FOLLOW US: facebook twitter

Παραδίδεται σήμερα ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου

Ημερομηνία: 26-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Κατεβαίνει σήμερα κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού  για την προσωρινή διοικητική παράδοση – παραλαβή του έργου

Η μεγάλη ώρα για την παράδοση του έργου της αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Πύργου έφτασε, καθώς σήμερα θα πραγματοποιηθεί η προσωρινή διοικητική  παράδοση – παραλαβή του έργου, στις 10 το πρωί, γεγονός που σημαίνει ότι ο  Ναός είναι πλέον έτοιμος προς χρήση. Βεβαίως η απόφαση για την επαναλειτουργία του ανήκει στην Ι. Μητρόπολη Ηλείας.

Στον Πύργο κατεβαίνει  λοιπόν σήμερα τριμελές κλιμάκιο του ΥΠΠΟ το οποίο θα παραδώσει το έργο στην Επιτροπή προσωρινής παραλαβής του, που ορίστηκε με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Την Επιτροπή προσωρινής παραλαβής απαρτίζουν οι μηχανικοί Ηλίας Κονίδη, Ελένη Ζαρογιάννη, Χριστίνα Κολλιάκου και ο Παναγιώτης Διαμαντόπουλος- εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Νικολάου.  Να σημειώσουμε ότι σήμερα θα υπογραφεί εντός του Ναού, το πρωτόκολλο διοικητικής προσωρινής παραλαβής, αφού η οριστική παραλαβή του έργου ως είθισται , γίνεται 15 μήνες μετά την περαίωσή του.

Η παράδοση του έργου είχε αρχικά οριστεί για την  29 Μαρτίου 2017, όμως λόγω της πυρκαγιάς στο Τέμενος του Διδυμοτείχου – που ήταν και αυτό έργο του Υπουργείου Πολιτισμού- είχε αναβληθεί και έτσι πραγματοποιείται σήμερα.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου είχε αναστείλει την λειτουργία του, τον Φεβρουάριο του 2014 προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής και συντήρησης μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ έναντι ποσού 3,9 εκ. ευρώ.  Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στον Πύργο είναι ένα εκκλησιαστικό Μνημείο του 19 αιώνα, τρίκλητη Βασιλική, εμβαδού περίπου 1000 τ.μ, μοναδικό στο είδος του,  και γι΄ αυτό χαρακτηρίστηκε «Νεότερο Μνημείο» από το Υπουργείο Πολιτισμού και ως τέτοιο εντάχτηκε στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτείται η αποκατάστασή του.

Ο Άγιος Νικόλαος άρχισε να κατασκευάζεται το 1895, ενώ τα θυρανοίξια πραγματοποιήθηκαν το 1909. Όπως αποδείχτηκε στην πορεία βέβαια το υπέδαφος στο σημείο όπου έγινε η ανέγερση του Ιερού Ναού ήταν σαθρό, ενώ η εκκλησία βρίσκεται  πάνω σε σεισμικό ρήγμα. Αυτό είχε σα συνέπεια ο Ιερός Ναός να υποστεί σημαντικές ζημιές τόσο από τον σεισμό του 1993 αλλά κυρίως από το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου το 2008, όπου ο τρούλος και μέρος του καμπαναριού και της στέγης είχαν καταρρεύσει στον πεζόδρομο της οδού Αύγουστου Καπογιάννη και μετά την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, ο Ναός έκλεισε και ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασής του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot