FOLLOW US: facebook twitter

Πρότυπο οικοτουριστικό μοντέλο ο Καϊάφας

Ημερομηνία: 11-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”49105″ img_size=”full”][vc_column_text]Μια σειρά σημαντικών έργων που θα αλλάξουν όλο το προφίλ της περιοχής του Καϊαφα που έχει πλέον τα φόντα να γίνει ένας κορυφαίος τουριστικός και ιαματικός προορισμός,  ένα πρότυπο οικοτουριστικό μοντέλο, περιλαμβάνει το τεχνικό δελτίο και τα στοιχεία της Πρόσκλησης του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Α. Χαρίτση για το έργο « Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών περιοχής Λίμνης Καϊάφα¨, προϋπολογισμού -4.999.725,00 ευρώ που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ.

Το Συγκρότημα Ιαματικής Πηγής (Λουτρά) Καϊάφα Ηλείας αποτελεί ένα σπάνιο συνδυασμό αρχαιολογικού μνημείου που περιλαμβάνει τις ιαματικές πηγές των Σπηλαίων των Ανυγρίδων Νυμφών και ένα ευρύτερο φυσικό περιβάλλον μεγάλης οικολογικής και αισθητικής αξίας, με σπάνια βιοποικιλότητα.

Στο πλαίσιο της Πράξης «Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών περιοχής Λίμνης Καϊάφα» θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις εξυγίανσης των ιαματικών υδάτων, αποκατάστασης και ανάδειξης των σπηλαίων των Ανυγρίδων Νυμφών και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών της περιοχής Λίμνης Καϊάφα με στόχο τη βελτίωση των υφιστάμενων δημόσιων υποδομών, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού.

Η υλοποίηση της Πράξης για την οικοανάπτυξη της περιοχής της Λίμνης Καϊάφα θα αποτελεί χώρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης με δραστηριότητες που εντάσσονται σε ένα φυσικό περιβάλλον με ιστορικό και πολιτισμικό χαρακτήρα. Η Πράξη θα πρέπει να λειτουργήσει ως πρότυπο για όλη την Χώρα στον τομέα του οικοτουρισμού, καθώς και παράδειγμα επίδειξης καινοτόμων τεχνικών λύσεων στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το τεχνικό δελτίο του έργου

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του έργου, το Συγκρότημα Ιαματικής Πηγής (Λουτρά) Καϊάφα Ηλείας περιλαμβάνει ιαματικές πηγές και εγκαταστάσεις εξυπηρέτησής τους και ένα ευρύτερο φυσικό περιβάλλον μεγάλης οικολογικής και αισθητικής αξίας, με σπάνια βιοποικιλότητα, που εκτείνεται έως τη θάλασσα.  Το Συγκρότημα αποτελείται από τη Λίμνη Καϊάφα με τις όχθες της, το νησί στη Λίμνη και τη θαλάσσια ζώνη αιγιαλού.

Το ακίνητο αποτελεί τμήμα του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας «Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφιλιά, Κακόβατος» του ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000 με κωδ. GR 2330005.

Η συνολική κατά τίτλο έκταση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή Καϊάφα» ανέρχεται σε 6.139.000 τ.μ., ανήκει κατά κυριότητα στον ΕΟΤ, εξαιρουμένης της ζώνης αιγιαλού και της Λίμνης – χαρακτηρισμένης ήδη ως λιμνοθάλασσας- οι οποίες ανήκουν στη διοίκηση και διαχείριση του ΕΟΤ και σήμερα της ΕΤΑΔ Α.Ε.

Η περιοχή επέμβασης καταλαμβάνει επιφάνεια που ανέρχεται σε 120.868,58 τ.μ. και οι προτεινόμενες επεμβάσεις αφορούν:

Μέσω της Πράξης επιδιώκεται η εφαρμογή των απαραίτητων παρεμβάσεων για τη διαμόρφωση ενός πρότυπου οικοτουριστικού μοντέλου στην περιοχή, το οποίο θα προκύψει από την υλοποίηση ενός μίγματος συνδυασμένων ενεργειών με σκοπό:

  • τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων,
  • την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος,
  • την δημιουργία ενός πάρκου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δραστηριοτήτων εναλλακτικών μορφών τουρισμού,
  • την χρήση καινοτόμων μεθόδων αντιμετώπισης ολοκληρωμένης αντίληψης οικοανάπτυξης, και
  • την οικονομική βιωσιμότητα για τη λειτουργία και προστασία του έργου και του φυσικού περιβάλλοντος.

Μεθοδολογία υλοποίησης

Η προτεινόμενη Πράξη θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο τεσσάρων (4) Υποέργων :

Υποέργο 1 «Εκπόνηση μελετών για την εξυγίανση τωνιαματικών υδάτων των σπηλαίων των Ανυγρίδων Νυμφών»,

Υποέργο 2 «Προμήθεια εξοπλισμού για τον καθαρισμό – εξυγίανση -παρακολούθηση των υδάτων των σπηλαίων»,

Υποέργο 3 «Παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύωνυποδομών της περιοχής Λίμνης Καϊάφα» και

Υποέργο 4 «Προμήθεια Πυροσβεστικού Οχήματος στα πλαίσια των έργων της ΑντιπυρικήςΠροστασίας».

Τα Υποέργα 1 και 2 που αφορούν παρεμβάσεις εξυγίανσης, αποκατάστασης και ανάδειξης των σπηλαίων των Ανυγρίδων Νυμφών θα εκτελεστούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Τα Σπήλαια είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ112Β/1981) και αρμοδιότητα παρέμβασης έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού (Αρχαιολογικός Νόμος ΦΕΚ153Α/2002).

Το Υποέργο 3 αφορά σε παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών και θα εκτελεστεί απότην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Το Υποέργο 4 αφορά την προμήθεια πυροσβεστικού οχήματος και θα υλοποιηθεί από την ΕΤΑΔ Α.Ε.

Ποια είναι τα αναμενόμενα οφέλη

Επιθυμητό αποτέλεσμα της Πράξης είναι, η περιβαλλοντική αναβάθμιση – προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διαχείριση –εξυπηρέτηση των επισκεπτών στην περιοχή του ακινήτου της ΕΤΑΔ Α.Ε. στον Καϊάφα. Συνεπώς, βασική ωφελούμενη ομάδα μπορεί ναθεωρηθούν οι επισκέπτες του ακινήτου, τουρίστες και ντόπιοι, οι χρήστες των ιαματικών υδάτων, οι λουόμενοι στην παραλία, καθώς καιοι ομάδες παρατηρητών/φυσιολατρών που επισκέπτονται την περιοχή. Τέλος, άμεσα ωφελούμενη ομάδα με τα πιο σταθερά καιουσιαστικά οφέλη από το έργο είναι αναμφίβολα οι κάτοικοι του Δήμου Ζαχάρως και κατ’ επέκταση οι κάτοικοι των γειτονικών Δήμων.

Ηδημιουργία του πάρκου εισάγει στο παραλιακό, οικιστικό και τουριστικό δίκτυο της Δυτικής Πελοποννήσου ένα νέο πόλο έλξης πουδιαφοροποιείται σε ποιότητα, κλίμακα και καινοτομία από τους συνήθεις προορισμούς διημέρευσης. Εμπλουτίζει και συμπληρώνει τοεγκατεστημένο σύμπλεγμα εγκαταστάσεων προτείνοντας ένα νέο πρότυπο εναλλακτικών μορφών δραστηριοτήτων αναψυχής.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia