόγες σπίτια, επιχειρήσεις, δημόσιες δομές και μέρος του Αστεροσκοπείου  στη Νέα Πεντέλη

-Δεκάδες μηνύματα για εκκένωση από το 112

Συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 11/8 σε αγροτοδασική έκταση στον Βαρνάβα Αττικής και πλέον έχει επεκταθεί προς το Πεντελικό όρος, μπαίνοντας μάλιστα μέσα στον οικισμό της Νέας Πεντέλης, το Πάτημα Βριλησσίων, το Διόνυσο, τις  Αφίδνες και απειλώντας πλέον και γύρω κατοικημένες περιοχές, καίγοντας σπίτια.

Νωρίς το απόγευμα, μέσω του 112 στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους του Διονύσου να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Θησέως με κατεύθυνση την Κηφισιά.

Φωτιά και στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου Πεντέλης

Μετά τις 5.00χθες το απόγευμα άρχισε να καίγεται και ο περίβολος στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης.

«Δυστυχώς η μεγάλη δασική πυρκαγιά επεκτάθηκε μόλις και στις εγκαταστάσεις του Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών στο Λόφο Κουφού στην Πεντέλη, απειλώντας σημαντικές εγκαταστάσεις, τεχνολογίες, κόπους και προσπάθειες ερευνητικές χρόνων», γράφει το meteo.gr σε ανάρτησή του στο Facebook, δημοσιεύοντας και φωτογραφία που δείχνει ότι η φωτιά έχει μπει στις εγκαταστάσεις.

Πάνω από 670 πυροσβέστες στη μάχη με τη φωτιά

Στη μάχη με τις φλόγες επιχειρούν 670 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος και 183 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων ενώ από αέρος συνδράμουν 32 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα) που ξεκίνησαν να κάνουν ρίψεις με το πρώτο φως της ημέρας, ενώ οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν με ένταση 7 μποφόρ και εκτιμάται πως θα παραμείνουν πολύ ισχυροί και τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε η Πυροσβεστική και μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων χθες το μεσημέρι, τα κυριότερα μέτωπα είναι:

  • Μετά τη λίμνη του Μαραθώνα με κατεύθυνση προς τις Αφίδνες.
  • Από το Γραμματικό προς τον Μαραθώνα.

-Από τις κορυφές της Πεντέλης με κατεύθυνση προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414.

Χθες, μετά τις 16:30 εστάλη μήνυμα εκκένωσης για το Καλέτζι Μαραθώνα. Την ίδια ώρα μήνυμα εκκένωσης εστάλη και στο Διόνυσο. Αναφορές για σημαντικές αναζωπυρώσεις νωρίς το απόγευμα ήρθαν και από τη Διώνη και την Ανατολή, ενώ η κατάσταση παραμένει προβληματική και στο Ζούμπερι και την Καλλιτεχνούπολη.

Στη μάχη και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Το υπουργείο Άμυνας, νωρίς χθες το απόγευμα, ανακοίνωσε τη διάθεση του εναέριου πυροσβεστικού στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας (πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CL -215/415 CANADAIR και ελικόπτερα CH – 47D CHINOOK), στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική. Σε αυτές τις προσπάθειες συνδράμει και η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ), που συστάθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» υπό τις οδηγίες του διοικητή της, αντιστράτηγου Μιχαήλ Κλούβα.

Ο διοικητής της ΔΙΚΑΦΚΑ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία από το πεδίο με το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσω του αξιωματικού- συνδέσμου.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η ΔΙΚΑΦΚΑ, με βαρέα οχήματα (τύπου «grader»), δημιούργησε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, (από το βράδυ της Κυριακής ως τις πρωινές ώρες σήμερα) αντιπυρικές ζώνες στην Αττική, όπως αυτή που δημιουργήθηκε στον Διόνυσο και συνετέλεσε στην αποτροπή της επέκτασης της πυρκαγιάς στην κατοικημένη περιοχή.

Επισημαίνεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν επίσης στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική με 2 ομάδες «Δευκαλίων» και 6 ομάδες «Ξενοκράτη».

Επίσης η ΔΙΚΑΦΚΑ συνδράμει με αριθμό λεωφορείων και δικύκλων στις εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών, ενώ ενισχύει τις περιπολίες της σε περιοχές υψηλού κινδύνου, για την αποτροπή και τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν νέων πυρκαγιών.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει για επιτήρηση 422 στελέχη και 211 οχήματα που εκτελούν περιπόλους που διέρχονται από ορεινούς όγκους σε όλη την ελληνική επικράτεια ενώ έχουν επανδρώσει 7 φυλάκια με 25 άτομα προσωπικό και 13 οχήματα.

Κάηκαν σπίτια και οχήματα σε Νέα Πεντέλη και Άνω Βριλήσσια

Στην πλευρά της Νέας Πεντέλης, η φωτιά μπήκε στον οικισμό και έκαψε σπίτια και αυτοκίνητα. Μήνυμα για εκκένωση εστάλει προς τους κατοίκους της Νέας Πεντέλης και του Πατήματος Χαλανδρίου, με τις φλόγες να φτάνουν από την οδό Αναπαύσεως. Την ίδια ώρα, οι φλόγες έμπαιναν και στην περιοχή της Παλαιάς Πεντέλης, αλλά και στα Άνω Βριλήσσια.

Μετά τις 16:00 χθες το μεσημέρι, ξεκίνησαν να μεταδίδονται πλάνα από κατοικίες που καίγονταν πλέον στα Βριλήσσια, ενώ η φωτιά έκαιγε ήδη σπίτια στη Νέα Πεντέλη, με την πυρκαγιά να χαρακτηρίζεται πλέον ευρέως ως «αστική».

Παράλληλα, η φωτιά δοκίμασε την τοποθεσία «μαρμαράδικα», πλησίον του νεκροταφείου, όπου κάηκαν επιχειρήσεις ενώ στην περιοχή εμφανίστηκε, ελλείψει πυροσβεστικών, ένας «Αίαντας», μια «Αύρα» της ΕΛΑΣ που χρησιμοποιείται κατά διαδηλωτών.

Εκκενώθηκε το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ

Λόγο της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που επικρατούσε στην ευρύτερη περιοχή εκκενώθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανογλειο – Αμαλια Φλεμιγκ» στα Μελίσσια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική έχουν καεί σπίτια στον Βαρνάβα και στο Καλέντζι Μαραθώνα, ενώ τουλάχιστον εννέα άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της εισπνοής καπνού και, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης.

Μηνύματα εκκένωσης

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, δεκάδες ήταν τα μηνύματα που εστάλησαν από το 112 για εκκένωση των περιοχών Σουφάνι Μαραθώνα και Ερυθρός Νέας Μάκρης, σε όσους βρίσκονταν στην περιοχή της Νέας Πεντέλης να απομακρυνθούν προς Χαλάνδρι καθώς επίσης στους κατοίκους στην Καλλιτεχνούπολη. Μήνυμα που στάλθηκε από το 112, στις 09:25 χθες το πρωί, καλούσε τους κατοίκους σε Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος προς την Παλλήνη.

Είχε προηγηθεί η εκκένωση των οικισμών ΒόθωναςΚαλέντζιΠουρίθι και Μοναστήρι Παναγιάς, και Ραπεντώσας.

Μετά την εκκένωση της Σταμάτας, του Μικροχώριου Ωρωπού, του Γραμματικού, της Ροδόπολης και της Αμυγδαλέζας στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Μαραθώνα με την οδηγία να απομακρυνθούν από την περιοχή, και να κατευθυνθούν προς τη Νέα Μάκρη.

Στην εκκένωση της Παλαιάς και της Νέας Πεντέλης προχώρησαν οι Αρχές ενώ διατάχθηκε και η εκκένωση του Νταού Πεντέλης. Οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων και του 411 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, που βρίσκονται στην περιοχή της Πεντέλης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot