FOLLOW US: facebook twitter

Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας: «Να βγουν στο φως οι αρχαιολογικοί θησαυροί που βρίσκονται κάτω από τα πόδια μας»

Ημερομηνία: 06-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”62080″ img_size=”full”][vc_column_text]Την συνέχιση των ανασκαφών στον Αρχαιολογικό χώρο «Νέστορ Κακοβάτου» στο Δ.Δ Καλίδονας όπου το 2011 η αρχαιολογική σκαπάνη έδωσε πλούσια ευρήματα, ζητά με ανοιχτή επιτολή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας τονίζοντας ότι είναι κρίμα να μένουν στο σκοτάδι αρχαιολογικοί θησαυροί που βρίσκονται κάτω από τα πόδια μας.

Για το ιστορικό του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, μιλά η πρόεδρος του Συλλόγου Τριανταφυλλιά Νιάρχου που αναφέρεται και στις ενέργειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια από μέρους του Συλλόγου, όπου από τις ανασκαφές ήρθαν στο φως οι θολωτοί τάφοι του Νέστορα και πολύ σημαντικά και σπάνια ευρήματα . Η κ. Νιάρχου αναφέρει για όλα αυτά:

«Ο αρχαιολογικός χώρος του Νέστορα Κακοβάτου, βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του Δ.Δ. Καλίδονας, που απέχει σχεδόν 2 χιλ. από το Δ.Δ. Κακοβάτου, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Νέστορα. Ο Σύλλογος μας επί σειρά ετών έκανε μεγάλες προσπάθειες με επιστολές στον τύπο και στην Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας. για να επισημάνει τη σπουδαιότητα του χώρου αλλά και την δρομολόγηση έρευνας και έναρξης νέων ανασκαφών στον εν λόγω χώρο. Με ειδική άδεια από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών μας, εκτυπώσαμε συλλεκτικό ημερολόγιο των ευρημάτων του Νέστορα για το 2008, και μας παραχωρήθηκαν φωτογραφίες των Ευρημάτων, οι οποίες κοσμούν το Λαογραφικό μας Μουσείο. Τον Οκτώβριο του 2007, με αποκλειστική ευθύνη του , και σε συνεργασία με την κα Χατζή, είχε προγραμματιστεί ημερίδα με θέμα τον Αρχαιολογικό χώρο του Νεστορα .Δυστυχώς οι πυρκαγιές μας έφεραν τα πάνω κάτω και δεν πραγματοποιήθηκε η ημερίδα. Οι επαφές μας στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν σταμάτησαν την συνεργασία μας με την Εφορεία της Αρχ. Ολυμπίας και προσωπικά με την κα Χατζή, η οποία είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον . Σε όλες τις επισκέψεις του ΔΣ στο γραφείο της, μας ενεθάρρυνε και μας είχε διαβεβαιώσει ότι θα γίνονταν επέμβαση στο χώρο σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πράγματι τον Αύγουστο του 2011 από το Πανεπιστήμιο Κλασσικής Αρχαιολογίας του Albert Ludwings Universitat Freiburg υπό την εποπτεία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών έγιναν ανασκαφές και έδωσαν και πάλι πλήθος ευρημάτων αν και έγινε στις προ υπάρχουσες τομές της ανασκαφής του 1907 και 1908 και όχι σε νέες.

Έγινε επίσης γαιομαγνητική επισκόπηση του χώρου με αποτέλεσμα την ύπαρξη και νέων δομών στο υπέδαφος. Κατόπιν όλων των αναλύσεων σε ημερίδα μου διοργανώθηκε τον Νοέμβριο του 2016 ανακοινώθηκε η ύπαρξη και τέταρτου θολωτού τάφου. Όλα τα νέα ευρήματα κατεγράφησαν και είναι υπό ‘έκδοση, όπως μας έχει ενημερώσει η αρμοδία υπάλληλος της Εφορείας Αρχ. Ολυμπίας. Κατά τη διάρκεια του γεύματος που προσέφερε ο Σύλλογος μας σε όλο το Συνεργείο στην Καλίδονα , η Καθηγήτρια του Γερμανικού Πανεπιστήμιου μας ενημέρωσε για τα νέα ευρήματα. Το πιο εντυπωσιακό για όλους μας ήταν που βρέθηκε πιθάρι με… απολιθωμένα σύκα!  Αυτό σημαίνει ότι στην περιοχή ήταν εμπορικό κέντρο , που κύρια απασχόληση ήταν η γεωργία και ιδιαίτερα η εντατική καλλιέργεια σύκων, η οποία ήταν πολύ διαδεδομένη σε ολόκληρη την ΝΔ Πελοπόννησο. Η περιοχή ήταν ένα Εμπορικό κέντρο της πρώιμης μυκηναϊκής εποχής, τα δε ευρήματα που απέδωσαν οι θολωτοί τάφοι του Νέστορα δηλώνουν επαφές τόσο με τη δύση όσο και με την Ανατολή. Έκλεισε την ενημέρωσή της με ευχαριστίες και με την υπόσχεση ότι θα επανέλθουν μετά ένα χρόνο για να συνεχίσουν. Δυστυχώς η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε να συνεχισθούν οι ανασκαφές κατά την άποψή μας.»

Ύστερα από όλα αυτά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας, επισημαίνει ότι οι φορείς του τόπου έχουν σοβαρή υποχρέωση να αξιοποιήσουν όλη την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του τόπου και να ανοίξει ξανά ο φάκελος του αρχαιολογικού χώρου «ΝΕΣΤΟΡ ΚΑΚΟΒΑΤΟΥ» και να ενώσουν τη φωνή τους με τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου για να γίνει επανεκκίνηση των αρχαιολογικών ανασκαφών.  Κλείνοντας την αναφορά της η κ. Τριανταφυλλιά Νιάρχου επισημαίνει ότι  ως Σύλλογος οφείλουν να ευχαριστήσουν την πρωήν Δ/ντρια Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Γεωργία Χατζή η οποία είχε τότε ανακοινώσει ότι ο χώρος πλέον θα αναγράφεται ως  «Αρχαιολογικός χώρος<<Νέστορ Κακοβάτου>> Δ.Δ. Καλίδονας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia