Προβληματίζει ο αυστηρότερος νέος ΚΟΚ-Τι αναφέρει σε τοποθέτησή της η αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”58884″ img_size=”full”][vc_column_text]Για το νέο αυστηρότερο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μίλησε η αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, Γεωργία Τσουμπελή. Η κατάργηση κάθε έκπτωσης για την άμεση καταβολή του προστίμου, αποτελεί στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανύουμε, μια σημαντική επιβάρυνση. Η έκπτωση 50% για την εμπρόθεσμη πληρωμή εντός 10 ημερών πλέον δεν υφίσταται.
Από την άλλη τα διοικητικά πρόστιμα θα είναι πλέον πολύ αυστηρά με άμεση αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος. Η αντιπρόεδρος της Ένωσης γνωρίζει άμεσα τις επιπτώσεις του νέου ΚΟΚ, καθώς υπηρετεί στο Τμήμα Τροχαίας Πύργου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει « …. από 1η Απριλίου 2018, η Ελληνική Αστυνομία καλείται να εφαρμόσει τον νέο κώδικα οδικής κυκλοφορίας (ΚΟΚ) που επιφέρει πολλές αλλαγές, στον μέχρι πρότινος ισχύοντα κώδικα όπως είχε ψηφιστεί πριν από μία δεκαετία περίπου (2007). Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι αντί να θεραπεύσει τις δυσλειτουργίες και τα αρνητικά που ισχύουν, μάλλον δημιουργεί δυσχέρεια στην εφαρμογή του, εν αρχής στους αστυνομικούς και στους υπόλοιπους που καλούνται πλέον να «τιμωρούν» όχι μόνο το αντικείμενο της παραβατικής συμπεριφοράς δηλαδή του παραβάτη, αλλά και το αντικείμενο δηλαδή το όχημα, αφού προβλέπει εξοντωτικές διοικητικές ποινές αφαίρεση, αδειών κυκλοφορίας, πινακίδων και ικανότητας.
Τα πρόστιμα δεν παραμένουν τα ίδια, αφού ο παραβάτης καλείται να καταβάλει ολόκληρο το πρόστιμο που του επιβάλλεται, αντί του προηγούμενου μισού.
Δεν έχουν σταλεί ακόμα οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του νέου Κ.Ο.Κ. βάση εισοδηματικών κριτηρίων αλλά όποτε κι αν σταλούν αυτές θα δημιουργήσουν σοβαρή δυσχέρεια στην διοικητική υποστήριξη τους, αλληλογραφία και μεγάλη καθυστέρηση.
Επί μέρους ο καινούργιος κώδικας παρουσιάζει αστοχία και σε σοβαρές παραβάσεις. π.χ. στις περιπτώσεις μέθης και ανασφάλιστων οχημάτων εκεί παραμένει η τιμωρία του παραβάτη – υποκειμένου ενώ με αποπληρωμή του προστίμου δεν αφαιρούνται τα στοιχεία κυκλοφορίας του αυτοκινήτου (αντικειμένου). Παραμένει επίσης χωρίς ποινική τιμωρία και στέρηση της άδειας ικανότητας για τους οδηγούς των φορτηγών οχημάτων και παραμένει ενεργή η διάταξη που προβλέπει την αυτή τιμωρία ενός οδηγού μικρού οχήματος με έναν οδηγό μεγάλου φορτηγού οχήματος ή λεωφορείου.
Με το σκεπτικό του νομοθέτη οι παραβάσεις για τη μη χρήση ζώνης- κράνους την χρήση κινητού κατά την οδήγηση την απόρριψη αντικειμένων από το όχημα και την στάθμευση σε ράμπες ή θέσεις ΑμεΑ τιμωρούνται με διοικητικές ποινές αφαίρεσης των στοιχείων του οχήματος και της άδειας ικανότητας του οδηγού χωρίς να τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο.
Η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων σίγουρα θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα σε επαγγελματικό – κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο πολλές φορές σε (δύο) οικογένειες με δυσβάσταχτες συνέπειες. Υπό το βάρος των επαπειλούμενων αυτών ποινών ο αστυνομικός καλείται να ισορροπήσει συνειδησιακά μεταξύ του νόμιμου και του ηθικού.
Προσωπικά πιστεύω πως ο νομοθέτης θα πρέπει να κινηθεί άμεσα στην κατεύθυνση της επιμέρους αλλαγής όλων των παραπάνω ενσωματώνοντας στην νομοθεσία υιοθετώντας πρόστιμα βάση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, με απαρχή όμως την υφιστάμενη κοινωνική, οικονομική κατάσταση της χώρας με ταυτόχρονη βελτίωση των υποδομών και ανάπτυξη στο μέτρο του δυνατού της κυκλοφορικής παιδείας – αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καλλιεργώντας την βιωματική μάθηση».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]