FOLLOW US: facebook twitter

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: «Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά»

Ημερομηνία: 15-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”63042″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Αυξήθηκαν από 25 σε 90 οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών στην Ηλεία την τελευταία 6ετια

-«Πλέον υπάρχει ευαισθησία από τους πολίτες, όμως δεν επαναπαυόμαστε» δήλωσε η Δ/ντρια του τμ. Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου Κ. Πανέτα

Στην εξάλειψη κάθε προκατάληψης, φόβου και άγνοιας σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία και στην αναγνώριση του ανώνυμου εθελοντή αιμοδότη, που αθόρυβα και ανιδιοτελώς προσφέρει το αίμα του σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, στοχεύει η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, που εορτάστηκε χθες και στην Ηλεία με το τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου να έχει αναλάβει σειρά δράσεων οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα και θα ολοκληρωθούν στις 23 Ιούνη. Στις δράσεις για τη διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας συμμετέχουν επίσης η Σχολή Ποδόσφαιρου Ολυμπιακού Πειραιώς – Πύργου και τα καταστήματα του Πύργου.

«Πλέον υπάρχει ευαισθησία από τους πολίτες στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας και εκείνο που χρειάζεται εκ μέρους της πολιτείας είναι να γίνει καλύτερη στελέχωση των αιμοδοσιών της χώρας» τόνισε η Δ/ντρια του τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου κ. Κωνσταντίνα Πανέτα.

 

Ήδη πολύτιμες μονάδες αίματος έχουν συγκεντρωθεί από το προσωπικό και τη Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας κ. Κωνσταντίνα Πανέτα, στις εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώθηκαν στην Π.Ε. Ηλείας με το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών, την Αρχαία Πίσσα, τη ΣΕΤΤΗΛ και ακολουθούν ακόμα την Κυριακή στον Ελαιώνα και στις 23 Ιούνη στο ΚΤΕΛ Ηλείας στον Πύργο. «Από τότε που ξεκίνησαν οι δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, έχουμε συγκεντρώσει αρκετές φιάλες αίματος. Χθες μάλιστα ενημερώσαμε τους στρατιώτες της ΣΕΤΤΗΛ σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία και ακολούθησε και αιμοδοσία με πολύ καλά αποτελέσματα. Το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας περνά σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, με θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο οι ανάγκες αιμοδοσίας της χώρας είναι μεγάλες και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες μας ώστε η χώρα να είναι αυτάρκης σε αίμα» τόνισε η κ. Πανέτα και εξέφρασε την αισιοδοξία της επισημαίνοντας πως την τελευταία 6ετία έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών στην Ηλεία. «Από τους 25 Συλλόγους έχουμε φτάσει τους 90 Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών στο Νομό γεγονός πολύ ενθαρρυντικό. Πλέον υπάρχει ευαισθησία από τους πολίτες στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας και εκείνο που χρειάζεται εκ μέρους της πολιτείας είναι να γίνει καλύτερη στελέχωση των αιμοδοσιών της χώρας. Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο μας, το προσωπικό είναι λίγο και γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες» είπε και πρόσθεσε πως στο τμήμα αιμοδοσίας δεν μπορούν να είναι ποτέ σίγουροι ότι έχουν «επάρκεια αίματος» καθώς αυτό αλλάζει διαρκώς και εξαρτάται από τις ανάγκες σε αίμα που προκύπτουν καθημερινά ανάλογα τις ανάγκες των ασθενών.

Γίνε και εσύ εθελοντής αιμοδότης

«Τι μπορείς να κάνεις; Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά». Αυτό έχει θέσει, φέτος ως κεντρικό μήνυμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στοχεύοντας στην ανάπτυξη δράσεων προς την κατεύθυνση της αύξησης της συχνότητας της εθελοντικής αιμοδοσίας. Αλτρουισμός, γνώση για την αιμοδοσία, ικανοποίηση, αυτό είναι το τρίπτυχο κινήτρων σύμφωνα με τους ειδικούς για την προσέλκυση αιμοδοτών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος μόνο ένα μικρό ποσοστό περίπου 1,5% είναι αιμοδότες και όμως «με μία μόνο αιμοδοσία μπορείς να σώσεις τρείς ζωές», αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Κάθε χρόνο σε όλες τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας συλλέγονται περίπου 600.000 μονάδες αίματος.

– Ποιος μπορεί να δώσει αίμα;

Μπορεί κάποιος να προσφέρει αίμα εάν είναι μεταξύ 18 και 65 ετών, ζυγίζει πάνω από 50kg, είναι υγιής και έχει ασφαλή τρόπο ζωής. Ο μέσος ενήλικας διαθέτει μεταξύ τεσσάρων και πέντε λίτρων αίματος (σχεδόν δέκα μονάδες). Μία μονάδα αίματος (μία απλή αιμοδοσία) είναι περίπου 450 ml, ποσότητα η οποία δεν γίνεται αισθητή αφού αναπληρώνεται γρήγορα από τον οργανισμό του υγιούς αιμοδότη.

– Πόσο συχνά μπορώ να δίνω αίμα;

Το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοδοσίων πρέπει να είναι τρείς μήνες, που σημαίνει ότι μπορείς να δίνεις αίμα τέσσερεις φορές τον χρόνο. Οι γυναίκες μπορούν να δίνουν αίμα τρείς φορές τον χρόνο.

– Που μπορώ να προσφέρω αίμα;

Αίμα μπορείς να προσφέρεις σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ διαθέτει αιμοδοσία.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia