FOLLOW US: facebook twitter

Ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών θα εφαρμοστεί με σύγχρονες τεχνικές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ημερομηνία: 29-03-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”56338″ img_size=”full”][vc_column_text]

Στην Ηλεία το σχέδιο θα υλοποιηθεί στη Βάρδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης κουνουπιών στη Δυτική Ελλάδα. Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας σχεδίασε και υλοποιεί ένα έργο καταπολέμησης κουνουπιών, υψηλών προδιαγραφών διετές, το οποίο ξεκίνησε το 2017 και συνεχίζεται και το 2018, με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων.

Οι παρεμβάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Μάλιστα, χθες σε περιοχές όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.  Συγκεκριμένα παρακολούθησε την εφαρμογή του προγράμματος που εκτελείται σε Μετόχι, Καλόγρια, Άραξο και Βάρδα, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα (2/4) θα βρεθεί στην Αιτωλοακαρνανία, όπου θα συνεχιστεί το έργο καταπολέμησης των κουνουπιών.

«Η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος συμβάλλει πολλαπλά στην Περιφέρειά μας. Πρωταρχικός στόχος είναι η δημόσια υγεία. Παράλληλα, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει ανάγκη η περιοχή μας και για τον τουρισμό της. Κυρίως δε, εκεί που υπάρχουν εστίες» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήδη έκανε το επόμενο βήμα, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση του προγράμματος, καθώς διεκδίκησε και εξασφάλισε πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση και Καταπολέμηση Πληθυσμού Κωνωπωειδών στην ΠΔΕ», ύψους 2.700.000 ευρώ και για τα έτη 2019-2021. Έτσι, η εφαρμογή του προγράμματος θα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου έως και το 2021.

Στην επιτυχία του έργου θα συμβάλει σημαντικά η εκτεταμένη χρήση νέων τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο του έργου, στο οποίο συμμετέχουν καθημερινά περισσότεροι από είκοσι εργαζόμενοι υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επιστημόνων, ελέγχονται συστηματικά:

  • 350.000 στρέμματα φυσικού συστήματος
  • 5.000 εστίες στο περιαστικό σύστημα 300 οικισμών
  • 1.500 χιλιόμετρα ρεμάτων
  • 30.000 εστίες εντός των πόλεων και των οικισμών, κυρίως φρεάτια ομβρίων.

Με drones παρακολουθούνται οι εστίες μόλυνσης

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος μίλησε για την επίδειξη που παρακολούθησαν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας από την ανάδοχο εταιρία και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα όσα είδε. «Πρόκειται για ένα σύγχρονο και τεκμηριωμένο επιστημονικά πρόγραμμα, το οποίο παρακολουθεί ακόμα και με drones τις εστίες μόλυνσης και τις καταγράφει μέσω δορυφορικού συστήματος. Διαπιστώνει ακόμα και από τη βλάστηση τον αριθμό των κουνουπιών και την πυκνότητά τους. Είμαστε μία τουριστική περιοχή εκτός των άλλων. Στα ξενοδοχεία από την Καλογριά μέχρι και το Grecotel και ακόμα πιο κάτω, το καλοκαίρι διαμαρτύρονται και οι τουρίστες, αλλά και ιδιοκτήτες των καταλυμάτων για τα προβλήματα με τα κουνούπια και αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να είναι απωθητικό για τον τουρισμό μας. Έπρεπε λοιπόν να λάβουμε μέτρα. Γι’ αυτό και έχουμε πλέον αυτό το τετραετές πρόγραμμα. Γίνεται για πρώτη φορά ο ψεκασμός την περίοδο της γονιμότητας των κουνουπιών για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Νομίζω ότι τουλάχιστον στα τουριστικά καταλύματα θα περάσουμε ένα καλοκαίρι πολύ πιο ήπιο από άλλες χρονιές με ότι σημαίνει αυτό για την ελκυστικότητα της περιοχής μας. Επιπλέον, γνωρίζετε ότι είχαμε και λίγα κρούσματα και σε μολυσματικές ασθένειες. Οπότε ένας πρόσθετος λόγος ήταν και να προστατεύσουμε και τον τοπικό πληθυσμό από τέτοιου είδους κινδύνους. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε ενημέρωση στα σχολεία για το πρόγραμμα, ενώ θα γίνουν και τρεις ενημερωτικές ημερίδες, μία στο Λάππα, μία στη Βάρδα και μία στο Μεσολόγγι για να ενημερωθεί ο κόσμος για το πρόγραμμα.

Στις χθεσινές του επισκέψεις τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας συνόδευαν ο επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο Πρόεδρος  του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής της ΠΔΕ Σάκης Μαυρόγιαννης, οπεριφερειακός σύμβουλος (ΠΕ Ηλείας) Γιάννης Αρβανιτάκηςκαι υπηρεσιακά στελέχη της ΠΔΕ.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot