Παιδείας νάματα
Τον «χάρτη» των αλλαγών που οραματίζεται στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας παρουσίασε προχθές ο νέος υπουργός κ. Γιαβρόγλου. Και σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε, για μια ακόμη φορά, όλα αλλάζουν.
Με την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων- σε βάθος τριετίας- να αποτελεί την κορωνίδα των σχεδιαζόμενων αλλαγών. Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αποτελεί χρόνιο αίτημα της κοινωνίας και βρέθηκε στο στόχαστρο όλων των υπουργών Παιδείας των τελευταίων τουλάχιστον κυβερνήσεων. Χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να διασφαλίσουν την απαραίτητη συναίνεση ούτε των πολιτικών τους αντιπάλων και πολύ περισσότερο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Και ας είναι η συναίνεση αυτή το πρώτο ζητούμενο και εκ των ούκ ανευ για τις όποιες αλλαγές στον ευαίσθητο αυτό χώρο. Παρότι θεωρητικά όλοι η «επένδυση» στη Παιδεία αποτελεί εθνική επιταγή και πρώτιστο καθήκον αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υπόσταση μας και επειδή ακριβώς αφορά το μέλλον της νέας γενιάς αφορά κατά συνέπεια το μέλλον της χώρας.
Αυτό όμως ουδόλως εμπόδισε τις πολιτικές ηγεσίες να κατατάσσουν στην ιεράρχηση τους τον χώρο της Παιδείας, ως τον τελευταίο τροχό της αμάξης.
Ευχή όλων είναι, αυτή τη φορά οι προτεινόμενες αλλαγές και η φιλοσοφία που τις διέπει να μην χαθούν στις συμπληγάδες της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά μέσα από το διάλογο και τη σύμπνοια να χτίσουν το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο θα οικοδομήσουμε το αύριο των νέων και του τόπου…