FOLLOW US: facebook twitter

Πασχαλινό μάθημα

Ημερομηνία: 06-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57155″ img_size=”full”][vc_column_text]«Το βράδυ της ημέρας αυτής, που ήταν η προ των αζύμων ημέρα, δηλαδή παραμονή του Εβραϊκού Πάσχα, ο Ιησούς δείπνησε στην πόλη με τους Δώδεκα Μαθητές του. Ευλόγησε το ψωμί και το κρασί και μ’ αυτό τον τρόπο παρέδωσε το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Έπειτα ένιψε τα πόδια των Μαθητών του και το γεγονός αυτό της νίψεως των ποδιών των Μαθητών από τον Κύριο λέγεται στην εκκλησιαστική γλώσσα ‘Νιπτήρ’. Ο Νιπτήρ μας διδάσκει να εκδηλώνουμε την αγάπη μας προς τους άλλους ανθρώπους με ταπεινοφροσύνη».

Η συνέχεια είναι γνωστή. Η προδοσία και το φιλί του Ιούδα, η τριπλή άρνηση του Πέτρου, ο βασανισμός, η σταύρωση, η ανάσταση. Ίσως η πιο γνωστή ιστορία που ειπώθηκε ποτέ. Σε σχέση με τα προ της σταύρωσης γεγονότα, οι άνθρωποι τείνουν να εστιάζουν στην προδοσία. Λογικό μεν, εφόσον και από λογοτεχνικής πλευράς η έννοια της προδοσίας εξάπτει πάθη και συγκινεί τον αναγνώστη. Εμένα πάλι πάντοτε μου προκαλούσε δέος ο νιπτήρας. Ο ίδιος ο υιός του θεού σκύβει και νίβει τα πόδια των μαθητών του. Πέρα από αγάπη και σεβασμό, ίσως η λέξη «ταπεινότητα» να είναι πολύ μικρή για να χωρέσει το ρηξικέλευθο μεγαλείο αυτής της κίνησης.

Κάθε χρόνο Μεγάλη Τετάρτη, αναβιώνει στα Πυργιώτικα της Αργολίδας ο ιερός νιπτήρας. Σαν τον Ιησού, ο εφημέριος του Αγίου Γεωργίου γονατίζει και πλένει τα πόδια δώδεκα μικρών παιδιών του χωριού. Ίσως κάτι τέτοιο να τους προκαλεί αμηχανία. Ίσως εξαιτίας αυτής να μισο-σχηματίζεται ένα χαμόγελο ντροπής στο πρόσωπό τους. Ακόμα και στο δικό τους μυαλό, που είναι εξοικειωμένο με το τοπικό έθιμο, η όλη διαδικασία μοιάζει τουλάχιστον περίεργη. Κι όμως, πίσω από αυτήν την αναπόφευκτα παιδική αντίδραση, φυτεύεται ένας ελπιδοφόρος σπόρος. Αν καταφέρει και μεγαλώσει μέσα τους, θα τους οδηγήσει να αναγνωρίζουν και να μετρούν την αξία του ανθρώπου όχι με βάση την θέση ή ακόμα και την εμφάνισή του, αλλά με γνώμονα τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του. Πού ξέρεις… Ίσως μια μέρα να τα αξιώσει ο θεός να πλύνουν ξένα πόδια.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot