«Τα χρόνια ανάμεσα»: Παρουσίαση βιβλίου του Βασίλη Τσιράκη στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας
Η Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας, η Λέσχη Κριτικής Σκέψης Αμαλιάδας και το το Βιβλιοπωλείο ΓΝΩΣΗ, διοργανώνουν μια λογοτεχνική βραδιά με αφορμή το μυθιστόρημα του Βασίλη Τσιράκη “Τα χρόνια ανάμεσα”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 7.00, στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, στην Πλατεία Μπελογιάννη.
Για τη θεματική του βιβλίου θα συνομιλήσουν
Ελένη Σκάβδη Δημοσιογράφος, Μάριος Δαρβίρας Μηχανικός, Λέσχη Κριτικής Σκέψης, Δήμητρα Λαμπροπούλου Ιστορικός, Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Βασίλης Τσιράκης.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η γραφή του Τσιράκη είναι κινηματογραφική, σαν μεγάλα πλάνα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Το μεγάλο πλάνο είναι η Θεσσαλονίκη, η αγαπημένη του πόλη, γεμάτη από μικρά πλάνα στα οποία οι άνθρωποι αναπτύσσουν την δράση τους. Στο τελευταίο βιβλίο του οι ήρωες φεύγουν και ξαναγυρίζουν στην Θεσσαλονίκη. Όταν επιστρέφουν, περιδιαβαίνουν την πόλη. Τότε, ο κινηματογραφικός φακός ανάβει και ο μυθιστοριογράφος γίνεται ντοκιμαντεριστής εικονοποιώντας μέσα από τις λέξεις τη ζωή της Θεσσαλονίκης που σε κάθε ιστορική φάση είναι διαφορετική. Από την πολυεθνική Σελανίκ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη Σαλονίκη του Μεσοπολέμου και των πρώτων χρόνων της Κατοχής. Ένα μυθιστορηματικό πανόραμα της Θεσσαλονίκης από τον ερχομό των προσφύγων το 1922 ως τον διωγμό των εβραίων το 1943. Μια τοιχογραφία που ανακαλώντας τα μεγάλα γεγονότα της εποχής, όπως την ανταλλαγή πληθυσμών, την κρίση του ’29 – ’30, τον εμπρησμό του Κάμπελ, τον Μάη του ’36, την επιστράτευση και τα τρένα για το Άουσβιτς, μας ταξιδεύει ως το Βερολίνο του Μεσοπολέμου, τη Μόσχα των μετεπαναστατικών χρόνων και τη Βαρκελώνη του ισπανικού εμφυλίου. Η Δάφνη, η Σμαρώ, ο Στέφανος, ο Ελιάν και ο Αλέξανδρος δένονται, συνειδητά ή όχι, με την ιστορία του καιρού τους, υφίστανται τις συνέπειές της και προσπαθούν να επιδράσουν στην εξέλιξή της. Η γυναικεία χειραφέτηση συναντά το ρεμπέτικο του Μεσοπολέμου μέσα από προσδοκίες, συγκρούσεις και ανατροπές, σε εποχές σκληρές από τις οποίες περνούν διακριτικά οι φιγούρες του Γληνού και του Καζαντζάκη, του Πασαλίδη και του Ζαχαριάδη, αλλά και του Ναζίμ Χικμέτ και του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.
Βιογραφικό
Ο Βασίλης Τσιράκης γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1961. Τα εφηβικά του χρόνια τα πέρασε στον Βόλο, ενώ από το 1980 ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε στο φυσικό τμήμα του ΑΠΘ. Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση και αρθρογραφεί για θέματα τέχνης και πολιτισμού στον περιοδικό Τύπο και στο διαδίκτυο.
Εργογραφία:
Θεσσαλονίκη 2003 (ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, 2003),
Οι ποδηλάτες του χρόνου, μυθιστόρημα (εκδ. Κοχλίας 2004), Ακορντεόν, βιολί και φυσαρμόνικα (μυθιστόρημα, εκδ. ΚΨΜ 2007), Μετεωρολογικό δελτίο (θεατρικό, Παραβάτες της σκηνής, 2009), Ένα συν ένα (ταινία μικρού μήκους μυθοπλασίας, 2010),
Σελανίκ (ιστορικό μυθιστόρημα, εκδόσεις Τόπος 2012),
Το παγκάκι (ταινία μικρού μήκους, 2014),
Εναλλακτική λύση (ταινία μικρού μήκους μυθοπλασίας, 2015 [Βραβείο διαγωνισμού σεναρίου Greek London Film Festival])