Προετοίμασε το παιδί για επιστροφή στο σχολείο μετά τις διακοπές
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57318″ img_size=”full”][vc_column_text]Διακοπές σημαίνουν παραπάνω ώρα στον υπολογιστή, την κονσόλα για videogames, το tablet και φυσικά την τηλεόραση. Ακόμα και 2-3 μέρες πριν την επιστροφή στο σχολείο, προσπάθησε να επαναφέρεις τις ώρες που ξοδεύουν εκεί τα παιδιά σου σε αυτές μίας εργάσιμης εβδομάδας. Απλά μην τους τα στερήσεις ολοκληρωτικά, αλλά σταδιακά και αφού πρώτα έχετε εξηγηθεί μεταξύ σας.
Στα κανονικά τους επίπεδα πρέπει να επανέλθουν σταδιακά και οι ώρες κατάκλισης και ξυπνήματος. Όταν το παιδί ξέρει ότι μπορεί να ξενυχτήσει γιατί το πρωί θα κοιμηθεί όσο θέλει, μπορεί να αλλάξει συνήθειες. Οπότε και πάλι σταδιακά, επανέφερέ το στα προηγούμενα επίπεδα. Για καλό και για κακό, και σε επίπεδο παιχνιδιού, βάλε τα μικρότερα παιδιά να ντυθούν και καμιά φορά για πρόβα ώστε να συνηθίζουν και πάλι στην πρωινή ρουτίνα. Αν θες να το πας ακόμα ένα βήμα παραπέρα, προγραμμάτισε κάποια πρωινή δραστηριότητα ώστε να συνηθίσει το παιδί να βγαίνει το πρωί εκτός σπιτιού και πάλι, όπως για το σχολείο.
Θυμήσου το πρωινό
Εάν στις γιορτές, λόγω ακατάστατου ωραρίου, κάθε μέλος της οικογένειας έτρωγε για πρωινό ό,τι ήθελε, όποτε το ήθελε, γύρνα την ταχύτητα στα φυσιολογικά επίπεδα του γεμάτου οικογενειακού πρωινού με όλη την οικογένεια (στο μέτρο του εφικτού) γύρω από το τραπέζι. Ακόμα και εάν δεν ανήκει στις συνήθειές σου, καθιέρωσε το μιας και ένα γερό πρωινό αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες ώστε το παιδί να παραμείνει συγκεντρωμένο στη διάρκεια των μαθημάτων.
Οργανώσου μαζί με το παιδί σου
Τσέκαρε (από την αρχή) εάν το παιδί έχει όλα όσα χρειάζεται από σχολικά είδη. Χρειάζεται ας πούμε καινούρια τετράδια ή μολύβια; Χρειάζεται καινούριο ντοσιέ ή άδειασμα του παλιού από άχρηστα χαρτιά και ζωγραφιές; Μήπως η τσάντα του είναι γεμάτη με χαρτομάντιλα ή περιτυλίγματα από φαγητά και ψίχουλα; Βοήθησε το παιδί σου να επιστρέψει σχολείο ετοιμοπόλεμο από εφόδια και ο δάσκαλός του θα σε αγαπήσει!
Έλεγξε προσεκτικά τις εργασίες και τις σημειώσεις του
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνεις μαζί με το παιδί σου για να σου εξηγήσει, αλλά και μόνος σου, μιας και μετά από τόσες μέρες χαλαρότητας η όρεξη του για οργάνωση των σημειώσεων μπορεί να έχει ατονήσει, ενώ μπορεί να έχει ξεχάσει και κάτι. Με σωστή οργάνωση, μπορείς να σχεδιάσεις και να προλάβεις εργασίες στην ώρα τους
Πίσω στο διάβασμα και τις εργασίες για το σπίτι
Όπως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, το παιδί πρέπει να μπει ξανά στη ρουτίνα του διαβάσματος και της εκτέλεσης των εργασιών που τυχόν έχει για το σπίτι. Βέβαια, ας μην γελιόμαστε, το ίδιο κι εμείς οι γονείς, μιας και εσύ χαλάρωσες στις γιορτές, όχι μόνο το παιδί σου. Μην παραλείψεις να είσαι στο μέτρο του εφικτού διαθέσιμος όποτε σε χρειαστεί το παιδί σου είτε για εργασία είτε για διάβασμα και βεβαιώσου κάθε φορά ότι φεύγει διαβασμένο για το σχολείο.
Ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου, καλλιέργησε την ανεξαρτησία του
Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά εάν έχεις μικρότερο σε ηλικία παιδί. Μέσα στην περίοδο των εορτών, το παιδί σου συνήθισε και πάλι τη διαδικασία ο μπαμπάς / η μαμά τα κάνει όλα, οπότε καλό θα είναι και πάλι να το προετοιμάσεις ώστε να απαγκιστρωθεί από σένα, αλλά και να βρει την ανεξαρτησία του, μιας και μόλις κλείσει η πόρτα της τάξης, πρέπει και πάλι να κολυμπήσει μόνο του. Μην επεμβαίνεις πολύ στη δουλειά του, άστο να κάνει λάθη και διόρθωσε το μεν, αλλά με λογικό και σωστό τρόπο δε, και πάνω από όλα μην πέσεις σε καμία περίπτωση στην παγίδα πολλών γονιών που προκειμένου να μην πάει το παιδί «αδιάβαστο» στο σχολείο, του γράφουν τις εργασίες. Δεν κρίνεσαι εσύ στο σχολείο για να έχεις τύψεις, κρίνεται το παιδί σου και όταν του σερβίρεις το φαγητό μασημένο δεν πρόκειται ποτέ να μάθει να κάνει τίποτα μόνο του. Εν ολίγοις απέφυγε την τακτική «Δεν ξέρεις / αργείς / δεν το κάνεις καλά εσύ άσε με να το κάνω εγώ».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]