FOLLOW US: facebook twitter

Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Φυσική καλλιέργεια με τον Π. Μανίκη

Ημερομηνία: 08-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”72782″ img_size=”full”][vc_column_text]Την τεχνική της φυσικής καλλιέργειας με σπορόσβωλους, παρουσίασε για ένα τριήμερο, πρώτον μέσα από μια φιλοσοφική και θεωρητική προσέγγιση  για την διατροφική επάρκεια του πλανήτη και την αποτροπή της ερημοποίησης μέσα από την  συγκεκριμένης τεχνική και δεύτερον  με βιωματικά εργαστήρια, ο γνωστός για την διαδρομή και τις διαλέξεις του ανά την Ελλάδα γεωπόνος Παναγιώτης Μανίκης, σε μια εξαιρετική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας.

Την πρώτη ημέρα, το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Μανίκης παρουσίασε σε θεωρητικό επίπεδο την μέθοδό αυτή στην αίθουσα της ΠΕΔ στον Πύργο και Σάββατο και Κυριακή ακολούθησαν τα βιωματικά εργαστήρια στο  βιολογικό κτήμα της οικογένειας Λαμπροπούλου στον Αγ. Ηλία Πύργου, όπου συμμετείχαν πολλά μέλη της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας και άτομα που ήθελαν να γνωρίσουν αυτήν την τεχνική όπως και η ιδρύτρια της ομάδας παραδοσιακών σπόρων Ν. Ηλείας κ. Όλα Βενιζέλου Ρουβά. Επίσης ο επιχειρηματίας κ. Κ. Παναγιωτόπουλος που παραχώρησε και μια μπετονιέρα για να πλάσουν τους σπορόσωλους με αργιλόχωμα.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στην παρουσίαση που έγινε στην ΠΕΔ εκ μέρους της περιβαλλοντικής Δράσης από το μέλος της κ. Νίκη Αστερή,  η Περιβαλλοντική Δράση θ έλοντας όπως πάντα να συμβάλλει  θετικά στο επιτακτικό ζήτημα της παραγωγής της τροφής μας, αποφάσισε να καλέσει στην Ηλεία τον γνωστό γεωπόνο κ. Παναγιώτη Μανίκη, που εισήγαγε στη χώρα μας από την Ιαπωνία τη Μέθοδο της Φυσικής Καλλιέργειας, την οποία έμαθε από τον Masanobu Fukuoka, τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε τη φιλοσοφία της Φυσικής Καλλιέργειας.

Ο κ. Μανίκης  ταξίδεψε με τον Fukuoka στην Ευρώπη και την Αφρική και το 1989 άρχισε να δημιουργεί το δικό του φυσικό αγρόκτημα, ένα μικρό παράδεισο κοντά στην Έδεσσα και μας «συστήθηκε» μέσα από την προβολή ενός ολιγόλεπτου βίντεο, όπου μας ξενάγησε στο φυσικό αγρόκτημα της Έδεσσας, στο Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας ταξιδεύοντας μας  στην απόλυτη αρμονία που επικρατεί σε αυτό . Όπως ανέφερε, το 1998, μαζί με τον Fukuoka οργάνωσαν τη μεγαλύτερη σπορά που έγινε ποτέ, σπέρνοντας εκατοντάδες τόνους σπορόσβωλων σε μια περιοχή 100.000 στρεμμάτων, ενώ το  2009 μαζί με τον Damian Colucci οργάνωσαν (ένα γύρο) μια περιοδεία στην Αργεντινή, με πολλά εργαστήρια από την Παταγονία έως τη Βολιβία, διαδίδοντας την πρόταση για μια αυτάρκη ζωή μέσω της Φυσικής Καλλιέργειας. Από τότε και στο εξής, εργάζεται διαδίδοντας την ιδέα της αυτονομίας ως απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κρίση, οργανώνοντας πρακτικά εργαστήρια, ώστε οι άνθρωποι να μάθουν πώς να καλλιεργούν την τροφή τους και να γίνουν αυτάρκεις.

«Η περιπέτεια υγείας που άλλαξε τη ζωή μου»

Όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο κ. Μανίκης, όλα για εκείνος ξεκίνησαν από μια περιπέτεια που είχα με την υγεία μου περίπου στα 18 του χρόνια, όταν οι γιατροί του γνωστοποίησαν ότι το «τέλος» του  πλησίαζε. «Θεώρησα ότι υπήρχε κάτι τραγικά λάθος στην αντίληψη ότι το ανθρώπινο πλάσμα δημιουργήθηκε-πλάσθηκε-γεννήθηκε για να υποφέρει από αρρώστιες και να ζει μια μίζερη ζωή. Άρχισα να διατρέφομαι καλύτερα, να απορρίπτω τα συναισθηματικά και νοητικά δηλητήρια που με περιτριγύριζαν και το αποτέλεσμα ήταν, τουλάχιστον στην περίπτωσή μου, μετά από μερικούς μήνες να έχω θεραπευτεί πλήρως από μια θανάσιμη ασθένεια και έτσι είχα την πρώτη προσωπική μου νίκη που άλλαξε όλη τη ζωή μου. Η φυσική κατάσταση των πραγμάτων είναι η απόλυτη υγεία».

Τόνισε ακόμα ότι όλοι μπορούμε να καλλιεργήσουμε την τροφή μας, ενώ με την φυσική μέθοδο των  σβόλων με σπόρους, μπορούν να αναγεννηθούν όλες οι καμένες εκτάσεις, όπως ήταν η Ολυμπία ή το Μάτι σήμερα. Την περίοδο των βροχών, πριν τις φθινοπωρινές ή τις ανοιξιάτικες βροχές, κάνουμε ένα μεγάλο μείγμα σπόρων, κλασσικά δέντρα, οπωροφόρα δέντρα, λαχανικά, τα τυλίγουμε με αργιλόχωμα για να τα προστατέψουμε από τα πουλιά και τα τρωκτικά, τα πετάμε στο έδαφος και μετά παρατηρούμε αυτό που μας διδάσκει η φύση: Κάθε φυτό θα βγει εκεί που είναι καλύτερα για αυτό. Δεν απαιτείται καμιά ανθρώπινη γνώση, καμιά τεχνολογία.

Ο ίδιος είπε ότι η κληρονομιά που σήμερα μπορούμε και πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας είναι το να χτίσουμε μια γόνιμη γη και είναι αστείο να λέμε σήμερα ότι ο άνθρωπος  δεν μπορεί να το επιτύχει όταν μπορεί να φτάσει στο φεγγάρι.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1538988493590-1c9b14e3-fae9-8″ include=”72783,72784,72785″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot