Πλούσιες δράσεις από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας: Μυήθηκαν στα μυστικά της φωτογραφίας
Την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία και τη δημιουργικότητα συνδυάζουν οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου με διαρκείς δράσεις που πραγματοποιούν με τους εκπαιδευτές τους. Έτσι, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Γκόλφω», το βουκολικό δραματικό ειδύλλιο σε πέντε πράξεις του Σπύρου Περεσιάδη από τη Θεατρική Ομάδα Πύργου στο «Απόλλων» όπου και έμειναν καταγοητευμένοι ενώ διοργάνωσαν και εκδήλωση αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με βασική εισηγήτρια την κ. Άβα Βαγγελάτου, εκπαιδευτικό Αγγλικής γλώσσας του 4ου ΓΕΛ Πύργου.
Η κα Άβα Βαγγελάτου έκανε ιστορική αναφορά στους αγώνες των γυναικών για την απελευθέρωσή τους από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, ανέλυσε την ουσία του γυναίκειου ζητήματος και παρουσίασε τη θέση της γυναίκας στον 21ο αιώνα. Η συμμετοχή των εκπαιδευομένων στο θέμα ήταν από την αρχή της συζήτησης ενεργή, με θέσεις, ενστάσεις και απορίες. Οι απόψεις που ακούστηκαν και επεξεργάστηκαν βασίζονταν σε διάφορα σκεπτικά, ενώ όλες είχαν να προσθέσουν κάτι, στο γόνιμο προβληματισμό για τα θέματα της γυναίκας και τη γιορτή της γυναίκας.
Μάθημα φωτογραφίας
Ποια είναι τα μυστικά μιας καλής φωτογραφίας; Ποια είναι η καλύτερη γωνία λήψης για να βγάλουμε μια φωτογραφία; Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να τραβήξουμε μια φωτογραφία; Αυτά και πολλά άλλα είναι μερικά ερωτήματα που απασχολούν όχι μόνο όσους θέλουν να αποθανατίζουν τις προσωπικές τους στιγμές μέσα από μια καλή φωτογραφία, αλλά και τους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ Πύργου στα πλαίσια του μαθήματος project με θέμα «Γωνιές τις Ηλείας». Για την αποσαφήνιση αυτών των ερωτημάτων το ΣΔΕ Πύργου προσκάλεσε το φωτογράφο κ. Βασίλη Αγγελάκο ο οποίος και πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα τη φωτογραφία ενώ απάντησε και στα ποικίλα ερωτήματα που απασχόλησαν τους εκπαιδευόμενους στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης-Project. Ο κ. Αγγελάκος αφού εξήγησε τις βασικές αρχές λειτουργίας των παλαιών κλασικών φωτογραφικών μηχανών και την αποτύπωση της εικόνας σε φωτογραφικό φιλμ, έκανε μια εισαγωγή στις διαφορές μεταξύ των κλασικών μηχανών και των σύγχρονων ψηφιακών μηχανών. Εξήγησε την λειτουργία των φακών και επέστησε την προσοχή για τις ρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε σε μια φωτογραφική μηχανή ανάλογα με τον χώρο που τραβάμε μια φωτογραφία.
Επισήμανε ότι για να έχουμε μια καλή φωτογραφία πρέπει να προσέχουμε το φωτισμό (φυσικό ή τεχνητό), τη θέση και τη γωνία λήψης της φωτογραφίας, τόσο σε σχέση με το τι θέλουμε να φωτογραφήσουμε όσο και με τη θέση της φωτεινής πηγής, καθώς και το ζουμ.
Στη συνέχεια παρουσίασε φωτογραφικό υλικό για την καλύτερη κατανόηση κάποιων λεπτών σημείων ενώ σχολίασε και τις φωτογραφίες που του παρουσίασαν οι εκπαιδευόμενοι τις οποίες είχαν οι ίδιοι τραβήξει από την περιοχή μας, για τις ανάγκες του Project. Με τις εύστοχες παρατηρήσεις του Βασίλη Αγγελάκου οι εκπαιδευόμενοι παρατήρησαν πιθανά λάθη που μπορούν να γίνουν κατά την φωτογράφιση και κατανόησαν ποιες τεχνικές πρέπει να εφαρμόσουν προκειμένου να αποδώσουν κατά το μέγιστο στις απαιτήσεις του Project. Κλείνοντας, ο κ. Αγγελάκος τόνισε ότι είναι στην διάθεσή τους για ό,τι τον χρειαστούν εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. και για περαιτέρω συμβουλές κατά την υλοποίηση του Project.
Δημιουργικότητα μέσα από την… αγορά
Η φαντασία, οι ευαισθησίες και τα προσωπικά ενδιαφέροντα του καθενός, αποτελούν βασικά συστατικά για τη δημιουργικότητα του. Το περιβάλλον όμως και οι συνθήκες μέσα στις οποίες μπορεί να αναπτυχθεί αυτή η δημιουργικότητα είναι εξίσου σημαντικές, αν όχι καταλυτικές. Και περιβάλλον για το Σ.Δ.Ε. αποτελεί η τοπική κοινωνία και η αγορά του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής.
Προκειμένου να υλοποιήσουν διάφορες κατασκευές, εκπαιδευόμενοι από το Σ.Δ.Ε. Πύργου, επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα δύο τοπικές επιχειρήσεις: την Ξυλεία Τορέγας και τα Χρώματα Τζανέτος. Οι εκπαιδευόμενοι συζήτησαν σχετικά με τις κατασκευές που θέλουν να δημιουργήσουν, ενώ οι επαγγελματίες παραχώρησαν δωρεάν υλικά (όπως ξύλα, χρώματα κτλ.), για τις κατασκευές που θα γίνουν στο σχολείο και έδωσαν συμβουλές για την καλύτερη υλοποίησή τους. Το ΣΔΕ Πύργου είναι ένα σχολείο ανοικτό στην τοπική αγορά, και τις επιχειρήσεις και καλεί όσους φορείς και επαγγελματίες το επιθυμούν, να έρθουν σε επικοινωνία με τα στελέχη του σχολείου για μια εκπαιδευτική συνεργασία.