FOLLOW US: facebook twitter

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών: 40 νέες περιπτώσεις κακοποίησης από την αρχή της πανδημίας στον Πύργο

Ημερομηνία: 26-11-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”45555″ img_size=”full”][vc_column_text]

Εγκλωβισμένες στη βία χιλιάδες γυναίκες στη διάρκεια της καραντίνας
-Στα συνήθη επίπεδα οι καταγγελίες γυναικών στο Κέντρο Συμβουλευτικής Κακοποιημένων Γυναικών Πύργου

Τον τελευταίο χρόνο περίπου τέσσερις χιλιάδες οχτακόσιες εβδομήντα δύο γυναίκες σε όλη την Ελλάδα βρήκαν το κουράγιο να καταγγείλουν πως έπεσαν θύματα βίας, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών τιμάται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, από το 1960. Ωστόσο, αν και από τότε έχουν γίνει τεράστια βήματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε ψυχολογικό και νομικό επίπεδο, οι συμπεριφορές παραμένουν ίδιες. Πίσω από κλειστές πόρτες και παράθυρα εκτυλίσσονται καθημερινά ιστορίες απελπισίας και πόνου. Και αν πολύ θεωρούν ότι αυτό το πρόβλημα αφορά γυναίκες από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, δεν ισχύει. Η βία δεν έχει ταξικούς περιορισμούς, ούτε μορφωτικούς περιορισμούς.[/vc_column_text][vc_single_image image=”98262″ img_size=”full”][vc_column_text]

«Μέσα από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών δίνεται η δυνατότητα σε γυναίκες να βρουν ψυχολογική στήριξη και βοήθεια, με εχεμύθεια και διακριτικότητα» σημείωσε ο αντιδήμαρχος Ανδρ. Βγενόπουλος.

«Ειδικά στις μέρες του εγκλεισμού υπάρχει μια αύξηση των περιστατικών βίας και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες δυστυχώς δεν βγαίνουν στην επιφάνεια και το πρόβλημα διογκώνεται» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος της Υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγείας του Δήμου Πύργου Ανδρέας Βγενόπουλος τονίζοντας ότι μέσα από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών δίνεται η δυνατότητα σε γυναίκες να βρουν ψυχολογική στήριξη και βοήθεια, με εχεμύθεια και διακριτικότητα. «Είναι ένα Κέντρο που προσφέρει μεγάλη βοήθεια και δίνει ανάσα σε γυναίκες θύματα βίας» ανέφερε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”124956″ img_size=”full”][vc_column_text]

«Από την έναρξη της πανδημίας και του υποχρεωτικού εγκλεισμού, έχουν επισκεφθεί το Κέντρο σαράντα (40) νέες περιπτώσεις γυναικών» τόνισε ο Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Τάκης Γεωργακόπουλος.

Ο Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Πύργου Τάκης Γεωργακόπουλος επισήμανε ότι από την έναρξη της πανδημίας και του υποχρεωτικού εγκλεισμού, έχουν επισκεφθεί το Κέντρο σαράντα (40) νέες περιπτώσεις γυναικών (περίπου 300 συνολικά από το 2013 που ξεκίνησε η λειτουργία) στις οποίες και παρέχεται κοινωνική και ψυχολογική στήριξη. «Και σε τοπικό επίπεδο υπάρχει μια μικρή αύξηση των περιστατικών όχι όμως τόσο μεγάλη οπότε δεν μπορούμε να το αποδώσουμε στην καραντίνα. Ουσιαστικά είναι μια μικρή αύξηση σε φυσιολογικά όμως επίπεδα. Βέβαια ο υποχρεωτικός εγκλεισμός, επιβαρύνει την ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας θύματος και για αυτό το λόγο, τα περιστατικά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης. Όσον αφορά τα περιστατικά, τα μισά αφορούν ενδοοικογενειακή βία και τα άλλα μισά πολλαπλές διακρίσεις (μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργες, πρόσφυγες, μετανάστριες, άτομα με αναπηρία)».

Ο κ. Γεωργακόπουλος πρόσθεσε πως το σύνθημα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, είναι το «Δεν είσαι μόνη δεν είσαι η μόνη» και κάλεσε όλες τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας ή πολλαπλών διακρίσεων να «σπάσουν τη σιωπή τους και να έρθουν να μιλήσουν στους ειδικούς του κέντρου, να αναδείξουν το πρόβλημα τους και να φτάσουν στην επιθυμητή για αυτές λύση. Η ενδοοικογενειακή βία πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζεται σαν ιδιωτικό ζήτημα και να αναχθεί σε δημόσιο» κατέληξε.

Στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πύργου προσφέρουν βοήθεια και στήριξη οι: Τάκης Γεωργακόπουλος- ψυχολόγος, Χρήστος Τουμπέκης- Κοινωνικός Λειτουργός, Θοδωρής Γιαννόπουλος- Κοινωνιολόγος-Σύμβουλος Υποδοχής, και Κατερίνα Καρκούλια, Διοικητική υπάλληλος.

Διεύθυνση και τηλέφωνο επικοινωνίας: Γυμνασίαρχου Δούκα και Ξάνθου, Πύργος, 2621020532).[/vc_column_text][vc_column_text]

Σήμερα είναι 1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά το... ▷ Παγκοσμια ημερα ▷ Shotoe

Παγκόσμιο φαινόμενο…

Μια γυναίκα σηκώνει την παλάμη της. Διπλώνει τον αντίχειρα και τον κλείνει μέσα στη γροθιά της. Βρίσκεται σε κίνδυνο. Πρόκειται για διεθνές μη λεκτικό κώδικα και δηλώνει πως υφίσταται βία. Το σιωπηλό σινιάλο διαδόθηκε ευρέως στη διάρκεια της καραντίνας, όπου τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν σε όλη την υφήλιο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Στην Ελλάδα, το διάστημα της πρώτης καραντίνας οι κλήσεις προς την Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης SOS 15900, αυξήθηκαν κατά 230%. Οι ειδικοί ήξεραν ότι τα περιστατικά βίας αυξάνονται όταν τα ζευγάρια περνούν περισσότερο χρόνο μαζί.

Η Αττική «κρατάει τα σκήπτρα» της κακοποίησης γυναικών, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες. Ωστόσο, τα περιστατικά που αναφέρονται δεν είναι μόνον αυτά. Πολλές γυναίκες νιώθουν ντροπή και δεν τολμούν να αρθρώσουν αυτό που τις βασανίζει.

Τόσο η κλινική εμπειρία, όσο και η βιβλιογραφία, δείχνουν ότι αυτές οι γυναίκες μέχρι να ζητήσουν βοήθεια έχουν υποστεί επανειλημμένως βία και έχουν φτάσει σε σημείο να φοβηθούν για τη ζωή τους. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι περισσότερες καταγγελίες γίνονται στην Σουηδία. Όχι γιατί εκεί οι άνθρωποι είναι πιο βίαιοι, αλλά γιατί οι γυναίκες γνωρίζουν καλύτερα τα δικαιώματά τους.

Η βία κατά των γυναικών δεν συναντάται μόνο στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά και στο εργασιακό, όπου παίρνει τη μορφή της σεξουαλικής παρενόχλησης, της ταπείνωσης και του περιορισμού. Οι ειδικοί καταχωρούν και νέες μορφές βίας κατά των γυναικών που έχουν να κάνουν με τον κυβερνοχώρο. Αυτές διαχωρίζονται σε διαδικτυακή παρακολούθηση, διαδικτυακή παρενόχληση και μη συναινετική πορνογραφία.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia